«Επιχείρηση Ερμής» αύριο 7/5 στο «Δρόμο του Μεταξιού»

Η Πολιτιστική Ομάδα «Εν Καλλιθέα» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Επιχείρηση Ερμής»«Η Κρήτη Αρκάδι γίνεται, στα σίδερα δεν μπαίνει», αφιερωμένη στη μάχη τής Κρήτης και την αντίσταση των Ελλήνων στη γερμανική εισβολή.

Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στις 19:00, στον εντυπωσιακό πολυχώρο «Ο Δρόμος του Μεταξιού» (Σοφοκλέους 129, Καλλιθέα).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην εκδήλωση επικοινωνώντας με την Αγγελική Αθανασακοπούλου κιν. 694.730.9704. 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live από το You Tube στο link 
https://youtube.com/live/Pt0saOVzchE

 Η Μάχη της Κρήτης – 82 χρόνια

Ξημερώματα 20ης Μαΐου 1941. Υπό την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ερμής», οι Γερμανοί ξεκινούν αεραπόβαση για την κατάληψη της Κρήτης.

Για πρώτη φορά στα πολεμικά χρονικά θα επιχειρούνταν μία τόσο μεγάλης κλίμακας επίθεση από αέρος. Έχοντας ήδη κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η νίκη αναμενόταν να είναι εύκολη υπόθεση για τον πιο καλά εξοπλισμένο στρατό της εποχής. Η ελίτ της πολεμικής μηχανής της Ναζιστικής Γερμανίας, οι Αλεξιπτωτιστές της παντοδύναμης Luftwaffe, επιστρατεύτηκαν για την άμεση κατάληψη του στρατηγικής σημασίας νησιού. Όμως, οι υπολογισμοί των Γερμανών αποδείχθηκαν λανθασμένοι.

Οι συμμαχικές δυνάμεις, καλά πληροφορημένες από τις υποκλοπές ULTRA, επέφεραν σοβαρότατες απώλειες στα στρατεύματα που έπεφταν από τον ουρανό. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Κρήτης, αρνούμενοι να παραδώσουν τον τόπο τους αμαχητί, αντιστάθηκαν με πρωτοφανές σθένος, γενναιότητα και αυτοθυσία.

Μετά από 12 ημέρες, 1η Ιουνίου 1941, η Κρήτη «πέφτει». Ωστόσο, η νίκη αποδείχτηκε πύρρειος για τους Γερμανούς. Οι απώλειες τους ήταν τέτοιες που δεν επιχείρησαν ποτέ ξανά άλλη αεροπορική έφοδο τέτοιας κλίμακας. Για την αντίσταση τους οι Κρητικοί πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος. Έβαλαν όμως για πρώτη φορά τον λαϊκό παράγοντα στην εξίσωση του πολέμου.

«Επιχείρηση Ερμής»

«Η Κρήτη Αρκάδι γίνεται, στα σίδερα δεν μπαίνει»

Comments are closed.