ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου: 31 μαθητές στις αίθουσες & κενά πλήρους ωραρίου… Αναληθή τα όσα λέει η ΕΛΜΕ απαντά η Σχολή…

0
702

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της Σιβιτανιδείου Σχολής  (ΕΛΜΕ ΣΙ) προχώρησε σε ανακοίνωση – καταγγελία με την οποία καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας καθώς και την διοίκηση της Σχολής για εγκληματική αδιαφορία αναφορικά με τα προβλήματα του ιδρύματος, καθώς και για παντελή έλλειψη προετοιμασίας για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σοβαρά προβλήματα που παραμένουν άλυτα δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου στην ανακοίνωση της.  Στην καταγγελία κάνει λόγο ακόμα και για συνύπαρξη 31 μαθητών στις τάξεις, με αίθουσες ανεπαρκώς αεριζόμενες, την ώρα που καταγράφονται δεκάδες ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει «την εγκληματική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας και της Διοίκησης του Ιδρύματος για μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα και για τη μη χορήγηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ στα μέλη της σχολικής κοινότητας», καθώς και «την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες για την εξ αποστάσεως διδασκαλία».

Αναλυτικά η καταγγελία της ΕΛΜΕ Σιβιτανιδείου:

Δεύτερη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων και τα προβλήματα αναφορικά με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων της Σιβιτανιδείου παραμένουν άλυτα: συνωστισμός ακόμα και 31 μαθητών στις σχολικές αίθουσες, που συχνά είναι μικρές και ανεπαρκώς αεριζόμενες, ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό (πάνω από 30 κενά πλήρους ωραρίου), αδυναμία τήρησης των μέτρων ασφάλειας λόγω κτηριακών προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά παραμένουν εξαιτίας της ανευθυνότητας του ΥΠΑΙΘ και της ουσιαστικά ανύπαρκτης προετοιμασίας της Διοίκησης του Ιδρύματος. 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΣΙ από την αρχή της χρονιάς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό εγγραφών μαθητών σε πολλά τμήματα όλων των σχολικών μονάδων του Ιδρύματος, μετά από συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, είχε επισημάνει τα προβλήματα και είχε ζητήσει:

 • να ληφθούν μέτρα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με ανώτατο όριο τους 15
 • να εγκριθεί η αύξηση του αριθμού των τμημάτων όπου απαιτείται και
 • να ζητηθεί άμεσα ικανοποιητικός αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών με σχετικό έγγραφο της Διοίκησης προς το ΥΠΑΙΘ.

Σε νέα συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, ενημερώσαμε εκ νέου για τον απαράδεκτα μεγάλο αριθμό μαθητών σε πολλά τμήματα (από 26 έως και 31 άτομα), καθώς και για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Καταγγέλλουμε την εγκληματική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας και της Διοίκησης του Ιδρύματος για μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα και για τη μη χορήγηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ στα μέλη της σχολικής κοινότητας. Την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Απαιτούμε άμεσα:  

 • τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα 
 • την κάλυψη τριάντα (30) διδακτικών κενών πλήρους ωραρίου με προσλήψεις των αντίστοιχων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
 • την αξιοποίηση  όλων των ανενεργών αιθουσών του ιδρύματος, με πρώτιστες αυτές του ΚΕΔΙΒΙΜ, για την αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων.
 • τη λειτουργία των τμημάτων του ΙΕΚ μόνο τις απογευματινές ώρες.

Τι απαντά η Διοίκηση της Σιβιτανιδείου Σχολής

Έκπληκτη και έντονα δυσαρεστημένη δηλώνει η Διοίκηση της Σιβιτανιδείου Σχολής για τα όσα καταγγέλλει η ΕΛΜΕ ΣΙ για δήθεν παραλήψεις και ολιγωρίες.

Σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση απαντά στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕΣΙ και ενημερώνει το κοινό αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα με τα πραγματικά στοιχεία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωση της.

Αναλυτικά η απάντηση της Σιβιτανιδείου Σχολής

Έκπληκτη άμα και έντονα δυσαρεστημένη η Διοίκηση της Σιβιτανιδείου Σχολής ανέγνωσε τα όσα «κραυγαλέα καταγγέλλει» η ΕΛΜΕΣΙ για δήθεν παραλήψεις, ολιγωρίες της «ανύπαρκτης Διοίκησης», όπως αναφέρει, γνωρίζοντας μάλιστα ότι πρώτος στην τάξη της Διοίκησης του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος – Πρόεδρος του Δ.Σ. αυτού – είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και μαζί με ανώτατους δικαστικούς και ακόμη με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και αξίας, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα και πασχίζουν αδιάκοπα με μέγιστο ενδιαφέρον για το καλύτερο δυνατό, αναφορικά με την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Σιβιτανιδείου Σχολής.

Η αλήθεια είναι ότι ο προβληματισμός μας και η ανησυχία μας προσβλέπει στο «ποιον» θέλει να βλάψει ο συγκεκριμένος «συνδικαλισμός» με τα τόσα ανυπόστατα και μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα στοιχεία που αναφέρει και «ποια» θετική προσφορά μπορεί να δώσει με αυτή την συμπεριφορά.

Η Διοίκηση λοιπόν έχει την υποχρέωση να ενημερώσει το κοινό αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα της Σχολής με τα πραγματικά στοιχεία.

Πρωτίστως να επισημάνει:

Η Γενική Διεύθυνση της Σχολής έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων και την ΕΛΜΕΣΙ, με επιδίωξη και στόχο να υπάρχει διαρκώς κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας, ενέργεια πράξεων και ασφαλώς αποτελεσματικότητα όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία και ιδιαίτερα την προστασία των μαθητών και καταρτιζόμενων στο Σιβιτανίδειο Ίδρυμα, σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα εξαιτίας της πανδημίας Covid -19.

Όπως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εγγραφές μαθητών είναι βασική υποχρέωση και ευθύνη των Διευθυντών και του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών κάθε Σχολικής Μονάδας.

Επισημαίνεται ότι με την απόφαση 83/10-6-2020 της Εκτελεστικής Επιτροπής και την απόφαση 15/30-6-2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σιβιτανιδείου Σχολής αποφασίστηκαν τα δέοντα, αφού λήφθηκαν υπόψη:

 • Το έγγραφο με αριθμό πρωτ. 4422/957/5-6-2020 της Γενικής Διευθύντριας του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, με το οποίο διαβιβάζει τα έγγραφα με αριθμούς πρωτ. 4383/5-6-2020, 4417/5-6-2020 και 4418/5-6-2020 των Διευθυντών του 2ου ΕΠΑΛ, του 3ου ΕΠΑΛ και του Ε.Κ. αντίστοιχα, σχετικά με τη δυναμική των σχολικών μονάδων της ΣΔΣΤΕ,
 • Το έγγραφο με αριθμό πρωτ. 4421/5-6-2020 της Διευθύντριας του 1ου ΕΠΑΛ, με θέμα «Δυναμική σχολικής μονάδας 1ου ΕΠΑΛ»,
 • Το έγγραφο με αριθμό πρωτ. 4383/5-6-2020 του Διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ με θέμα «Δυναμική 2ου ΕΠΑΛ»,
 • Το έγγραφο με αριθμό πρωτ. 4417/5-6-2020 του Διευθυντή του 3ου ΕΠΑΛ, σχετικά με τη δυναμική του 3ου ΕΠΑΛ,
 • Το έγγραφο με ημερομηνία 5-6-2020 του Διευθυντή του 4ου ΕΠΑΛ, με θέμα «Δυναμική 4ου ΕΠΑΛ»,
 • Το έγγραφο με αριθμό πρωτ. 4418/5-6-2020 του Διευθυντή του Ε.Κ., με θέμα «Καταγραφή της δυναμικής των σχολικών μονάδων»,
 • Το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμοι οι εργαστηριακοί χώροι για κάθε ειδικότητα,
 • Το γεγονός ότι σε κάθε σχολική μονάδα υπάρχουν οι αντίστοιχες ανά δυναμικότητα μαθητών αίθουσες,
 • Το γεγονός ότι τα τμήματα της Α’ τάξης για κάθε σχολική μονάδα πρέπει να είναι μέχρι πέντε (5),
 • Το γεγονός ότι στη Β΄ τάξη, η οποία είναι τάξη με βάση τον τομέα επιλογής, θα ληφθεί υπόψη ότι τα τμήματα θα οριστούν και θα λειτουργούν βάσει τομέα, όπως ο νόμος ορίζει, κι όχι ως τμήματα με βάση τις ειδικότητες,
 • Ο αριθμός των εκπαιδευτικών ανά κλάδο και ειδικότητα, που έχει διατεθεί σε κάθε σχολική μονάδα της ΣΔΣΤΕ,
 • Η συνεννόηση μεταξύ των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και της Γενικής Διευθύντριας, η οποία ως Προϊσταμένη όλων των υπηρεσιών της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε., εκπαιδευτικών και διοικητικών, έχει την ευθύνη της οργάνωσης, ευταξίας κι εύρυθμης λειτουργίας τόσο των σχολικών μονάδων όσο των υπόλοιπων υπηρεσιών της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.

Η Διοίκηση της Σιβιτανιδείου Σχολής έχει ήδη προβεί έγκαιρα και αποτελεσματικά σε όλες τις ενέργειες για την προφύλαξη και πρόληψη από τον Covid -19, με βάση τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου και με αποφάσεις σημαντικές που έχει λάβει το Δ.Σ. και η Ε.Ε. και εκτελέστηκαν άμεσα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Η πρόσληψη 15 αναπληρωτών εκπαιδευτικών (10 εκ των οποίων πριν την έναρξη των μαθημάτων).
 • Η προμήθεια 10.100 μασκών για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Η απολύμανση των εγκαταστάσεων της Σχολής (αίθουσες, εργαστήρια, κοινόχρηστους χώρους κ.λπ.).
 • Η επί καθημερινής βάσεως καθαριότητα με 10 άτομα προσωπικό καθαριότητας από το πρωί έως το βράδυ.
 • Η φύλαξη με 9 άτομα προσωπικό επί όλο το 24ωρο.
 • Η λειτουργία στις τάξεις με βάση τα προβλεπόμενα και ασφαλώς με επιμέλεια και ευθύνη των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων, του Ε.Κ., του Ι.Ε.Κ. και του ΚΔΒΙΜ2.
 • Η ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών των υπηρεσιών της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. για ό,τι το Δ.Σ. και η Ε.Ε. έχουν αποφασίσει με την μέριμνα του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή για την εύρυθμη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων της Σχολής. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, λόγω και της ιδιότητός του ως εκπαιδευτικού με μακρά διαδρομή στην εκπαίδευση και στον χειρισμό κρίσιμων θεμάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας σε καθημερινή αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία με τον αρμόδιο Πρόεδρο της Ε.Ε., εμπειρότατο και άριστο γνώστη των θεμάτων και της λειτουργίας γενικότερο του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, εκτός της άσκησης Διοίκησης γενικότερα, επιμελούνται και επιλύουν άμεσα κάθε πρόβλημα σε καθημερινή βάση, σχετιζόμενο με την όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Έτσι και με αυτά τα δεδομένα ελέγχεται ως μη ανταποκρινόμενη στην αλήθεια η παραπάνω ενέργεια της ΕΛΜΕΣΙ.

Για τη Διοίκηση του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής                                                                                                                                                 Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής

Νικόλαος Σπ. Μουμούρης                                                                                                                                                                              Γεώργιος Κοτονιάς

Comments are closed.