Θεατρική Παράσταση του Συλλόγου ΠέΖΟ… Απόψε στις 20:00 στο θέατρο ΙΖΟΛΑ

0
4551

…Επειδή η λογική μας κάνει πολλές φορές να…παραλογιζόμαστε, το έργο που ανεβάζει η θεατρική ομάδα του Συλλόγου ΠέΖΟ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ή Η ΛΟΓΙΚΗ του Γρηγόρη Ξενόπουλου, είναι η καλύτερη επιλογή για να δει κανείς μέσα από τη σάτιρα, τον παραλογισμό που μπορεί να δημιουργήσει η προσέγγιση των πραγμάτων μόνο μέσω της λογικής.

Σας περιμένουμε σε 2 μοναδικές παραστάσεις, στο Θέατρο 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου (ΙΖΟΛΑ – Αιγέως & Αγησιλάου Καλλιθέα), το Σάββατο 29 και την Κυριακή 3ο Ιουνίου στις 20.00. Είσοδος Ελεύθερη!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος γεννήθηκε στην Κων/πολη το 1867, πέθανε στην Αθήνα το 1951. Μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος, συγγραφέας θεατρικών έργων, αρχισυντάκτης για πολλά χρόνια στο θρυλικό περιοδικό Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ (1896-1948).

Λίγα λόγια για το έργο

H κωμωδία «Δεν είμαι εγώ ή η Λογική», έργο του 1915, είναι θα μπορούσε κανείς να πει μια φάρσα που στηρίζεται πάνω στην ανάλυση των δεδομένων της θεωρίας των πιθανοτήτων, όπως κάθε φάρσα βέβαια. H πιθανότητα σε μια γειτονιά να υπάρχουν δύο άνθρωποι με το ίδιο όνομα δεν είναι σπάνια…

H πιθανότητα οι δύο αυτοί άνθρωποι να διαφέρουν τελείως ως χαρακτήρες, ο ένας σχολαστικός, τυπικός, αφοσιωμένος στο σπιτικό του, μικροαστικά ηθικός, ο άλλος γυναικάς, ανεπρόκοπος, γλεντζές, έκδοτος στις ηδονές είναι μάλλον… σύνηθες φαινόμενο.

H πιθανότητα μετά από όλα αυτά να εμπλακούν αυτοί οι δύο άνθρωποι λόγω συνωνυμίας σε μια σειρά παρεξηγήσεων, ώστε να προκληθεί μια τεράστια παρεξήγηση, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα συμβεί.

Αυτή την απίθανη πιθανότητα επεξεργάζεται ο Ξενόπουλος σε τρεις πράξεις. Στην πρώτη πράξη δένονται αριστουργηματικά οι κόμποι, στη δεύτερη σε άλλο χώρο, στο πεδίο των παρεξηγήσεων, των συγχύσεων και του πλήρους αδιεξόδου, φτάνει ο κόμπος στο χτένι και στην τρίτη, ξαναγυρίζοντας στον χώρο της πρώτης πράξης, λύνεται το αίνιγμα…

Αλλά δεν θριαμβεύει η αστική σεμνότυφη ηθική και ο μικροαστικά ηθικός κ. Πέτρος Παπαπέτρου ομολογεί: Δεν είμαι εγώ, ναι. Αλλά καλύτερα να ήμουν!…

Για τον ΠέΖΟ:

Θεολογία Γεωργίου

Επιμέλεια Δημοσίευσης: Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.