Ευαγγελία Λιακούλη: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ασεβούν στο σώμα της τοπικής δημοκρατίας»

0
410

Τα βέλη του Κινήματος Αλλαγής δέχθηκε το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Η Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, έστρεψε τα πυρά της, με αναλυτική τεκμηρίωση, τόσο κατά του Ν/Σ της Νέας Δημοκρατίας, όσο και κατά του “Κλεισθένη 1” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Εντόπισε αυτό που σχολιάζεται έντονα στην Αυτοδιοίκηση, τελικά πόσο πολύ μοιάζουν η Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ «γιατί, και οι δύο δεν δίστασαν να ασεβούν, και να συνεχίσουν να ασεβούν, στο σώμα της τοπικής δημοκρατίας», όπως επεσήμανε. 

«Με τον “Κλεισθένη” ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το παν για να αναδείξει τις μειοψηφίες σε εκβιαστικούς ρυθμιστές της πολιτικής ζωής, ποιος πια δεν μπορεί να το ερμηνεύσει αυτό μετά τα γεγονότα, και σήμερα η Ν.Δ. με το 43 % αυτού του Ν/Σ οδηγεί σε Διοικήσεις μειοψηφίας, με την πραγματική αντιπροσωπευτικότητα να πηγαίνει και στις δύοπεριπτώσεις “περίπατο”», όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ενώ τάζει τα «μεγάλα» και μιλά για «μεταρρύθμιση», για το «μεγάλο και σοβαρό ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στη μετά-covid εποχή» κλπ, στην πράξη τελικά «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

«Είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι, άλλωστε κάθε φορά καταψηφίζατε ότι και αν φέρναμε δημοκρατικό σε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης, στις Κυβερνήσεις μας, όχι λέγατε ή αποχωρούσατε. Γιατί; Είμαστε διαφορετικοί. Εμείς μιλάμε για την πραγματική αποκέντρωσηκαι τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος στην Αυτοδιοίκηση. Το κάνετε; Όχι. Την προώθηση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ στο πλαίσιο της φορολογικής αποκέντρωσης. Το τάξατε, αλλά ούτε καν το ανοίξατε ως θέμα να το συζητήσουμε. Και, βεβαίως, την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των Αιρετών. Τίποτα από αυτά, καμιά σοβαρή επεξεργασία 22 μήνες τώρα σε ότι αφορά το πραγματικό πρόταγμα για την Αυτοδιοίκηση, που δεν είναι άλλο από την πραγματική αποκέντρωση και τη μετάβαση από το καθεστώς της ετεροδιοίκησης στην αυτοδιοίκηση»,  τόνισε προς την Κυβέρνηση .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν στάθηκε σε γενικόλογους αφορισμούς ή αοριστολογίες για να περιγράψει τη διαφωνία του με το υπό ψήφιση εκλογικό σύστημα. Εισήλθε στην ουσία συγκεκριμένων παραδειγμάτων, τεκμηριώνοντας αναλυτικά την προβληματικότητα σημείων που πρόκειται να ψηφιστούν.

– Κατ’ αρχάς, ξεκαθάρισε τη διαχρονική θέση, που είναι κατά της εκλογής Δημάρχου από την Α’ Κυριακή με οποιοδήποτε ποσοστό κάτω του 50 % συν μία ψήφο. «Είμαστε κάθετοι, έχουμε καταθέσει στα πρακτικά επανειλημμένα τις απόψεις μας γι’ αυτό, έχουμε μιλήσει στα συνέδρια όλων των τοπικών φορέων, έχουμε πει τις απόψεις μας. Είναι κομβική η διαφοροποίηση», υπενθύμισε η κα Λιακούλη.

– Στη συνέχεια στηλίτευσε τη μείωση των Αιρετών στα Δημοτικά, Κοινοτικά και Περιφερειακά  Συμβούλια. «Συρρικνώνετε το θεσμό για να εξοικονομήσετε 2,1 εκατομμύρια, όπως γράφει η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, και λέτε και μπράβο στον εαυτό σας που το κάνετε αυτό!», επεσήμανε, τονίζοντας την «πολυμορφία των τοπικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων, ειδικά σήμερα» και προτρέποντας την Κυβέρνηση: «Ανοίξτε τις διαδικασίες και μη φοβάστε τον κόσμο! Μη φοβάστε να ακουστούν και οι διαφορετικές φωνές!».

– Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής με σαφήνεια απέρριψε τόσο την «υπέρμετρη» αύξηση των υποψηφίων έως 150 %, αλλά και την αύξηση των παραβόλων.

– Ιδιαίτερα εστίασε στο θέμα των Κοινοτήτων, υπενθυμίζοντας τη σημασία που έχει η ενδοδημοτική αποκέντρωση.

Ειδικά μάλιστα όσον αφορά την εκλογή Προέδρου στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους, έστησε την Κυβέρνηση “στον τοίχο”, αναδεικνύοντας γλαφυρά το «αλαλούμ» που έχει προκληθεί από το «ράβε – ξήλωνε» «αντίθετων και αλλοπρόσαλλων» διατάξεων.

«Στην αρχική έκδοση, λοιπόν, κε Υπουργέ, φέρατε την απίθανη ιδέα της ενιαίας Λίστας με όλους τους υποψήφιους Προέδρους που θα κρεμόταν -εάν είναι δυνατόν- κάτω από όλα τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων Δημάρχων! Δεν σας άρεσε αυτό, σας είπαν, σας φώναξαν, σας μάλωσαν, δεν ξέρω τι σας έκαναν, το πήρατε πίσω. Πάω στη 2η version: Ξεχάσατε την ενιαία Λίστα και επινοήσατε τον “φυτευτό” Πρόεδρο που θα ήταν χωρίς σταυρό. Ένας και μοναδικός υποψήφιος σε κάθε Συνδυασμό Δημάρχου. Τώρα, μετανιώσατε για όλες τις προηγούμενες προτάσεις, φέρνετε μία νέα φαεινή ιδέα: Θα είναι περισσότεροι υποψήφιοι Πρόεδροι ανά Συνδυασμό Δημάρχου, αλλά θα εκλέγεται ο υποψήφιος, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στη Δημοτική Κοινότητα», περιέγραψε η κα Λιακούλη, σημειώνοντας « η πυξίδα σας δεν έχει δείκτη, είναι χαλασμένη».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να ζητήσει από τον Υπουργό διευκρινίσεις για την εκλογή Προέδρου στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη νομοτεχνική επιλογή» το γεγονός σε αυτό το Ν/Σ δεν εμπεριέχεται η ρητή ρύθμιση του θέματος και προειδοποιώντας ότι θα ανακύψουν «ερμηνευτικά ζητήματα, δεδομένης της μεταβολής της ορολογίας».

πηγή:

Comments are closed.