Επιτέλους!!! Δωρεάν ατομικά rapid test για κατ’ οίκον έλεγχο… Μόνο με το ΑΜΚΑ από τα φαρμακεία

0
570

«Κάλιο αργά πάρα ποτέ» λέει ο λαός μας, και κατά πως φαίνεται δεν έχει και άδικο. Η ανακοίνωση από τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο ότι στην μάχη για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας «μπαίνει» και το ατομικό rapid test (self-testing) και μάλιστα δωρεάν για το σύνολο των ασφαλισμένων, αν μη τι άλλο δείχνει ότι επιστήμονες και κυβέρνηση ξαναβρίσκουν το «βηματισμό» τους.

Η προμήθεια των ατομικών τεστ θα μπορεί να γίνεται από τα φαρμακεία μόνο με το ΑΜΚΑ από το τέλος Μαρτίου. Ο κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται μέχρι 4 τεστ το μήνα (ένα ανά εβδομάδα), εάν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί παραπάνω θα πρέπει τότε να το πληρώσει.

Το συγκεκριμένο τεστ ήδη χρησιμοποιείται σε Γερμανία, Βρετανία, Πορτογαλία, και την Αυστρία. Ωστόσο η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα το διαθέσει δωρεάν. Αναμφίβολα πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση στην μάχη με την πανδημία που θα βοηθήσει στην πιο αντικειμενική αποτύπωση της εξάπλωσης της ανά την επικράτεια.

Τι γίνεται με την ιχνηλάτηση;

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας  του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του Open τα ατομικά rapid test έχουν «…κριθεί πολλές φορές ως αναξιόπιστα…», συνεχίζοντας παρατήρησε πως «…Οδηγούν σε εσφαλμένα αποτελέσματα…» για να επισημάνει ότι «…το θέμα είναι ότι με αυτά δεν θα ξέρουμε την ιχνηλάτηση. Η ιχνηλάτηση στην Ελλάδα είναι οικτρή. Αφού σιγουρευτούμε ότι θα πιάνουν ασυμπτωματικούς, θα πρέπει να οργανωθεί η ιχνηλάτηση…».

Πώς λειτουργεί το self-testing

Το self-testing, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία,  μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα..

Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται  από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από το στόμα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία  περιλαμβάνει  τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα. 

Comments are closed.