«Η Γιορτή της Μπαμπέτ» από την Πολιτιστική Ομάδα «Εν Καλλιθέα»

0
697

Η πολιτιστική ομάδα “ΕΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ” επέλεξε την ταινία “Η γιορτή της Μπαμπέτ” προκειμένου να καλέσει τους φίλους που παραμένουν στην πόλη να παρακολουθήσουν την προβολή της στο «Δρόμο του Μεταξιού».

Η ταινία αναφέρεται στην Μπαμπέτ μια γυναίκα που έχει χάσει την οικογένειά της στα γεγονότα της παρισινής κομμούνας και βρίσκει καταφύγιο σε ένα συντηρητικό σπίτι ενός χωριού της Δανίας, στο οποίο ζουν δύο ανύπαντρες αδελφές. Όταν κερδίζει ένα λαχείο αποφασίζει να παραθέσει ένα δείπνο τόσο σε αυτές όσο και στα πρόσωπα του περιβάλλοντός τους με τα γαλλικά πρότυπα. Μέσα σε αυτό το δείπνο, απομυθυποιούνται καθιερωμένες συντηρητικές αξίες και θρησκευτικές ιδεοληψίες, ενώ θριαμβεύει η αξία της αγάπης που τελικά μόνο αυτή δίνει τη νοστιμιά στη ζωή μας.

Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας, ενώ ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Όπως επισημάνθηκε από τη συζήτηση που ακολούθησε την προβολή της ταινίας, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 που προβλήθηκε στην Αθήνα προκάλεσε εξελίξεις στον χώρο της εστίασης

Νέα εστιατόρια εμφανίστηκαν με γαλλική κουζίνα και έγιναν προσπάθειες να παρασκευαστεί ένα παρόμοιο και αρκετά κοστοβόρο δείπνο. 

Η Αγγελική Αθανασακοπούλου ανέφερε ακόμη ότι η ομάδα του «ΕΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» σκοπεύει να αξιοποιήσει τον κινηματογράφο τον προσεχή χειμώνα και πάλι στον «Δρόμο του Μεταξιού»,  καθώς αποτελεί εξαιρετική αφόρμηση τόσο για τη μελέτη της ιστορίας όσο και για κοινωνικό προβληματισμό.

Comments are closed.