Η κοινή συνεδρίαση Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας & Μοσχάτο-Ταύρου έφερε ομόφωνο ψήφισμα για τη «φευγάτη» Περιφέρεια

0
741

Με ομόφωνο ψήφισμα έκλεισε μετά από τέσσερεις ώρες η κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Καλλιθέας και ΜοσχάτουΤαύρου η οποία είχε ως μοναδικό θέμα την ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής για την εξέλιξη των έργων στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαληρικού Όρμου.

Η συζήτηση διεξήχθει σε ομαλό κλίμα με δριμύτατη ωστόσο κριτική όλων των ομιλούντων γύρω από τις  «αυθαίρετες» ενέργειες  της Περιφέρειας για τις οποίες ενέργειες το σύνολο των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων καθώς και οι δήμαρχοι Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου οι οποίοι έκαναν σαφές πως κάθε  αλλαγή των όρων του Προεδρικού Διατάγματος του 2013 θα αποτελέσει «αιτία πολέμου». 

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης Οικονομικού Νίκος Πέππας η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου και ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αλέξανδρος Καλογερόπουλος εκπροσωπώντας την Περιφέρεια τοποθετήθηκαν επί των όσων αναφέρθηκαν από τους ομιλητές αν και τόσο οι απαντήσεις τους όσο και η «φευγάτη» στάση τους (ένας-ένας αποχωρούσαν, ενώ η συζήτηση βρισκόταν σε εξέλιξη) έδωσαν την εικόνα υποβάθμισης στο φλέγον ζήτημα για τους δυο παραλιακούς δήμους. Την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος επεσήμαναν και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Το γεγονός επεσήμαναν τόσο ο πρώην δήμαρχος Κώστας Ασκούνης όσο και ο επικεφαλής της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, με το μεν πρώτο να λέει πως μετά από έξι μήνες που έχουμε αιτηθεί την παρουσία του κ. Πατούλη έρχεται αντ αυτού αντιπροσωπεία και το δε δεύτερο να κάνει λόγο για προσβολή του Περιφερειάρχη προς την αυτοδιοίκηση και τα Δημοτικά Συμβούλια των δυο δήμων.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης την οποία διεύθυναν με επιτυχία οι δύο πρόεδροι Γιώργος Κυριακόπουλος (Δήμος Καλλιθέας) και Θανάσης Μελίστας (Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου) η μη παραχώρηση του ενός λεπτού που είχε συμφωνηθεί προς τους Δημοτικούς Συμβούλους προκειμένου να απευθύνουν ερωτήσεις ή να υποβάλλουν παρατηρήσεις προς τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής. Φυσικά με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής να είναι «φευγάτοι» κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει.

Η κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου

Δημήτρης Κάρναβος δήμαρχος Καλλιθέας

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου ο οποίος ανέφερε πως είναι προς όφελος των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης ο τακτικός διάλογος και η ανοικτή συνεργασία σε ένα ζήτημα που μας αφορά απόλυτα καθώς οι δήμοι μας έχουν αδικηθεί δεκαετίες τώρα με τα βουνά από μπάζα τα οποία  μας χωρίζουν από την παραλία μας. Συνεχίζοντας και σε αυστηρό τόνο επεσήμανε πως ένα τόσο εμβληματικό έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την δική μας συμπαράσταση υπενθυμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των Δήμων στην ανάπλαση και την αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου.

Χαρακτήρισε αδιανόητη την τελευταία απόφαση της Περιφέρειας για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου λέγοντας πως αυτό σημαίνει μια καθυστέρηση του έργου περίπου δυο χρόνων, νέες χρήσεις, ανάθεση μελέτης με νέες ρυθμίσεις και χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια.

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση είπε πως οι δήμοι μας είναι προσηλωμένοι στο Προεδρικό Διάταγμα από 23-11-2013 στο οποίο με σαφήνεια αποτυπώνονται οι Περιβαλλοντικοί όροι καθώς και το Σύστημα Διαχείρισης με την δημιουργία Φορέα Λειτουργίας με ενεργή συμμετοχή σε αυτόν των δήμων μας, κατέληξε λέγοντας πως χωρίς την συνεργασία των δήμων και ερήμην των πολιτών μας το οποιοδήποτε σχέδιο δεν πρόκειται να περάσει.

Ανδρέας Ευθυμίου δήμαρχος Μοσχάτο-Ταύρου

Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου αφού χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή κοινή συνεδρίαση των δυο Δημοτικών Συμβουλίων έκανε μια αναφορά στα όσα προηγήθηκαν της σημερινής συνεδρίασης επισημαίνοντας πως πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στους αγώνες που έδωσαν οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Προχώρησε στην επισήμανση ότι το Προεδρικό Διάταγμα 26-11-2013 αποτελεί οδηγό για εμάς για την υλοποίηση του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά «...πως οτιδήποτε άλλο δεν πρόκειται να περάσει…».

Απαίτησε την σύσταση του Ενιαίου Φορέα με την αναλογική συμμετοχή Δήμων, Περιφέρειας και λοιπών κρατικών φορέων, αναφέροντας πως κάθε αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής θα ανοίξει κερκόπορτες και θα μας βρείτε απέναντι σας. Ακόμη ο κ. Ευθυμίου απαίτησε την άμεση δημοπράτηση της Βφάσης του έργου  καταθέτοντας παράλληλα και σχετικό ψήφισμα.

Αλέξανδρος Καλογερόπουλος Δ/ντης Τεχνικών υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής

Ο κ. Αλέξανδρος Καλογερόπουλος ως υπηρεσιακός παράγοντας προσπάθησε να δώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου λέγοντας πως η πρόσληψη στην οποία προχωρεί η Περιφέρεια είναι τεχνικός συμβούλος και όχι μελετητής και στόχος είναι να εξασφαλίσει την υποστήριξη του έργου και τις δυνατότητες βιωσιμότητας του.

Η τοποθέτηση του κ. Καλογερόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου ο οποίος διαβάζοντας την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας επεσήμανε πως πρόκειται για όρους που θα επιφέρουν αλλαγές στο χαρακτήρα της περιοχής και θα μεταβάλλουν τις χρήσεις.

Δήμητρα Νάνου αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών

Η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου επεσήμανε πως το συγκεκριμένο έργο είναι η κορωνίδα των έργων της Περιφέρειας για το οποίο όπως ανέφερε «…δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων…».

Παράλληλα η κ. Νάνου είπε πως κληροδοτήσαμε ελλείψεις σε μελέτες, σχεδιασμό και πόρους. Η κ. Δούρου είχε προϋπολογίσει 110.000.000€ τα οποία δεν έφθαναν για την κάλυψη του συνόλου των εργασιών καθώς σε αυτά τα χρήματα δεν είχαν υπολογιστεί η επικαιροποίηση μελετών και άλλες τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες.

Κώστας Ασκούνης επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου Καλλιθέας και πρωην δήμαρχος Καλλιθέας

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης επεσήμανε πως πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τις δυο πόλεις και η καθυστέρηση της Β’ φάσης προκαλεί ανησυχίες. Αναφερόμενος στο αίτημα των δημοτικών παρατάξεων για άμεση ενημέρωση από τον κ. Πατούλη δόθηκε η απάντηση μέσω του δημάρχου Καλλιθέας πως ο Περιφερειάρχης ζήτησε ένα μήνα διορία προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για τις λεπτομέρειες του έργου. Σήμερα έξι μήνες μετά ο κ. Πατούλης αρνείται να έρθει στη κοινή συνεδρίαση για να μας ενημερώσει όπως είχε δεσμευτεί.

Ο κ. Ασκούνης σημείωσε πως με την τελευταία ενέργεια της Περιφέρειας αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου και τροποποιείται το προεδρικό διάταγμα. Απευθυνόμενος προς την κ. Νάνου είπε πως όταν εγγράφατε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα 167.000.000€ τότε δεν γνωρίζατε ότι τα χρήματα δεν θα έφθασαν; ή μήπως συνειδητά παραπλανούσατε;

Ο κ. Ασκούνης παρέθεσε τα οικονομικά στοιχεία του έργου λέγοντας, «…Τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής στις 30-09-2020 ήταν 251 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν δημοπρατηθεί το έργο με προϋπολογισμό167.000.000€ και με δεδομένο ότι οι εκπτώσεις σ’ αυτά τα έργα είναι της τάξεως του 45% – 50%, μετά τις εκπτώσεις το τελικό ποσό του έργου θα ανέλθει στα 80 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Με δεδομένο ότι το έργο αυτό θα υλοποιηθεί στην καλλίτερη περίπτωση σε 2,5 με 3 χρόνια μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως των 30.000.000€ το χρόνο που πρέπει να διατεθεί. Θεωρώ αδιανόητο η Περιφέρεια Αττικής να μη μπορεί να διαθέσει ένα ποσό 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όταν το Υπουργείο Εσωτερικών (δια στόματος  του κ. Θεοδωρικάκου) έχει εκφράσει τη βούληση ότι μπορεί να συνδράμει οικονομικά…».

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας  είπε πως «…οι συνεχείς αναβολές δημοπράτησης της Β’ φάσης του έργου οδηγούν σε μία καθυστέρηση 6 με 8 χρόνια όπου εμείς θα πρέπει θα ζήσουμε με ένα Νέο Σινικό Τείχος και με μία αισθητική αθλιότητα και περιβαλλοντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, των όμορων Δήμων της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και Αθήνας...».

Αντώνης Μπούτσης (επικεφαλής αντιπολίτευσης Δημου Μοσχάτου-Ταύρου)

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Μπροστά Μοσχάτο-Ταύρος»  Αντώνης Μπούτσης μίλησε για την δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε λόγο της καραντίνας και παρατήρησε ότι υπάρχει ένας συμφωνημένος δημόσιος χαρακτήρας του έργου με ήπιες χρήσεις, χρήσεις για πολιτισμό, αθλητισμό και αναψυχή, τονίζοντας πως κάθε άλλη απόφαση μας βρίσκει αντίθετους. Οι αντιφατικές δηλώσεις του κ. Πατούλη δημιουργούν κενά στη συννενόηση με την αυτοδιοίκηση ενώ δυσφημούν και το έργο.

Συνεχίζοντας ο κ. Μπούτσης επεσήμανε πως ζητάμε απαντήσεις για την μη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης με την συμμετοχή των δήμων μας, καταλήγοντας ότι θα πρέπει ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου να διεκδικήσει ένα ανοικτό κολυμβητήριο στο χώρο του παραλιακού μετώπου.

Γιάννης Βακαλόπουλος επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καλλιθέας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλλιθέας Γιάννης Βακαλόπουλος σημείωσε πως υπάρχει λαϊκή ανάγκη για διέξοδο σε ένα χώρο δημόσιου πάρκου αλλά και της παραλίας που έχει στερηθεί από τους παραλιακούς δήμους της Καλλιθέας και του ΜοσχάτοΤαύρου. Επίσης ανέφερε πως η ανάθεση σε ιδιώτη χρηματοοικονομικό σύμβουλο είναι περισσότερο από βέβαιη η άμεση ιδιωτικοποίηση του έργου. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κάνουν πανηγύρι στη παραλία και οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τη Ριβιέρα του Φαληρικού Όρμου

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως θέλουμε δημόσιο πάρκο όπου ο κόσμος θα μπορεί ελεύθερα να αθλήται, να περπατά να απολαμβάνει αυτό που του έχουν στερήσει, καθώς οι κάτοικοι των δυο δήμων  ασφυκτιούν και πρέπει εμείς να παλέψουμε για το δημόσιο χαρακτήρα του, ελεύθερο και χωρίς αυτό να αποτελέσει εκμετάλλευση κάποιων. Ζητάμε να κατοχυρωθεί ο ναυταθλητικός χαρακτήρας της  μαρίνας και χωρίς εμπορικές χρήσεις. 

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Βακαλόπουλος ανέφερε πως όταν μπαίνει ζήτημα βιωσιμότητας του έργου τότε ακόμη και στα χαρτιά να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του θα βρεθεί  ο τρόπος για την έμμεση ιδιωτικοποίηση του, εμείς απορρίπτουμε κάθε τέτοια εξέλιξη.

Μπάμπης Μπιλίνης επικεφαλής «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» Μοσχάτο- Ταύρου

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» Μπάμπης Μπιλίνης αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν επεσήμανε πως 46 χρόνια ζούσαμε με την τμηματική καταστροφή του παραλιακού μετώπου τόσο το Μοσχάτο όσο και η Καλλιθέα. Έχουν γίνει αγώνες στην περιοχή του μετώπου και έχει κερδηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του, για να καταλήξει λέγοντας πως αποτελεί casus belli κάθε αλλαγή των όρων του Προεδρικού Διατάγματος του 2013.

Θοδωρής Ψαλιδόπουλος επικεφαλής «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» 

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος αφού εξήρε την παρουσία των δυο αντιπεριφερειαρχών, επεσήμανε πως η σημερινή συνεδρίαση γίνεται υπό το καθεστώς μιας προσβολής από την πλευρά του Περιφερειάρχη καθώς με την στάση του και την απουσία του από την σημερινή ενημέρωση δείχνει την έπαρση που έχει έναντι του Β´ βαθμού αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση του έργου, ενώ ξεκαθάρισε πως οι παρατάξεις δεν θέλουν την αντιπαράθεση με την Περιφέρεια καθώς οι δρόμοι μας είναι παράλληλοι.

Συνεχίζοντας ο κ. Ψαλιδόπουλος ανέφερε πως απορρίπτουμε τον ισχυρισμό της Περιφέρειας ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα, έκανε λόγο για απομάκρυνση του οικολογικού πάρκου από τα σχέδια της, ενώ είπε πως πέρασε ανεκμετάλλευτη η διάθεση παρέμβασης του Πρωθυπουργού για το έργο.

Λάζαρος Λασκαρίδης αντιδήμαρχος Καλλιθέας επικεφαλής «Τώρα Καλλιθέα»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα Καλλιθέα» και αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λάζαρος Λασκαρίδης ανέφερε πως όσοι βλέπουν αυτή τη συζήτηση ως “show” είναι γελασμένοι, λέγοντας πως με το αίσχος που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια στη παραλία θα έπρεπε όλοι μας να είχαμε στήσει αντίσκηνα, δεν είμαστε πλέον παραλιακοί δήμοι, ενώ επεσήμανε πως οι διοικήσεις των τελευταίων ετών της Περιφέρειας δεν μας βλέπουν ισότιμα.

Ο κ. Λασκαρίδης συνεχίζοντας απευθυνόμενος προς τους αντιπεριφερειάρχες που συμμετείχαν στην ενημέρωση είπε πως αργήσατε πολύ να συζητήσετε μαζί μας, και αναρωτήθηκε αν η Περιφέρεια είναι αυτοδιοικητικό ή κυβερνητικό σχήμα; θα πρέπει να μας το πει το που ανήκει. Κλείνοντας την παρέμβαση του ανέφερε πως εμείς λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση, θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να αναλάβουμε πολιτική δράση γιατί θέλουμε παραλία στο φως και όχι στο σκοτάδι για τους Καλλιθεάτες και τους Μοσχατιώτες, καταλήγοντας πως αν πάτε να το κάνετε Ελληνικό θα μας βρείτε απέναντι σας.

Δολιανίδη Χριστίνα επικεφαλής «Λαϊκή Συσπείρωση» Μοσχάτου-Ταύρου

Η Χριστίνα Δολιανίδη επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μοσχάτου-Ταύρου ανέφερε πως είναι πολιτικό θέμα η αξιοποίηση του Φαληρικού Όρμου και αναρωτήθηκε γιατί μέχρι τώρα το θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Καταλήγοντας ζήτησε την άμεση σύσταση δημόσιου φορέα διαχείρισης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου προτρέποντας την Περιφέρεια να διεκδικήσει κονδύλια από την κυβέρνηση αντί από ιδιωτικούς ομίλους.

Βάσω Μαργαρίτη αντιδήμαρχος Καλλιθέας 

Η αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Βάσω Μαργαρίτη ζήτησε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου καθώς και πλήρη διαφάνεια.

Δαμηλάκος Γιώργος ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Μοσχάτου-Ταύρου

Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Μοσχάτου-Ταύρου Γιώργος Δαμηλάκος ανέφερε πως παρελκυστικά ενεργώντας η Περιφέρεια έρχεται να βάλει από το «παράθυρο» τον ιδιώτη, ενώ είπε πως την ίδια ευθύνη φέρει και η προηγούμενη διοίκηση της. Επεσήμανε πως ούτε με την παρουσία του ιδιώτη εξασφαλίζονται τα εχέγγυα για την βιωσιμότητα του έργου, ενώ έκλεισε λέγοντας πως να εμμείνουμε στις αποφάσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων.

Χρήστος Ιωαννίδης επικεφαλής παράλλαξης «Μια Πόλη στο Δρόμο»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μια Πόλη στο Δρόμο» Χρήστος Ιωαννίδης επεσήμανε πως θα περίμενε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση από την Περιφέρεια καθώς μιλάμε για ένα δημόσιο χώρο που θα πληρωθεί με δημόσιο χρήμα το οποίο προέρχεται από το λαό.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως ούτε με τον κ. Καπάνταη είχαμε πάρει απαντήσεις στα όσα κατά καιρούς του θέταμε, φυσικά ούτε σήμερα μας λέει η Περιφέρεια για το τι θα γίνει τελικά στη παράνομη μπαζωμένη παραλία καθώς ποτέ δεν μας έχει δοθεί κάποιο σχέδιο.

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο επικεφαλής της παράταξης «Μια Πόλη στο Δρόμο» είπε πως η Περιφέρεια δεν απάντησε γιατί δεν παίρνει δημόσια ή ευρωπαϊκά κονδύλια και προτιμά τα ιδιωτικά. «Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει πάρκο ελεύθερο για όλους».

Νίκος Πέππας αναπληρωτής Περιφερειάρχης Αττικής

Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής Νίκος Πέππας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας πως δεν αλλάζει καμμία μελέτη του έργου. Πρόκειται για εμβληματικό έργο για αυτό και ο κ. Πατούλης το έθεσε υπό προτεραιότητα. Υπάρχει ανάγκη συμμετοχής του οικονομοτεχνικού συμβούλου για να βοηθήσει στην υλοποίηση του έργου κάτι για το οποίο προβλέπει και ο νόμος για έργα άνω των 30.000.000€.

Ο κ. Πέππας είπε πως δεν είμαστε παντογνώστες για αυτό και χρειαζόμαστε την βοήθεια και την συμβολή ενός συμβούλου για την βέλτιστη χρήση των χρηματοοικονομικών εργαλείων. Το έργο είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ. Για εμάς είναι ένα κοινωνικό έργο που βάζει μπροστά τον πολίτη και ανέφερε «…Δεν κοιτάμε χρηματοδότες αλλά το καλλίτερο δυνατό για τους πολίτες του παραλιακού μετώπου…».

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής συνεχίζοντας επεσήμανε πως ένα τέτοιο έργο θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη και την βιωσιμότητα του η οποία για να επιτευχθεί χρειάζεται σύνθεση δυνάμεων δημοσίου και ιδιώτη, καθώς θέλουμε την βιωσιμότητα του σε βάθος ετών. Κλείνοντας την ενημέρωση του δεσμεύτηκε προσωπικά πως το έργο θα γίνει όπως πρέπει και χωρίς καμμία αλλαγή.

Δήμητρα Νάνου αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών

Η αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου συμπληρώνοντας την αρχική της παρέμβαση προσπάθησε να δικαιολογήσει την απουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη λέγοντας πως η παρουσία σήμερα εδώ των δυο αντιπεριφερειαρχών επιβεβαιώνει τους δεσμούς και την συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας πως ο κ. Πατούλης είναι σε συνεργασία με τους δημάρχους. Καταλήγοντας η κ. Νάνου ανέφερε πως «…δεν καταλαβαίνω την εμμονή σας στους τρόπους χρηματοδότησης…».

Δημήτρης Κάρναβος δήμαρχος Καλλιθέας

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος κλείνοντας την δεύτερη παρέμβαση του στη συζήτηση ανέφερε με έντονο ύφος πως υπάρχει ήδη χρονική διολίσθηση του έργου, είπε πως δεν μας χαλάει η χρηματοδότηση να είναι είτε από δημόσια ή ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά δεν μπορείτε να έρχεστε σήμερα εδώ και να μας λέτε ότι πήραμε πρώτα τον οικονομοτεχνικό σύμβουλο και ήρθαμε τώρα να συζητήσουμε, θα έπρεπε πρώτα να μας είχατε θελήσει το θέμα, κάτι για το οποίο δεν συνέβει ποτέ ούτε όταν έγιναν συζητήσεις και σε πιο υψηλό βαθμό (εννοώντας προφανώς την συζήτηση με τον υπουργό Εσωτερικών).

Κλείνοντας ανέφερε πως το ψήφισμα που θα υποβάλλει αμέσως μετά ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, καθώς έχουμε συζητήσει και με τον ίδιο,  και δηλώνουμε ότι θα το ψηφίσουμε.

Στην συνέχεια κατατέθηκε το ψήφισμα του δημάρχου Μοσχάτο- Ταύρου το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους και των δύο Δημοτικών Συμβουλίων.

Το Ομόφωνο Ψήφισμα

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου τα οποία συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής για την εξέλιξη των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα.

1. Εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για την εξέλιξη του έργου της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης – ενός εμβληματικού και κρίσιμου  έργου  για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη των δήμων μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής – μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να εκκινήσει νέο σχεδιασμό για την εκτέλεση της Β΄ φάσης του έργου.

2. Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε σκέψη ή ενέργεια που μπορεί να τεθεί για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο ισχύει και αποτέλεσε προϊόν διαλόγου της Αυτοδιοίκησης με τις Κυβερνήσεις διαχρονικά.

3. Διαμαρτυρόμαστε για την αλλαγή της στάσης της Περιφέρειας παρά τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής στη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Ιούνιο, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και των Δημάρχων για την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης μέχρι το τέλος του 2020 καθώς και τη δημοπράτηση της Β΄ φάσης εντός του τρέχοντος έτους.

4. Ο νέος σχεδιασμός απειλεί την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου από τις Δημόσιες Επενδύσεις προσπαθώντας να την αντικαταστήσει με νέα, αμφίβολης αποτελεσματικότητας ως προς το συγκεκριμένο αντικείμενο, χρηματοδοτικά εργαλεία.

5. Ο νέος σχεδιασμός δεν κάνει αναφορά σε φορέα λειτουργίας αμφισβητώντας ένα σοβαρό πυλώνα βιωσιμότητας του έργου που δεν είναι  άλλος από ένα φορέα λειτουργίας με ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με σαφή προσανατολισμό της λειτουργίας του με ήπιες χρήσεις οι οποίες θα σέβονται την περιβαλλοντική διάσταση του έργου και την προσβασιμότητα των κατοίκων.

6. Διαφωνούμε με την πραγματοποίηση του νέου σχεδιασμού γιατί με βάση τα  χρονικά όρια που περιγράφονται στη σύμβαση θα καθυστερήσει αδικαιολόγητα η υλοποίηση του έργου, χάνοντας πολύτιμο χρόνο σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ζητάμε την άμεση δημοπράτηση των έργων Β΄ φάσης με βάση τις μελέτες και τον σχεδιασμό που υπάρχει ώστε να ολοκληρωθεί ένα έργο το οποίο διεκδικούμε δεκαετίες χωρίς καθυστερήσεις με πόρους της Περιφέρειας και με τριετή απορρόφηση ως πολυετή δαπάνη.

7. Ζητάμε να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος των μέχρι τώρα ενεργειών και σχετικών μελετών που αφορούν το έργο ώστε να υπάρξει διαφάνεια αλλά και ώριμη στάθμιση της μέχρι τώρα πορείας του έργου και των δυνατοτήτων που έχουμε για την επιτάχυνση του.

8. Ζητάμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και ανοιχτού σε όλους τους χώρους του παραλιακού μετώπου.

9. Ζητάμε την απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής τα οποία υπάρχουν στον χώρο, η συσσώρευση των οποίων έχει αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό.

10. Ζητάμε τη σύσταση κοινού φορέα  διαχείρισης με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου –Ταύρου και της Κεντρικής Διοίκησης.

11. Ζητάμε τη διαμόρφωση του χώρου, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί, σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία εγκρίθηκαν από τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

12. Ζητάμε τη διατήρηση των υφιστάμενων χρήσεων γης και όρων δόμησης σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα.

13. Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής και την υλοποίηση του έργου όπως έχει σχεδιαστεί με τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και την άμεση διεξαγωγή μιας συνεχούς και ανοικτής διαβούλευσης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους του παραλιακού μετώπου.

14. Ζητάμε την παρέμβαση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου όπως αυτό έχει προσδιοριστεί και σχεδιαστεί και αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημά μας.

Comments are closed.