Ενδιαφέρουσα θεατρική χρονιά
Η δεύτερη χρονιά μετά τη «νέκρωση» των θεάτρων λόγω της πανδημίας και η πρώτη χρονιά επαναλειτουργίας τους χωρίς περιορισμούς αναδεικνύεται πολύ ενδιαφέρουσα, με πολλές και αξιόλογες νέες παραγωγές, αλλά και επαναλήψεις όμορφων παραστάσεων για δεύτερη και τρίτη σεζόν.
επιμέλεια Γιώργος Αντωνακάκης
Η αυλαία της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ανοίγει τη φετινή θεατρική περίοδο στις 26 Οκτώβρη, με το αριστούργημα του Χένρικ Ιψεν «Βρικόλακες», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.
Η κυρία Αλβινγκ ετοιμάζεται για τα εγκαίνια του Ιδρύματος που έφτιαξε στη μνήμη του συζύγου της. Ο γιος της Οσβαλντ, καταξιωμένος ζωγράφος που ζει από παιδί στο εξωτερικό, έχει επιστρέψει για την τελετή. Ο παλιός οικογενειακός φίλος και διαχειριστής του Ιδρύματος πάστορας Μάντερς έχει έρθει και αυτός για να εκφωνήσει λόγο για την προσφορά του λοχαγού Αλβινγκ. Ομως, κάτω από την αψεγάδιαστη, γυαλιστερή επιφάνεια, κάτι άρρωστο και σαθρό ελλοχεύει. Ενα κουβάρι από ψέματα και μυστικά, προδομένους έρωτες, συγκάλυψη και υποκρισία αρχίζει να ξετυλίγεται σταδιακά, την ώρα που οι μάσκες πέφτουν, ολόκληρο το οικοδόμημα της αγίας οικογένειας κλυδωνίζεται και τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν, διψώντας για το αίμα των ζωντανών…
Παίζουν: Γιώργος Ζιόβας, Κατερίνα Μαούτσου, Νένα Μεντή, Περικλής Μουστάκης, Αργύρης Πανταζάρας.***
Μόνο για τέσσερις παραστάσεις στις 13, 14, 20 και 21 Οκτώβρη, έρχονται στο Θέατρο Τέχνης(Φρυνίχου 14, στην Πλάκα) «Οι παστρικές», μια παράσταση που δημιουργήθηκε με αφορμή την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, σε κείμενο και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.
Η παράσταση συνδυάζει πρωτότυπα κείμενα, μουσική, τραγούδια, με αποσπάσματα από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου καθώς και ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες, παραδοσιακά ακούσματα, προκειμένου να φωτίσει το έπος της μετεγκατάστασης των νεαρών γυναικών που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του προσφυγικού ρεύματος του ’22, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο της αιώνιας τραγωδίας της βίας, της ξενοφοβίας, της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι – πάντα πιο ευάλωτες – γυναίκες πρόσφυγες.
Στο κέντρο της αφήγησης ξετυλίγεται ο αγώνας επιβίωσης δύο γυναικών που μετά την καταστροφή καταλήγουν η μια στον Πειραιά και η άλλη στη Θεσσαλονίκη, στη συντηρητική Ελλάδα του ’22, τότε που προέκυψε και ο χαρακτηρισμός «παστρικές», για να στιγματίσουν οι Ελλαδίτισσες τις Μικρασιάτισσες ως «αμφιβόλου ηθικής», καθώς στην υπανάπτυκτη Ελλάδα της εποχής, συχνά πλένονταν – λόγω επαγγέλματος – μονάχα οι πόρνες…
Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαριλένα Μόσχου, Κωνσταντίνα Τάκαλου. Συμμετέχουν: Αυγερινή Γάτση, Μαριάννα Κάλμπαρη. Μουσική παίζουν και τραγουδούν: Αυγερινή Γάτση, Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου, Ρούλα Τσέρνου.
Ο θρυλικός «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει στη σκηνή σε θεατρική διασκευή Γιάννη Κακλέα και Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, παρουσιάζεται δε από τις 19 Οκτώβρη στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές, σε μια μεγάλη θεατρική παραγωγή. Οπως ο ίδιος σημειώνει, «η αφήγηση, ως εκ τούτου και η παράστασή μας, εστιάζει στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντηση ενός νέου ανθρώπου με βαθιές ανησυχίες και αδιέξοδα που αναζητάει έναν δρόμο για να ζήσει μια ζωή ελεύθερη, με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας. Σε ένα ταξίδι με οδηγό μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει τη δύναμη να εμφυσήσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως».
Ερμηνεύουν: Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Ολια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώναινα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη & Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη).
Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 19.00, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00, Κυριακή στις 18.30.
Το βραβευμένο αριστούργημα «Dogville», του Lars von Trier, θα παρουσιαστεί φέτος στο θέατρο «Νέος Ακάδημος», σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, ενώ κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτώβρη.
Στην απομονωμένη κωμόπολη Dogville καταφθάνει κυνηγημένη από εγκληματίες η γοητευτική Γκρέις. Παρότι η παρουσία της μοιάζει να απειλεί τον φιλήσυχο χαρακτήρα του τόπου, οι ντόπιοι πείθονται να προστατέψουν την νεαρή φυγάδα, η οποία προσφέρει ως αντάλλαγμα την εργασία της στις καθημερινές δουλειές των κατοίκων. Κι ενώ στην αρχή η πόλη θα αγκαλιάσει την νεαρή κοπέλα, τα σύννεφα δεν θα αργήσουν να πυκνώσουν, με τους κατοίκους του Dogville να δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο! Ομως, η Γκρέις δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη…
Ενα έργο – γροθιά που ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, τους προσωπικούς υπολογισμούς, την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό και την υποκρισία, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις των ηρώων του μέχρι την τελευταία εκρηκτική σκηνή!
Τους κατοίκους του Dogville παίζουν: Θοδωρής Κατσαφάδος (Τζακ), Νικολέτα Βλαβιανού (Μαμά Τζίντζερ), Βαγγέλης Αλεξανδρής (Τσακ), Ανδρέας Νάτσιος (Μπεν), Φωτεινή Παπαχριστοπούλου(Βέρα), Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Τομ), Πάρης Λεόντιος (Ιάσονας), Νίνα Εππα (Λιζ). Στον ρόλο του αφηγητή ο Στέλιος Μάινας. Στον ρόλο της Γκρέις η Ελλη Τρίγγου.
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη 20.00, Παρασκευή 21.30, Σάββατο 20.30 (και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα έξτρα παράσταση 23.00), Κυριακή 18.00.
Κατάλληλο για παιδιά 15 χρόνων και άνω.
Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος σκηνοθετεί, μέσα από μια νέα οπτική, το τιμημένο με Βραβείο Δραματουργίας «Κάρολος Κουν» (2010) έργο του Γιάννη Τσίρου «Τα μάτια τέσσερα» και το παρουσιάζει από τις 14 Οκτώβρη στο θέατρο «Ιλίσια – Βολανάκης».
Μια σπουδή στην αδυναμία και το απύθμενο χάος των αρχών και του νόμου, σε μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και ο κοινωνικά αδύναμος είναι καταδικασμένος στη μοίρα του. Οταν ένα νεαρό κορίτσι συλλαμβάνεται για μια μικροκλοπή κινητοποιείται ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός για να τιμωρήσει τον παραβάτη… Το αστυνομικό όργανο, άκαμπτο, εφαρμόζει τον νόμο, ο νομοθέτης αποποιείται τις προσωπικές του σχέσεις με τον παραβάτη, ο δικαστής τηρεί τις δέουσες αποστάσεις. Μόνο ο δημοσιογράφος αναζητά «δικαίωση» για τον αδύναμο. Τότε η τηλεοπτική δημοσιοποίηση γίνεται το έσχατο καταφύγιο του παραβάτη, έτοιμο να τον κατασπαράξει.
Παίζουν: Μαρία Κατσανδρή, Χρήστος Σαπουντζής, Πανάγος Ιωακείμ, Ναταλία Σουίφτ.
Παραστάσεις μέχρι τις 30 Νοέμβρη, κάθε Τετάρτη στις 20.00, Παρασκευή στις 19.00, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.00.
Στο θέατρο «Ανεσις» παρουσιάζεται το βραβευμένο έργο του David Mamet «Οικόπεδα με θέα», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και πρωτότυπη μουσική Γιάννη Μαθέ.
Τις τελευταίες μέρες ενός διαγωνισμού, που έχει επιβληθεί από τα κεντρικά γραφεία ενός κτηματομεσιτικού γραφείου μιας μικρής αμερικανικής πόλης, τέσσερις απελπισμένοι μεσίτες διαγωνίζονται ποιος θα κλείσει τις περισσότερες πωλήσεις. Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ο δεύτερος ένα σετ μαχαίρια, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος θα απολυθούν! Ανταγωνίζονται μεταξύ τους χωρίς ηθικούς φραγμούς, όλοι εναντίον όλων…
Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Αρης Λεμπεσόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιάννης Δρακόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μάριος Μαριόλος.***
Παράλληλα, μεταξύ αυτών που παίζονται για δεύτερη ή και τρίτη σεζόν:
«Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», του Λούις Σεπούλβεδα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη,στο θέατρο «Αλφα/Ληναίος – Φωτίου».
«Να ακούς το χιόνι να πέφτει», του Ρέιμοντ Κάρβερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού, στο studio Μαυρομιχάλη.
«Η Ποντικoπαγίδα», της Αγκάθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, στον «Νέο Ακάδημο».
«Η Απολογία της Μαρί Κιουρί», της Ευσταθίας, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, στο θέατρο «Αποθήκη».
«Οι μάγισσες του Σάλεμ», του Αρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, στο θέατρο «Βρετάνια».
«Θέλω να σου κρατάω το χέρι», του Τάσου Ιορδανίδη, σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα, στο θέατρο «Αλφα/Ληναίος – Φωτίου».
«Αγουρα Κεράσια», του Μιχαήλ Ανθη, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, στο θέατρο «Σοφούλη» στη Θεσσαλονίκη.
πηγή «Ρ»