Η «Αγγέλα» του Γ. Σεβαστίκογλου από τη θεατρική ομάδα Ε.ΣΥ.Ν & τη θεατρική σκηνή «Αλέκα Παΐζη»

0
528

Μια ιδιαίτερη όσο και ξεχωριστή παράσταση ανεβαίνει απόψε, Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.

Πρόκειται για την παράσταση η «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου η οποία ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.) και σε συνεργασία της θεατρικής σκηνής «Αλέκα Παΐζη».

Η σκηνοθεσία ανήκει στο Γιώργο Δαράκη και η καλλιτεχνική επιμέλεια στο «δικό» μας Γιώργο Αντωνακάκη.

Η «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου

Έργο – καταγγελία των πολύμορφα ολέθριων συνεπειών του Εμφυλίου και των μετεμφυλιακών διώξεων, της αμερικανοκρατίας, του βίαιου ξεριζωμού από την ύπαιθρο αμέτρητων ανθρώπων και της προλεταριοποίησής τους στις μεγαλουπόλεις, των χαφιέδων και δολοφόνων του κράτους και παρακράτους.

Επίκεντρο αυτού του συνταρακτικά ρεαλιστικού δράματος του Σεβαστίκογλου είναι ο πιο αδύνατος κοινωνικός «κρίκος». Οι κόρες της χαροκαμένης και ξεριζωμένης φτωχολογιάς της υπαίθρου, που κακοζούν ως υπηρέτριες αστών στην Αθήνα και που η μοναξιά και η αφέλειά τους μπορεί να τις οδηγήσει στην απελπισία, στην αυτοκτονία, αλλά και στα νύχια δολοφόνων χαφιεδόμουτρων και εκπορνευτών.

Θύματα αυτών των καταστάσεων και τέτοιων ανθρωποειδών είναι οι υπηρέτριες του έργου. Η υπηρέτρια Τασία, κόρη και αδελφή οικογένειας αγωνιστών, από ντροπή για την εκπόρνευσή της από τον χαφιέ εραστή της, αυτοκτονεί. Η άλλη ερωμένη του εξαναγκάζεται να του πλασάρει άλλες υπηρέτριες. Μια άλλη για να γλιτώσει παντρεύεται ένα χωροφύλακα, που επειδή δεν βοηθά τον χαφιέ απολύεται. Ο χαφιές αποπλανά και μια άλλη που ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός.

Η μεγαλύτερη «αυτοπροστατεύεται» βυθισμένη σε μια «επιθετική» μοναξιά. Τραγικότερο θύμα, ακριβώς επειδή παραμένει «αμόλυντο» από τον χαφιέ – μαστροπό, είναι η 18χρονη υπηρέτρια Αγγέλα. Ορφανή από μάνα και από τον αγωνιστή πατέρα της, με δολοφονημένο τον αντάρτη αδελφό της, ερωτεύεται τον Λάμπρο, που μετά τη θητεία του στο Ναυτικό αναζητά την αδελφή του Τασία. Μαθαίνοντας το μυστικό της αυτοκτονίας της αδελφής του ο Λάμ- προς θέλει να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπαίτιο. Όμως, πριν προλάβει το νεαρό ζευγάρι να ξεφύγει από αυτό το εφιαλτικό «τοπίο», το σίχαμα οργανώνει τη δολοφονία του Λάμπρου.

Το έργο του Σεβαστίκογλου απαιτεί βαθύτατη – και όχι επιφανειακή – γνώση της ελληνικής εμφυλιακής και μετεμφυλιακής ιστορίας και κοι- νωνίας. Των αξιών, ηθών, αγώνων, πόθων και παθών του λαού μας. Αλλά και άριστη γνώση της μορφολογίας και θεματολογίας που «εισήγαγε» η «Αγγέλα » του Σεβαστίκογλου στη μεταπολεμική δραματουργία και θεα- τρική τέχνη. Απαιτεί και συμφωνία στο στόχο του έργου του. Έργο απόλυτα πολιτικοκοινωνικό. Απόλυτης, έως σκληρής, ρεαλιστικής ακρίβειας και αλήθειας.

«ΑΓΓΕΛΑ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΡΑΚΗΣ

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΑΓΓΑΡΑΤΟΥ (Φανή) ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΔΑΡΑ, ΤΙΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΟΥ (Άννα, κυρίες) ΤΟΜΑΖΙΝΑ ΤΣΑΛΙΚΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΜΩΚΟΥ (Γεωργία) ΦΑΝΗ ΤΣΙΤΟΥΡΑ (Νέρα)
ΝΟΤΑ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ (Αγγέλα) ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΑΣ (Στράτος) ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΣ (Λάμπρος) ΤΑΣΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Γκαρσόνι)

Μουσική: Άγγελος Σιδέρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Κοκκώνης  Φώτα – Ήχος: Απόλλωνας Λεβέντης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια:
Γιώργος Αντωνακάκης

Comments are closed.