«Εν Καλλιθέα» – Ημέρα της Γυναίκας: Αναδεικνύοντας τη δράση δυναμικών γυναικών της πόλης

Η ομάδα ΕΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ τίμησε την ημέρα της Γυναίκας αναδεικνύοντας τη δράση δυναμικών γυναικών της πόλης μας την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 στον Δρόμο του Μεταξιού. Στον πολιτισμό, στην επιστήμη, στην κοινωνική δράση και στην τέχνη έχουν διαγράψει μια αξιόλογη πορεία. Έδωσαν απαντήσεις στα μέλη της Ομάδας για τις εμπειρίες τους, τονίζοντας την έμφυλη διάσταση της επαγγελματικής τους εξέλιξης.
Η δικηγόρος Μαρία Ψύλλου εξήγησε πώς διαμορφώνονται οι επαγγελματικές επιλογές μιας μάχιμης δικηγόρου, όταν γίνεται μητέρα.
Η οδοντίατρος Μαρία Μαργαρίτη σχολίασε σε ποιο βαθμό μπορεί μία γιατρός με οικογενειακή ζωή να παρακολουθήσει τις ανάγκες της έρευνας με ενεργή παρουσία σε επιστημονικά συνέδρια.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Καλλιθέας αναφέρθηκε στην αξία του εθνοτοπικού Συλλόγου και στη σχέση της με τη γενέτειρά της.

Η Νατάσα Κατρανίδου, έχοντας τη συνδικαλιστική εμπειρία ως ιδιωτικός υπάλληλος, μίλησε για το αν μια γυναίκα συνδικαλίστριαμπορεί να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση εξαιτίας του φύλου της.

Η Λίλα Μαστρομανώλη με καταγωγή από την Κάσο εξήγησε πώς μπορεί να σταθεί ένα σπιτικό από τη γυναίκα, όταν ο άντρας είναι ναυτικός.
Η Σίσσυ Μπουκουβάλα κατέθεσε τη δική της εμπειρία ως επαγγελματίας οδηγός και τόνισε ότι δεν δέχτηκε αμφισβήτηση από τους συναδέλφους της εξαιτίας του φύλου της.
Η Υπαρχιπυροσβέστρια Δάφνη Δαβράδου εξήγησε πώς μπορεί μια γυναίκα να είναι αποτελεσματική στο πεδίο της πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.

Η Σαλώμη απάντησε στην ερώτηση αν μια γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με στερεότυπα, όταν ασχολείται με τον χορό.
Η ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείου ενδύματος Μαρίνα Βαζαίου εξήγησε πώς εξελίσσονται οι ενδυματολογικές επιλογές μιας γυναίκας ,με το πέρασμα των δεκαετιών.
Η ποιήτρια Κατερίνα Θανοπούλου αναφέρθηκε σε Έλληνες ποιητές που ύμνησαν τη γυναίκα.

Η δασκάλα Μαίρη Λίπκοβιτς και η φιλόλογος Παναγιώτα Σουλελέ σχολίασαν στη φιλόλογο Νεκταρία Μιγκάρδου την ύπαρξη στερεοτύπωνπου συνδέονται με τη γυναίκα και απασχολούν σήμερα την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ Τζίνα Καλογήρου σχολίασε τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης της γυναίκας στον χώρο της εκπαίδευσης;
Ανάμεσα σε αυτές ξεχωριστό αφιέρωμα έγινε στη ζωγράφο Σοφία Λασκαρίδου, που ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, από την ιστορικό Σίσσυ Σιαφάκα.
Την εκδήλωση έκλεισε ένα μικρό δρώμενο με θέμα την επαγγελματική σχέση της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, της πρώτης Ελληνίδας στιχουργού, και του Βασίλη Τσιτσάνη. Το εν λόγω δρώμενο έγινε από τον ηθοποιό Κώστα Αλεξανδρίδη και τη Νατάσα Κυριακοπούλου.
Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων διαβάστηκαν από τη Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου και τη Μαρία Αρτινιού αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαίρης Λίπκοβιτς «ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΕΙΔΩΛΟ» των εκδόσεων ΑΠΑΡΣΙΣ.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης Αγγελική Αθανασακοπούλου ευχαρίστησε θερμά όλες τις συμμετέχουσες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν σε όλα τα μέλη της ομάδας ΕΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, που πήραν τις μικρές συνεντεύξεις (Σοφία-Ειρήνη Αθαναακοπούλου, Μαρία Αρτινιού,Χάρη Μπουμπαγιατζόγλου και Μιχάλη Κατσικαρέλη) και για την παρουσία τους στη μοναδική εκδήλωση “FEMINA FORTIS”.

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στη Μυροφόρα Ευσταθιάδου που μίλησε για τη δική της συμβολή στην Καλλιθέα με τη λειτουργία του πολυχώρου «Ο Δρόμος του Μεταξιού» και για τη δική της προσπάθεια να διαπαιδαγωγήσει μαζί με τον σύζυγό της Κώστα Αλεξανδρίδη τρία παιδιά και να ανταποκριθεί και στις ακαδημαϊκές της υποχρεώσεις.

Την εκδήλωση τίμησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοπτική Ζωής-Κώστας Ασκούνης» ο Κώστας Ασκούνης και πλήθος κόσμου που έγινε μία παρέα μέσα στον Δρόμο του Μεταξιού.
