Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης» την Δευτέρα του Πάσχα στην ΕΡΤ1…

0
474

Η πολυβραβευμένη ταινία, «Καζαντζάκης» στη δημόσια τηλεόραση.


Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αποφάσισε μαζί με τους συνεργάτες του να προσφέρουν αφιλοκερδώς την ταινία για να προβληθεί από το κανάλι της ΕΡΤ1, τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, στις 20:45 στηρίζοντας τους σκοπούς του «Μένουμε σπίτι».

«Σε καιρούς πολεμικούς όπως αυτούς που ζούμε, ο καθένας μας πρέπει να πολεμά με τα δικά του όπλα για το καλό του συνόλου. «Ο καθείς και τα όπλα, είπα», όπως προστακτικά το διατύπωσε ο ποιητής και μέγας Έλληνας Οδυσσέας Ελύτης.

Εμείς, οι άνθρωποι της τέχνης, δεν έχουμε άλλο όπλο παρ’ εκτός τα έργα μας, που όταν έχουν αγαθή ψυχή, δύναται να λειτουργήσουν παρηγορητικά και λυτρωτικά για τους συνανθρώπους μας, να τους δώσουν δύναμη και φως ενάντια στη σκοτεινιά και στο φόβο.

Τα αγαθά έργα γίνονται ακόμα πιο ισχυρά όταν «δίδονται» χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες και υστεροβουλίες, δηλαδή όταν χαρίζονται.

Με αυτή τη σκέψη αποφασίσαμε να προσφέρουμε αφιλοκερδώς την ταινία «Καζαντζάκης» στην ΕΡΤ για μια προβολή, για τους σκοπούς του «Μένουμε Σπίτι» συμβάλλοντας με τον τρόπο μας ενάντια στην έρπουσα εξάπλωση του κορωνοϊού, με την ελπίδα ότι γρήγορα θα εξέλθουμε από το σκοτεινό τούνελ του φόβου ξαναβρίσκοντας το γεννοβόλο αναζωογονητικό και λυτρωτικό «μέσα» Φως.

Η σκέψη να δοθεί αφιλοκερδώς στην κρατική τηλεόραση προέκυψε, εκτός των άλλων, διότι είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριο σκοπό τη διατήρηση, στήριξη και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού που υπηρετεί πιστά χρόνια τώρα, έξω από τις όποιες ταλαντεύσεις των καιρών.

Με το ίδιο σκεπτικό, η ταινία έχει δοθεί, επίσης αφιλοκερδώς, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας.

Θυμίζουμε πως η ταινία ήρθε πρώτη σε θεατές στις αίθουσες το 2017 και όπου προβλήθηκε εκτός Ελλάδος, γνώρισε αποθεωτική υποδοχή».

Η ταινία γυρίστηκε σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου και Θοδωρής Αθερίδης, ενώ επίσης εμφανίζονται και οι: Στέφανος Ληναίος, Νίκος Καρδώνης, Ζέτα Δούκα, Αργύρης Ξάφης, Γιούλικα Σκαφιδά, Τάκης Παπαματθαίου, Μαρία Σκουλά, Αμαλία Αρσένη, Στάθης Ψάλτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου κ.ά Η πλοκή της ταινίας επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο», το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του.

Comments are closed.