Η ΚΕΔΕ στο Χατζηδάκη για απορρίματα, ανακύκλωση… «Σιγή ιχθύος» από τον υπουργό…

0
1506

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ένωσης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Στη συνάντηση, εκτός του Προέδρου της ΚΕΔΕ, συμμετείχαν και οι: Ηλίας Αποστολόπουλος – Πρόεδρος Ι.Τ.Α., Μέλος Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε. –  Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού και ο Γιώργος Παπαναστασίου– Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας & Περιβάλλοντος Κ.Ε.Δ.Ε. – Δήμαρχος Αγρινίου


Ο Υπουργός, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ανέφερε: «…Χαίρομαι που μια νέα γενιά Δημάρχων – και δεν αναφέρομαι σε ηλικίες αλλά σε νοοτροπία – έχει όρεξη για τομές που πρέπει να γίνουν στην πατρίδα μας. Πιστεύω ότι θα υπάρχει συναντίληψη και διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά με σύγχρονες ευρωπαϊκές λύσεις, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων…».

Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τους δήμους και τις προσπάθειες που καταβάλουν για την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης για το νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων, το σχέδιο του οποίου βρίσκεται υπό κατάρτιση.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έθεσε στον υπουργό το φλέγον θέμα της περαιτέρω προώθησης της ανακύκλωσης και την δημιουργία «πράσινων σημείων» σε κάθε Δήμο, ώστε να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στην επίτευξη των εθνικών κι ευρωπαϊκών της στόχων όσον αφορά την ανακύκλωση. 


Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στη δήλωση του για το θέμα αυτό ανέφερε ότι: «…ΚΕΔΕ και Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούμε στενά, για να ξεπεραστούν ζητήματα που συνδέονται με τις νέες μονάδες επεξεργασίας και τους διαγωνισμούς που τρέχουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την τεράστια πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας κι αφορά την υιοθέτηση μιας σειράς νέων συνηθειών που συνδέονται με την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης…».

Ουσιαστικά διαφαίνεται, από το αμήχανο όσο και αόριστο «…θα συνεργαστούμε στενά…» να υπάρχει κάποια απόσταση του υπουργού στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο επί της ουσίας «τρέχει» το υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος
Η συγκεκριμένη προσέγγιση ενισχύεται και από το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εξέδωσε αντίστοιχη ανακοίνωση για την συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ως είθισται, τηρώντας έτσι «σιγή ιχθύος» ως προς τις θέσεις του κ. Χατζηδάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Άλλωστε νωπή είναι ακόμη η δήλωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου ο οποίος σε σχετική επερώτηση Βουλευτών του Σύριζα για το ίδιο θέμα είχε δηλώσει ότι «…για το πιλοτικό πρόγραμμα των πέντε (5) Δήμων, καθώς και για την παρακολούθηση και αξιολόγησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών…».

OPP 9431

Κατα τα άλλα η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ προεξέχοντως του προέδρου της Δημήτρη Παπαστεργίου συζήτησε τα εξής ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος:

  • νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση Απορριμμάτων, το σχέδιο του οποίου βρίσκεται υπό κατάρτιση.
  • οι εξελίξεις στα έργα που εκτελούνται ήδη ή πρόκειται να εκτελεστούν το επόμενο διάστημα κι αφορούν της νέες Μονάδες Επεξεργασίας και Διαχείρισης Απορριμμάτων
  • η περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης και η δημιουργία «πράσινων σημείων» σε κάθε Δήμο, ώστε να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στην επίτευξη των εθνικών κι ευρωπαϊκών της στόχων όσον αφορά την ανακύκλωση
  • η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης.

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου

«Συζητήσαμε με τον κύριο Υπουργό, σε καλό κλίμα, για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, σε ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Γιατί είναι ζήτημα που αφορά την καθημερινότητά μας, αφορά την ποιότητα ζωής μας, αφορά τον ίδιο τον πολιτισμό μας.

ΚΕΔΕ και Υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούμε στενά, για να ξεπεραστούν ζητήματα που συνδέονται με τις νέες μονάδες επεξεργασίας και τους διαγωνισμούς που τρέχουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την τεράστια πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας κι αφορά την υιοθέτηση μιας σειράς νέων συνηθειών που συνδέονται με την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης.

Η Αυτοδιοίκηση έχει τη βούληση να  βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αυτής της δύσκολης μάχης που έχουμε να δώσουμε από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος».

Comments are closed.