Η κοροϊδία για τη διαχείριση των σκουπιδιών δεν έχει όρια

0
186

επιμέλεια: Γιώργος Αντωνακάκης

Η κοροϊδία της περιφερειακής αρχής Αττικής, του εκλεκτού της κυβέρνησης της ΝΔ, περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στο Λεκανοπέδιο, δεν έχει όρια. Μέσα στο κατακαλόκαιρο, σε ανακοίνωσή της την Τρίτη κοινοποίησε ότι ξεκινά η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 3η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής, και μάλιστα ότι θα γίνονται δεκτές προτάσεις από περιφερειακούς συμβούλους, φορείς και κατοίκους εντός 45 ημερών!

Ισχυρίζεται δε ο Γ. Πατούλης, σε δηλώσεις του όπου …ντρέπεται και η ντροπή: «Εμείς συζητάμε εδώ και 18 μήνες τον ΠΕΣΔΑ σε όλα τα επίπεδα, με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε το νέο σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του λεκανοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε διαρκώς με σύγχρονο εξοπλισμό τους δήμους, ώστε να οργανώσουν την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων».

Αυτά ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αρνηθεί 13 φορές το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής να συζητηθεί το θέμα του ΠΕΣΔΑ σε μονοθεματική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και ενώ την ίδια κωλυσιεργία ακολουθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις και στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Αυτήν την τακτική, να δείχνουν τη δήθεν ευαισθησία τους αυγουστιάτικα, επιδείκνυαν και οι προηγούμενες αρχές, και από κοινού οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν για τη συνέχιση του εγκλήματος της χωματερής στη Φυλή.

Τελευταίος «σταθμός» της κοροϊδίας η πρόσφατη απουσία της διοίκησης της Περιφέρειας (και των εξαπτέρυγών της, Τζήμερου και χρυσαυγιτών) από το προγραμματισμένο στις 12 Ιούλη Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συζητούσε για τον ΠΕΣΔΑ, κατόπιν αιτήματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το οποίο στήριζαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Συνεδρίαση στην οποία το «παρών» είχαν δώσει επίσης σωματεία και φορείς που συγκροτούν την Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταγγείλει τότε αυτήν την απαράδεκτη στάση της διοίκησης, που την επομένη έκανε και ημερίδα – φιέστα με τηλεδιάσκεψη, και επιβεβαιώνεται στην πρόβλεψή της. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στις 12 Ιούλη, όπως είχε υποχρέωση από τον κανονισμό λειτουργίας, αλλά η περιφερειακή αρχή επέλεξε να απουσιάσει για να μην υπάρξει απαρτία. Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί η στάση της, αφού έχει αποδείξει ότι έχει αλλεργία στις ανοιχτές διαδικασίες του Σώματος, όπου συμμετέχουν συντονιστικές επιτροπές, μαζικοί φορείς, σωματεία. Προτιμά αποστειρωμένα περιβάλλοντα δημοσίων σχέσεων, με ερωτήσεις αβρότητας και απαντήσεις κατά το δοκούν, και ενδιάμεσα με δελτία Τύπου όπου η λέξη “αλήθεια” κοκκινίζει από ντροπή μπροστά στα ψέματα που γράφονται στο όνομά της. Με μια τέτοια αντίληψη προβάλλει όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο βασικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως η γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ή και η έγκριση του ΠΕΣΔΑ, να οριστούν μεσούντος του Αυγούστου! Νωπές, άλλωστε, παραμένουν οι μνήμες από τις αντίστοιχες πρακτικές της περιφερειακής αρχής ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2019.

Ο λαός της Αττικής έχει νιώσει στο πετσί του τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αξονας αυτής της πολιτικής είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων, την “πράσινη συμφωνία” και την “κυκλική οικονομία”, στις οποίες δεσμεύονται με όρκους πίστης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με τη συμβολή των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στηρίζουν».Δεν παζαρεύονται η υγεία και η ζωή των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου

Και πρόσθετε: «Οσες όμως τσιριμόνιες κι αν κάνουν, όσα επικοινωνιακά κόλπα κι αν χρησιμοποιήσουν κυβέρνηση και Περιφέρεια, δεν μπορούν να κρύψουν τη συνέχιση του εγκλήματος με το νέο υπό ολοκλήρωση ΠΕΣΔΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

Από την κινητοποίηση στις 12 Ιούλη, όταν η περιφερειακή αρχή Αττικής για άλλη μια φορά απέφυγε τη συζήτηση για τον ΠΕΣΔΑ

• Συνέχιση και επέκταση του αίσχους της χωματερής της Φυλής, αφού στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προχωράνε, με ένα τεράστιο πανωσήκωμα οκτώ εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, στην κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ. Εχοντας και πάλι στο στόχαστρό τους τη Φυλή και τη Δυτική Αττική για νέες εγκαταστάσεις, που προβλέπονται στο νέο ΠΕΣΔΑ, όπως και στο προηγούμενο που ακόμα ισχύει, “εμπλουτισμένες” τώρα και με την καρκινογόνα εστία καύσης των 1.000 τόνων αποβλήτων τη μέρα!

• Προώθηση, επομένως, της καταστροφικής για το περιβάλλον και την υγεία καύσης των απορριμμάτων, που θα τροφοδοτείται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας (ΜΕΑ κ.ά.) σε Ανατολική Αττική, Πειραιά, Δυτική Αττική και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της ΝΔ.

• Νέα εγκλήματα όπως ο ΧΥΤΥ Γραμματικού και η υπό δημοπράτηση ΜΕΑ σε επαφή με το παρακείμενο ρέμα, αλλά και αλλού, σε θέσεις που τις κρατούν ακόμα μυστικές, πίσω από το ύπουλο επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια αποκλεισμού και, στη συνέχεια, αξιολόγησης.

Η υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας, του Πειραιά, του Γραμματικού, συνολικά της Αττικής, δεν παζαρεύονται!

Πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να κλείσει οριστικά το αίσχος της 70χρονης χωματερής, του αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, της επέκτασης του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης. Οχι άλλα εγκλήματα τύπου Φυλής στην Αττική. Για διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία, στο εισόδημα του λαού, στο περιβάλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι εκλεγμένοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια και στους δήμους της Αττικής θα δώσουν και το επόμενο διάστημα όλες τους τις δυνάμεις».

πηγη ”Ρ΄΄ 

Comments are closed.