Η έκθεση Πισσαρίδη και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας … άρθρο του Τάσου Γαϊτάνη στη “Daily Post.gr”

0
566

άρθρο Τάσου Γαϊτάνη                                                            

Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

Η έκθεση Πισσαρίδη δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα και μαζί με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να μπει με μεγαλύτερη ένταση στη δημόσια συζήτηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, ούτε πολιτικό κείμενο, αλλά είναι μια ανεξάρτητη οικονομική έκθεση η οποία πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις. Διαβάζοντας κάποιος την έκθεση θα παρατηρήσει ότι αυτή καταγράφει αναλυτικά τις αγκυλώσεις και τα εμπόδια που υπάρχουν στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει δέσμη προτάσεων που έχουν επιτυχημένα δοκιμαστεί σε χώρες του εξωτερικού και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και εδώ. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις, αποτελούν κυβερνητικές πολιτικές που είτε εκτελούνται, είτε έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή τους.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ στις σημαντικότερες από αυτές, όπως είναι η μείωση της φορολογίας των εργαζομένων, η προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων, η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η συνέχιση των διαδικασιών ψηφιοποίησης του κράτους καθώς και η παροχή κινήτρων για περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. Επίσης προτείνεται η δημιουργία ενός ανταποδοτικού δεύτερου επικουρικού πυλώνα στο ασφαλιστικό μας σύστημα, πρόταση που αποτελεί μέρος του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, συστήνεται η περαιτέρω στήριξη της οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος. 

Ενώ λοιπόν η έκθεση ασχολείται με το πως θα ξεπεράσουμε αγκυλώσεις ετών με στόχο να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της χώρας και τα εισοδήματα των εργαζομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ την υποδέχθηκε ως “νέο μνημόνιο” και ο Αλέξης Τσίπρας καθώς και στελέχη του κόμματος του, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα λαϊκισμού και δημαγωγίας προκειμένου να απαξιώσουν τις προτάσεις της έκθεσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ψευδώς ανέφερε πως η έκθεση περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Φυσικά, από όλα αυτά τίποτα δεν ισχύει. Είναι γνωστό, πως ο κ. Τσίπρας έχει πάρει αποστάσεις από την αλήθεια και κάθε τι που σχετίζεται με την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό το απαξιώνει, επειδή έρχεται σε σύγκρουση με τις ιδεοληψίες του. 

Το θέμα μας δεν είναι όμως ο κ. Τσίπρας και οι αγκυλώσεις του. Το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εργαστεί με σχέδιο και πρόγραμμα και τελικά η έκθεση Πισσαρίδη αποτελεί τον οδικό χάρτη που οδηγεί στη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και γενικότερα τη βελτίωση της παραγωγικότητας της χώρας. Σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το ταμείο ανάκαμψης, μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας.  

πηγή: 

Comments are closed.