Ηγεσία Ουκρανίας – Νέες τιμές στον αρχιδοσίλογο συνεργάτη των ναζί Μπαντέρα

0
277


Τον αρχιδοσίλογο συνεργάτη των ναζί ενάντια στο σοβιετικό κράτος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Στεπάν Μπαντέρα, υπό την ηγεσία του οποίου οι φασιστικές συμμορίες «Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών» (OUN) και «Ουκρανικός Στρατός Εξέγερσης» (UPA) δολοφόνησαν χιλιάδες κομμουνιστές, Εβραίους και Πολωνούς, έσπευσε να τιμήσει με «επετειακή» ανάρτησή του στο διαδίκτυο το ουκρανικό Κοινοβούλιο (Βερχόβνα Ράντα).

επιμέλεια   Γιώργος Αντωνακάκης

Ο εν λόγω αρχιναζί – ο οποίος μετά το τέλος του πολέμου συνέχισε την αντισοβιετική δράση του με τη στήριξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και της CIA – τιμάται ως «εθνικός ήρωας» από το επίσημο ουκρανικό κράτος, από το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου που υποστηρίζουν με όλα τα μέσα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Με αφορμή τα 114 χρόνια από τη γέννηση του Μπαντέρα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ανέβασε την Πρωτοχρονιά στο Twitter φωτογραφία του σημερινού αρχηγού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Β. Ζαλούζνι, μπροστά από ένα μεγάλο πορτρέτο του αρχισυνεργάτη των ναζί…

Η ανάρτηση συνοδευόταν από ένα τσιτάτο του Μπαντέρα, το οποίο ανέφερε ότι «η πλήρης και υπέρτατη νίκη του ουκρανικού εθνικισμού θα πραγματοποιηθεί όταν η ρωσική αυτοκρατορία πάψει να υπάρχει», μαζί με την επισήμανση ότι ο Ζαλούζνι «γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις συμβουλές του Στεπάν Μπαντέρα». Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι ο Μπαντέρα δεν αγωνίστηκε ενάντια στη ρωσική αυτοκρατορία (ο ίδιος γεννήθηκε το 1909…), αλλά συνεργάστηκε με τους Γερμανούς ναζί στα αποτρόπαια εγκλήματά τους και στα σχέδιά τους για ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας.

Η ανάρτηση του ουκρανικού Κοινοβουλίου, με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων να καμαρώνει μπροστά από το πορτρέτο του αρχιδοσίλογου συνεργάτη των ναζί

Η επίμαχη ανάρτηση του ουκρανικού Κοινοβουλίου τελικά αποσύρθηκε, με την πολωνική κυβέρνησηνα ανακοινώνει ότι αυτό έγινε μετά από παρέμβασή της. Η Βαρσοβία είναι στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ στην ίδια γραμμή με την ουκρανική κυβέρνηση εντείνει την αντικομμουνιστική εκστρατεία μέσα στην Πολωνία, πρωτοστατώντας μεταξύ άλλων στο γκρέμισμα αντιφασιστικών μνημείων. Καθώς ωστόσο οι φασιστικές συμμορίες του Μπαντέρα ευθύνονται για τις δολοφονίες χιλιάδων Πολωνών, αναγκάζεται να κρατά κάποια «προσχήματα» στο θέμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ark. Mularczyk, δήλωσε ότι «η πολωνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι είπε ότι θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντ. Σμίχαλ, και η διαδικτυακή ανάρτηση του ουκρανικού Κοινοβουλίου αφαιρέθηκε (…) Είναι μια ένδειξη ότι οι Ουκρανοί άκουσαν τις ανησυχίες μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το πολωνικό κράτος δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση να τιμάται ο Μπαντέρα», σημειώνοντας ότι ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Πολωνών, ενώ «υπενθύμισε» τη βαρύτητα της σημερινής στήριξης του Κιέβου από την πολωνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, σαφώς πιο… «διαλλακτικός», ο J. Kumoch, σύμβουλος του Πολωνού Προέδρου Α. Ντούντα, δήλωσε σε συνέντευξή του χτες ότι «μιλώντας ρεαλιστικά (…) είναι δύσκολο να περιμένει κανείς ότι η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (…) θα διαγραφεί με κάποιο τρόπο από την ουκρανική ιστορία»…

Πηγή: «Ρ»

Comments are closed.