Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Άμεση λήψη μέτρων που συνδέονται με την πτώση του τζίρου και όχι με τους ΚΑΔ…

0
454

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών  Σταύρος Καφούνης, εξαιτίας της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε, ζήτησε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του.

Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α περιέγραψε με λεπτομέρεια την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα, ως απόρροια των μέτρων προστασίας από τον Covid-19. Έκανε απόλυτα σαφές ότι χωρίς άμεσες παρεμβάσεις, ένα μεγάλο μέρος καθόλα υγειών υπό φυσιολογικές συνθήκες επιχειρήσεων, θα βρεθεί άδικα να βάζει λουκέτο, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτο κενό στον παραγωγικό ιστό της χώρας με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και απώλεια σημαντικού ποσοστού του ΑΕΠ. 

Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα είναι συνδεδεμένα πλέον με την πτώση του τζίρου και όχι με τους ΚΑΔ, ώστε να ενισχύονται όλοι οι πραγματικά πληττόμενοι, όπως: 

α. την άμεση νομοθέτηση μιας νέας γενναίας ρύθμισης που να περιλαμβάνει όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων σε διάστημα που θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.  Σε άλλη περίπτωση οι ρυθμίσεις που χάθηκαν λόγω της κρίσης, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες υποχρεώσεις , είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσουν πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμών και απώλεια κάθε μορφής ενημεροτήτων και οικονομικής φερεγγυότητας.

β. την νομοθέτηση της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων έως τέλος του έτους για όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί αποδεδειγμένα μεγάλη πτώση τζίρου και επιπροσθέτως την  παροχή κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε εθελοντικές μειώσεις των μισθωμάτων κατά τα πρότυπα της κοινής πρότασης Ε.Σ.Α & ΠΟΜΙΔΑ, η οποία κατατέθηκε στον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς. Το θέμα των μισθωμάτων αποτελεί κύριο πρόβλημα για την βιωσιμότητα εμπορικών καταστημάτων αλλά και επιχειρήσεων εστίασης, καθιστώντας την άμεση επίλυση του περισσότερο από ποτέ απαραίτητη.

γ. την ενίσχυση με περισσότερα κονδύλια της επιστρεπτέας προκαταβολής, ως το μόνο πραγματικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητώντας να πριμοδοτηθούν αυτές με την μεγαλύτερη πτώση τζίρου συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του Αυγούστου, αλλά και με παράλληλη πριμοδότηση όσων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. 

Ο Υπουργός έδειξε ότι έχει απόλυτη γνώση της πραγματικής κατάστασης και ότι προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, σημειώνοντας ότι ανταποκρίθηκε τόσο στο αίτημα του Ε.Σ.Α για την δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου όσο και στην εξ αρχής δημιουργία του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής.  Ήταν απόλυτα καθησυχαστικός  στο ότι δεν πρόκειται να γίνουν απαιτητές οι υποχρεώσεις που έχουν μεταφερθεί  λόγω της κρίσης στο προσεχές διάστημα, ενώ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ότι θα ανακοινωθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που του τέθηκαν.

Ο κ. Καφούνης αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την απόλυτα θετική του στάση και συνεργασία, σημείωσε την αναγκαιότητα της χωρίς καθυστέρηση ανακοίνωσης και λήψης των σχετικών μέτρων, ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα η επιχειρηματική κοινότητα για τα μέτρα και να προγραμματίσει την μελλοντική λειτουργία των μονάδων της. Δήλωσε δε ότι δυστυχώς οι συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το προσεχές διάστημα, είναι κατά πολύ χειρότερες των προσδοκιών μας και πρέπει να λάβουμε το σωστό μείγμα μέτρων που θα μας οδηγήσουν όλους, φυσικά και οικονομικά υγιείς, στην απέναντι όχθη του ποταμού που έχουμε να διασχίσουμε.

Comments are closed.