Εορτασμός 25ης Μαρτίου: Μόνο στρατιωτική παρέλαση “…με ποιοτικό και περήφανο θέαμα…”

0
387

Δεν θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις στις 25 Μαρτίου ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τονίζοντας ότι θα γίνει μόνο η στρατιωτική παρέλαση η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγάλη πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας από την έξαρση του κοροναϊού και όπως τόνισε η κ. Πελώνη αυτή η πίεση στο σύστημα Υγείας προβλέπεται πώς θα συνεχιστεί και για τις επόμενες 10 μέρες. 

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση αποφάσισε να μην γίνουν μαθητικές παρελάσεις παρά μόνο η στρατιωτική παρέλαση.

ÅíçìÝñùóç ôùí ðïëéôéêþí óõíôáêôþí êáé ôùí áíôáðïêñéôþí îÝíïõ Ôýðïõ áðü ôçí áíáðëçñþôñéá ÊõâåñíçôéêÞ Åêðñüóùðï, Áñéóôïôåëßá Ðåëþíç, ôçí ÄåõôÝñá 8 Öåâñïõáñßïõ 2021. (EUROKINISSI / ÂÁÓÉËÇÓ ÑÅÌÐÁÐÇÓ)

«Δεν γίνονται παρελάσεις στις 25 Μαρτίου. Θα γίνει μόνο η στρατιωτική παρέλαση και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά» τόνισε η κ. Πελώνη κάνοντας λόγο για ένα «ποιοτικό και πολύ περήφανο θέαμα».

Ας δούμε ωστόσο τι έχει “παίξει” για την 200η επέτειο του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης, ασχέτως με το τι θα δούμε τελικά καθώς η πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα σκεπάζεται από πέπλο μυστηρίου.

Η πρόταση της Δεκέλειας

Παρέλαση όμως με ποιους και πού; Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχαν προτείνει εναλλακτική λύση για τη διοργάνωση της παρέλασης. Εισηγήθηκαν ότι εάν γινόταν στο Σύνταγμα δεν θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στον κόσμο να την παρακολουθήσει, ακόμα και εάν τοποθετούσαν κάγκελα παντού. Σκέφτηκαν επίσης ότι ίσως τα κρούσματα να μην είχαν έως στις 25 Μαρτίου μειωθεί και ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ετσι πρότειναν να γίνει η παρέλαση στον αχανή διάδρομο του στρατιωτικού αεροδρομίου Δεκέλειας, εκεί όπου προσγειώνονται και απογειώνονται τα C-130, τα πυροσβεστικά, τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, αλλά και τα τρία κυβερνητικά αεροπλάνα (τα δύο Εμπραέρ και το ένα Gulfstream).

Το σχέδιο ήταν πλήρες. Θα στήνονταν στο αεροδρόμιο εξέδρες (μόνον για επισήμους, ήτοι για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους ξένους ηγέτες), δεν θα υπήρχε κόσμος, θα υπήρχε όμως πλήρης τηλεοπτική κάλυψη και θα γινόταν έτσι με ασφάλεια και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας η παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

Το σχέδιο όμως αυτό απερρίφθη, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι άφηναν να εννοηθεί ότι η παρέλαση θα γίνει στο Σύνταγμα, εκεί όπου γινόταν πάντοτε. Εάν όμως τελικά πραγματοποιηθεί. Διότι έως τώρα ουδείς γνωρίζει εάν θα πραγματοποιηθεί λόγω του κορωνοϊού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν από τώρα οι προετοιμασίες. Τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης είναι αυτά, θα πρέπει να εορτασθούν με κάθε λαμπρότητα.

Το τηλεφώνημα στον Κάρολο

Ετσι ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρίγκιπα Κάρολο και τον προσκάλεσε. Ο Κάρολος δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που θα ερχόταν στην χώρα μας. Ηρθε ξανά και το 2018 μαζί με τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ. Αποδέχτηκε την πρόσκληση μετά χαράς, εάν βεβαίως το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και όχι όπως ο πρόεδρος Πούτιν που όταν ρωτήθηκε από ρώσους δημοσιογράφους εάν θα έρθει στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση (υπενθυμίζοντάς του και τον Καποδίστρια) απάντησε με ένα κοφτό «όχι» και σταμάτησε την κάθε συζήτηση.

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στους εορτασμούς έχει προσκληθεί και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με τα πρόσφατα ρεπορτάζ θα δώσει το «παρών» στους επετειακούς εορτασμούς. Εχουν προγραμματιστεί άλλωστε εκείνη την ημέρα πτήσεις πάνω από την Αθήνα μαχητικών Rafale της Armée de l’Air καθώς και αμερικανικών F-15 που θα παίρνουν μέρος σε ασκήσεις στην Κρήτη με ελληνικά μαχητικά.

πηγή: 

Comments are closed.