Η ενίσχυση του ΚΚΕ απάντηση και στις παρακολουθήσεις

0
193

Το νέο κρούσμα συνακροάσεων – παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώθηκε στις 28 Απρίλη. Από τότε, σχεδόν δυόμισι μήνες μετά, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει κυριολεκτικά τίποτα για να ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, παρότι το ΚΚΕ κατήγγειλε άμεσα και δημόσια το περιστατικό.

Η προκλητική αδιαφορία απέναντι στην καταγγελία του ΚΚΕ δεν εκπλήσσει. Αποτελεί συνέχεια της στάσης των κρατικών αρχών όλα αυτά τα χρόνια, από το 2016 – 2017 που σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θα γέμιζε κανείς πολλές σελίδες αν ήθελε να καταγράψει όλες τις καθυστερήσεις, τις κραυγαλέες αντιφάσεις, τα κενά και τις ενέργειες που ποτέ δεν έγιναν από τις αρμόδιες αρχές, παρότι γνώριζαν καλά τα στοιχεία, που βεβαίωναν ότι υπήρξαν παρεμβάσεις – παρακολουθήσεις. Το αποτέλεσμα είναι πεντέμισι χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα η έρευνα της υπόθεσης να βρίσκεται «στον αέρα», και οι υπαίτιοι να συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους…

Ετσι, κανένας δεν εκπλήσσεται τελικά ούτε από το νέο «επεισόδιο» των συνακροάσεων – υποκλοπών, με την ΑΔΑΕ να απαντά στην καταγγελία του ΚΚΕ σχεδόν έναν μήνα μετά, για να υποβάλει «διευκρινιστικά ερωτήματα», όπως ποιος είναι ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό! Πρόκειται για την «ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών», που έχει ευρύτατες ερευνητικές και άλλες εξουσίες. Δεν γνωρίζει η ΑΔΑΕ την τηλεφωνική γραμμή στην έδρα της ΚΕ; Δεν είχε αναμειχθεί ενεργά στις προηγούμενες υποθέσεις συνακροάσεων – υποκλοπών; Χρειάζεται τέτοια στοιχειώδη πληροφόρηση από το ΚΚΕ για να ξεκινήσει τις έρευνές της, να ασκήσει τα καθήκοντά της;«Προοδευτικά» αφηγήματα

Η υπόθεση των συνακροάσεων – παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ δεν βολεύει καθόλου να διερευνηθεί, ούτε βέβαια να αναδειχθεί. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν αυτό το σοβαρό θέμα να «θαφτεί». Να μη συζητιέται πρώτα απ’ όλα μέσα στον ίδιο τον λαό, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους χώρους νεολαίας.

Την ίδια στιγμή, εδώ και μήνες απασχολούν την επικαιρότητα μια σειρά αποκαλύψεις γύρω από λογισμικά καταγραφής σε βάρος δημοσιογράφων, ή παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ προσώπων εμπλεκόμενων με το Μεταναστευτικό, όπως δικηγόρων, ακόμα και ανήλικων παιδιών. Η δημόσια συζήτηση και ανάδειξη τέτοιων περιστατικών δικαιολογημένα προβληματίζει. Ο λαός και η νεολαία μπορούν να αντιληφθούν ότι η παρακολούθηση και η καταγραφή των αντιλήψεων, της στάσης και της δραστηριότητας δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο, αλλά αντίθετα αποτελούν καθημερινότητα, οργανικό στοιχείο στη λειτουργία και δράση του κράτους και των υπηρεσιών του.

Ομως, ακριβώς για να εμποδιστεί ο λαός να βγάλει συμπεράσματα, ακριβώς για να εγκλωβιστεί η σκέψη, η ανησυχία του εντός του συστήματος, γίνεται μεγάλη προσπάθεια – ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και Μέσα που πρόσκεινται σε αυτόν – τέτοιου είδους περιστατικά να εμφανίζονται σαν «αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σαν παρεκκλίσεις από τη «δημοκρατική νομιμότητα». Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στη ΝΔ και στον Μητσοτάκη κάθε περιστατικό παρακολουθήσεων, λογοκρισίας και καταστολής, προσπαθώντας με ζήλο να πείσει ότι αυτό το σύστημα και το κράτος του μπορεί να αλλάξει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, φτάνει να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο.

Το ΚΚΕ λέει την αλήθεια, την οποία επιβεβαιώνει και όλη η πρόσφατη πείρα μας: Καμία κυβέρνηση εντός του συστήματος, με το «χρίσμα» του κεφαλαίου, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να είναι «κάπως καλύτερη». Η υπόσχεση για ένα «προοδευτικό» μείγμα διακυβέρνησης, με ολίγον παραπάνω από ελευθερία έκφρασης και συλλογικής δράσης και λίγο λιγότερο από παρακολούθηση και καταστολή, είναι απάτη. Διαψεύδεται όχι μόνο από τα έργα των «προοδευτικών» κυβερνήσεων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε απεργοκτόνες διατάξεις, ή του Σάντσεθ στην Ισπανία, που δολοφόνησε εν ψυχρώ κατατρεγμένους μετανάστες. Διαψεύδεται γιατί δεν υπάρχει δημοκρατική και φιλολαϊκή υπεράσπιση των καπιταλιστικών κερδών, για τα οποία ματώνουν πάντα οι λαοί.

Το πρόγραμμα οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι γνωστό, γραμμένο ήδη στις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τα «πράσινα» και «ψηφιακά» κέρδη των μονοπωλίων και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, τους οποίους υπηρετούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, κοστίζουν πολύ ακριβά και στις ελευθερίες του λαού και της νέας γενιάς, και γι’ αυτό ο λαός οργανωμένα πρέπει να τα εμποδίσει.«Πολεμικά μέτρα» παρακολούθησης και καταστολής

Ειδικά στο έδαφος του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και των ανταγωνισμών που οξύνονται σε όλο τον κόσμο και στη γειτονιά μας, βρίσκονται σε εξέλιξη νέα μέτρα παρακολούθησης και καταστολής σε βάρος του «εχθρού λαού». Τα καπιταλιστικά κράτη και οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, εξοπλίζονται από κάθε άποψη, για να ανταποκριθούν στον σφοδρό διεθνή ανταγωνισμό, που μπορεί απότομα να λάβει και μεγαλύτερη ένταση και διαστάσεις.

Η ΕΕ, επικαλούμενη τους κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατέληξε σε νέα μέτρα για την αποφασιστική προώθηση της «Στρατηγικής Ασφαλείας» της. Τον Μάη του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμιστεί το «μοίρασμα πληροφοριών» ανάμεσα στα κράτη – μέλη και σε όλα τα όργανα της ΕΕ. Στη βάση αυτή επεκτείνεται ο έλεγχος για την «ύποπτη διαδικτυακή δραστηριότητα», αναπτύσσονται εντονότερη συνεργασία και ανταλλαγές πληροφοριών ανάμεσα στην ΕΕ, σε όργανα και δίκτυα κυβερνοασφάλειας, που συνεργάζονται με εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών1.

Σε αυτό το πλαίσιο επεκτείνονται οι εξουσίες και της Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία), για την οποία συμφωνήθηκε τον Φλεβάρη του 2022 η παροχή «διευρυμένης εντολής». Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Europol ενεργοποίησε πρωτόκολλα που επιτρέπουν ενισχυμένη επιτήρηση του διαδικτύου και ανταλλαγή πληροφοριών. Εξάλλου, ήδη από το 2020 στο πλαίσιό της διαμορφώθηκε ειδική μονάδα για τις «νόμιμες συνακροάσεις – υποκλοπές», ώστε να μεγαλώσει ο συντονισμός των κρατών – μελών και να αντιμετωπιστούν και νέες προκλήσεις, όπως η διενέργεια των «νόμιμων» υποκλοπών με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, που αντιστοιχούν στην «εποχή του 5G». Επιπλέον, φέτος συζητιέται εντατικά ένα νέο πακέτο μέτρων για την αστυνομική συνεργασία στην ΕΕ, που θα επιτρέπει η ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε αστυνομικές αρχές να γίνεται πιο γρήγορα και εύκολα.

Παράλληλα οι ΝΑΤΟικές βάσεις, η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού και ένοπλων δυνάμεων, οι επιχειρήσεις και ασκήσεις, η επιτήρηση του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ – όλα αυτά συνοδεύονται από συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών, έρευνες και παρακολουθήσεις, για να προστατευτούν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα. Οι ίδιες οι Συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ειδικά από την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύονται από ένταση της διαβίβασης πληροφοριών και αναβαθμισμένη συνεργασία των κρατικών αρχών της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Δεν συναντήθηκε τυχαία το φθινόπωρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης της ΝΔ με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η απόφαση για ενίσχυση της «συνεργασίας» ΗΠΑ – Ελλάδας για την «ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια». Ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι «θα εντείνουμε και θα αναβαθμίσουμε τις κοινές εκπαιδεύσεις στελεχών των υπηρεσιών μας, ιδιαίτερα στους τομείς του ηλεκτρονικού εγκλήματος, της ανταλλαγής πληροφοριών και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»2.Ανατρέπουμε τα σενάριά τους!

Η υπόθεση των συνακροάσεων – υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ δεν επιτρέπει βολικές για το σύστημα ερμηνείες. Η συζήτηση και ανάδειξή της πλατιά στον λαό και στη νεολαία μπορεί να βοηθήσει να αποκαλυφθεί ότι το κράτος και οι θεσμοί του είναι αντιδραστικοί και γίνονται ολοένα χειρότεροι, ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Οτι το «σύγχρονο, ψηφιακό επιτελικό κράτος», η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη και όλες οι Αρχές που υποτίθεται ότι διασφαλίζουν τα λαϊκά δικαιώματα, «παραδόξως» δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όταν είναι να αποκαλυφθεί μια αλήθεια ενοχλητική για το σύστημα. Οτι, τελικά, η εξουσία του κεφαλαίου δεν ενοχλείται καθόλου, ίσα ίσα βοηθιέται από την εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων, από τους καβγάδες και τις κοκορομαχίες ανάμεσα σε κόμματα που δεν αμφισβητούν την κυριαρχία του αλλά την υπηρετούν.

Ενοχλητική για την εξουσία του κεφαλαίου είναι η φωνή του ΚΚΕ: Είναι οι μαχητικές θέσεις και δράση που οργανώνουν τον λαό και τους νέους, για να σώσουν οι ίδιοι τη ζωή και τα δικαιώματά τους, παλεύοντας σε σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της ακρίβειας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Σε αυτόν τον δρόμο, της σύγκρουσης και του αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορούν οι εργαζόμενοι και οι νέοι να εμποδίσουν αντιδραστικά μέτρα, να επιβάλουν στην πράξη τις ελευθερίες τους.

Δυστυχώς για τα μονοπώλια και την εξουσία τους, δυστυχώς για το κράτος και τις ενώσεις των καπιταλιστών, τα αντιδραστικά σενάρια που γράφουν και υλοποιούν για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους εξαρτώνται από έναν παράγοντα, πανίσχυρο αν το αποφασίσει: Τον ίδιο τον λαό.

Ο λαός μας ξέρει να παραμερίζει εμπόδια και αντιλαϊκά μέτρα. Μπορεί να παρέμβει ακόμα πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις μαζί με το ΚΚΕ, να ανοίξει αγωνιστικά τον δρόμο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Να ανατρέψει οριστικά το σύστημα της εκμετάλλευσης, που επιστρατεύει την παρακολούθηση, τη χειραγώγηση και την καταστολή ακριβώς γιατί φοβάται την εργατική τάξη, τη νέα γενιά, και γνωρίζει ότι θα τη βρει απέναντί του.

Παραπομπές:

1. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, 25/5/2022 [COM (2022) 252 final]

2. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Δελτίο Τύπου, 11/11/2021, «Αναβάθμιση της συνεργασίας με ΗΠΑ και στον τομέα της ασφάλειας / Συμφωνία Θεοδωρικάκου – Mayorkas»


Του
. Βασίλη ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Β. Δημόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Comments are closed.