Η Πλατυτέρα των Ουρανών : «…Την πάσαν, ελπίδα μου, εις Σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξον με υπό, την σκέπη Σου…»!!! Χρόνια Πολλά Ελλάδα…

0
1203

Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα, ο Τάφος της Παναγίας στη Γεσθημανή.

Ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα για το Χριστιανισμό αποτελεί ο τάφος της Παναγίας, γνωστός και ως Πάνσεπτο Θεομητορικό Μνήμα στη Γεσθημανή. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά σπουδαιότητας προσκύνημα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και πρέπει ο επισκέπτης να κατέβει συνολικά 49 σκαλιά για να φτάσει στο σημείο του τάφου. Αν και είναι μια ταπεινή κρύπτη, ωστόσο στο εσωτερικό της ανακαλύπτει κανείς μια ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Ένας καταπληκτικός παραλληλισμός με το ευλογημένο πρόσωπο της Θεοτόκου. Μάλιστα, η παράδοση αναφέρει ότι στην περιοχή της Γεσθημανής θα γίνει η θεϊκή κρίση της Β’ Παρουσίας του Κυρίου.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων ο τάφος της Παναγίας θυμίζει τις κατακόμβες που κρύβονταν οι πρώτοι διωκόμενοι Χριστιανοί και διατηρήθηκε σχεδόν ανέπαφος, εκτός από ελάχιστες ανακαινίσεις που σημειώθηκαν την περίοδο των Σταυροφόρων το 1130. Το ιερό αυτό προσκύνημα βρίσκεται υπό την κυριότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων Αγιοταφιτών και καθημερινά τελείται Θεία Λειτουργία στο Ιερό Κουβούκλιο του Τάφου της Θεομήτορος, ενώ την παραμονή της Θεομητορικής γιορτής (14 Αυγούστου) τελείται η Ακολουθία του Επιταφίου της Θεοτόκου σε ανάμνηση της κηδείας της, όπως έγινε από τους Αποστόλους.

Η ταφή και το άδειο μνήμα

Κατά τη θρησκευτική παράδοση, η Παναγία πέθανε δέκα χρόνια μετά τη Σταύρωση του Ιησού, από φυσικό θάνατο (η Κοίμηση της Θεοτόκου), κάτι που ήδη γνώριζε, καθώς της αποκαλύφθηκε από άγγελο Κυρίου. Η ψυχή της Θεοτόκου λήφθηκε από τον Χριστό μετά το θάνατό της και το σώμα της αναστήθηκε την τρίτη ημέρα μετά από την κοίμηση. Έτσι, η Παναγία παραμένει ψυχή τε και σώματι στον ουρανό, σε αναμονή για τη γενική ανάσταση. Ο τάφος της βρέθηκε άδειος την τρίτη ημέρα μετά την κοίμηση.

Μια αφήγηση που είναι γνωστή ως Euthymiaca Historia (γραμμένη μάλλον από τον Κύριλλο Σκυθουπόλεως τον 5ο αι.) αναφέρει πως ο Αυτοκράτορας Μαρκιανός και η γυναίκα του Πουλχερία, ζήτησαν τα λείψανα της Παναγίας από τον Ιουβενάλιο Ιεροσολύμων, τον Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ, ενώ βρισκόταν στο Συμβούλιο της Χαλκηδόνας (451). Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο Ιουβενάλιος απάντησε ότι την τρίτη ημέρα μετά την ταφή το μνήμα της Θεοτόκου ανακαλύφθηκε ότι είναι άδειο. Μονάχα το σάβανό της σώζεται στην εκκλησία της Γεθσημανή. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, στο μνήμα βρέθηκε μονάχα η Τιμία Ζώνη της Παναγίας.

Ο τάφος της Παναγίας

Ο σημερινός ναός έχει μήκος τριάντα μέτρα και πλάτος οκτώ. Ο τάφος είναι δεξιά, όπως μπαίνει κάποιος στην είσοδο, λαξεμένος σε τετράγωνο βράχο, με κοίλωμα ενός μέτρου. Για τον τάφο της Γεθσημανής υπάρχουν επίσης μαρτυρίες της Εκκλησίας των Σύρων, των Κοπτών και των Αρμενίων, οι οποίοι διατηρούν και παρεκκλήσια στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ιερουσαλήμ. Περιβεβλημένη από μια αυλή στα νότια, η σταυροειδής εκκλησία που θωρακίζει τον τάφο έχει ανασκαφεί σε μια υπόγεια πετρώδη σπηλιά και στην είσοδό της βρίσκεται μια πλατιά καθοδική σκάλα που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Στην αριστερή πλευρά της σκάλας υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ, ενώ στα δεξιά υπάρχει το παρεκκλήσι των γονέων της Παναγίας, του Ιωακείμ και της Άννας, εμπεριέχοντας, επίσης, τον τάφο της Βασίλισσας Μελισσάνθης της Ιερουσαλήμ. Στην ανατολική πλευρά του ναού βρίσκεται το παρεκκλήσι του Τάφου της Παναγίας.

Βγαίνοντας από το Κουβούκλιο, στα δεξιά υπάρχει το Καθολικό του Ιερού Ναού των Ορθοδόξων, στο οποίο βρίσκεται η θαυματουργός Εικόνα της Θεοτόκου της Ιεροσολυμίτισσας. Το κυρίως προσκύνημα βρίσκεται μέσα σε ένα λιθόκτιστο κουβούκλιο, ύψους 3  x 4 x 2 m και είχε λαξευτεί σε λίθινο βράχο. Το μνημείο αυτό είναι υψίστης σημασίας για τους ορθοδόξους χριστιανούς καθώς σε αυτό ο Κύριος μας προσευχήθηκε θερμά και με πολύ αγωνία, δέχτηκε το φιλί της προδοσίας, συνελήφθη από τους στρατιώτες του Πιλάτου, τον όχλο και τους υπηρέτες των Φαρισαίων, κηδεύθηκε και ενταφιάστηκε το πανσεβάσμιο Σώμα της Παναγίας από τους αγίους Αποστόλους. Σύμφωνα με την ιερά παράδοση από το σημείο αυτό το Πάνσεπτο Σώμα της Παναγίας ανελήφθη την τρίτη ημέρα προς την Ουράνιο Βασιλεία και κοντά στον αγαπημένο Υιό της.

Ο ναός που έχτισε η Αγία Ελένη

Ο σημερινός Ναός είναι από τα παλαιότερα χτίσματα της Ιερουσαλήμ, το οποίο χτίστηκε από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ. προς τιμήν της Κοιμήσεως Θεοτόκου και βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αγία Ελένη, όταν πήγε στην Παλαιστίνη, ίδρυσε περίπου τριάντα ναούς, όπως αναφέρει ο ιστορικός Νικηφόρος Κάλλιστος το 1335. Σε έναν κώδικα του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού, περιέχεται ο κατάλογος των εκκλησιών της «Θεοφιλούς Βασιλίδος Ελένης», όπου ο ναός της Γεθσημανής αναφέρεται τέταρτος στη σειρά ως «Εκκλησία εν Γεθσημανή, επί του Τάφου της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Πηγή: ekklisiaonline.gr, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Comments are closed.