Καθοριστικές συνεργασίες & μεταγραφές για τον Κ. Ασκούνη – «Εκτός» Δημ. Συμβουλίου οι αντίστοιχες του Δ. Κάρναβου

0
2593

Συνεργασίες και μεταγραφές έπαιξαν το δικό τους καθοριστικό ρόλο στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 προκειμένου οι δύο μεγάλοι μονομάχοι να πετύχουν το καλλίτερο δυνατό για τους συνδυασμούς τους που θα τους έφερναν πιο κοντά στην τελική επικράτηση.

Φυσικά ο πολιτικός λόγος, τα προγράμματα και η συνολική παρουσία τόσο της Διοίκησης του Δημήτρη Κάρναβου, όσο και η αντίστοιχη του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Ασκούνη την τετραετία που διανύσαμε είχαν τη «μερίδα του λέοντος» στην τελική επικράτηση του ενός και την αποχώρηση από το Δημαρχιακό θώκο του άλλου.

Με δεδομένη πλέον την ανάρτηση των αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο Αθηνών ας ξετυλίξουμε του κουβάρι των κινήσεων των δύο αντιπάλων από τις εκλογές του 2019 έως και τις πρόσφατες του 2023.

Στη σύνοδο του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας το 2019 και λόγω της εφαρμογής για πρώτη φορά των διατάξεων του  νόμου 4555/2018 (Πρόγραμμα «Κλεισθένης I») όπου τέθηκε σε ισχύ το εκλογικο σύστημα της απλής αναλογικής βάση του οποίου έγινε και η κατανομή των 45 εδρών του Συμβουλίου (Δ. Κάρναβος 19, Κ. Ασκούνης 13, Γ. Βακαλόπουλος 3, Θ. Ψαλιδόπουλος 3, Λ. Λασκαρίδης 2, Β. Μαργαρίτη 2, Τρ. Μπουγάς 2, Χρ. Ιωαννίδης 1), ο εκλεγμένος Δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία  (τουλάχιστον 23 έδρες) προχώρησε στις ανάλογες συνεργασίες.

Έτσι, και με τα όσα προέβλεπε ο συγκεκριμένος νόμος, προκειμένου να έχει την πλειοψηφία των 23 εδρών εξασφάλισε τη «συγχώνευση» στην παράταξη του της παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα» της κ. Βάσω Μαργαρίτη όπου συμμετείχε και η εκλεγείσα κ. Νατάσα Αδαμοπούλου καθώς και τη δήλωση συνεργασίας της παράταξης «ΤΩΡΑ Καλλιθέα» του εκλιπόντος Λάζαρου Λασκαρίδη και της εκλεγμένης κ. Ευσεβίας Κοσμίδου.

Η «σύμπλευση» αυτή των δύο δημοτικών παρατάξεων με τη διοίκηση του Δημήτρη Κάρναβου απέφερε δύο αντιδημαρχίες (Λ. Λασκαρίδης, Β. Μαργαρίτη) και δύο ακόμη θέσεις ευθύνης (Ε. Κοσμίδου, Ν. Αδαμοπούλου).

Έτσι πορεύτηκαν Διοίκηση και οι δύο Δημοτικές Παρατάξεις στο σύνολο της τετραετίας έχοντας «απέναντι» τους αφενός μεν τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Ασκούνη αφετέρου δε τις τρεις αριστερές δημοτικές παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση», «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», «Μια Πόλη στο Δρόμο».

Η συνύπαρξη των παρατάξεων της διοίκησης του Δήμου πολύ γρήγορα βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων και προβλημάτων που άρχισαν να γενικεύονται δίνοντας τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να δημιουργεί κοινό μέτωπο απέναντι στη Δημοτική αρχή.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην προεκλογική περίοδο με την τελική επικράτηση του συνδυασμού «Ενωμένοι Μπροστά» και του Κώστα Ασκούνη να είναι ο επόμενος Δήμαρχος Καλλιθέας.

 Τελικά αποτελέσματα και συμπεράσματα

Μα βάση πλέον τα επίσημα αποτελέσματα των πρόσφατων Δημοτικών Εκλογών, όπως αυτά αναρτήθηκαν, και της σταυροδοσίας των υποψηφίων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, του Πρωτοδικείου Αθηνών μπορεί κανείς πλέον με ασφάλεια να διαπιστώσει πως το σύνολο όλων όσων έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» (Β. Μαργαρίτη, Ε. Κοσμίδου, Ν. Αδαμοπούλου) στον απερχόμενο Δήμαρχο Δημήτρη Κάρναβο και τη διοίκηση του δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.  

Όπως ακόμη και όσοι συμμετείχαν από τις δύο παρατάξεις στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού του «Η Καλλιθέα αλλάζει» τόσο ως Δημοτικοί Σύμβουλοι όσο και ως Κοινοτικοί δεν κατάφεραν επίσης να εκλεγούν (Ν. Βεκρής, Π. Οικονόμου, Αικ. Αδαμοπούλου, Αλ. Γιαμάκης, Μαρκ. Καρακατσάνη, Γ. Αλεξίου, Ευάγ. Μαργαρίτης, Β. Φλαμπουράρης, Ντ. Μασουρίδου, Ειρ. Τζιλίνη, Καλ. Βουμβάκη).

Στα αξιοσημείωτα της σταυροδοσίας βλέπει κανείς πως και οι «μεταγραφές» του Δημήτρη Κάρναβου τόσο από την παράταξη του Κώστα Ασκούνη  (Γ. Παυλίδης, Αγ. Ζευγαρά, Βανέσα Μαραγκού) όσο και από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής (Δανέζη – Λουρά Αναστασία) δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Στην «αντίπερα όχθη» αντιθέτως η «μεταγραφή» του Κώστα Ασκούνη που «πήρε» από το Δημήτρη Κάρναβο, το Νίκο Ψυχίδη, αποδείχτηκε «λίρα εκατό» καθώς έδωσε τη δυνατότητα τόσο στο νέο Δήμαρχο να ρίξει στη μάχη ένα δυνατό χαρτί (πήρε 788 ψήφους) όσο και στον ίδιο να πετύχει την εκλογή του σε πολύ καλή σειρά (9ος).

Σε ότι αφορά τώρα τη συνεργασία του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Κώστα Ασκούνη με την «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» καθώς και με υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους, που συμμετείχαν στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 με τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων Λάζαρου Λασκαρίδη και Βάσως Μαργαρίτη, απέφερε επίσης καρπούς καθώς πέτυχαν την επανεκλογή τους (Ελ. Αυγερινού, Γιοβ. Ευτυχιάδου) και την εκλογή τους τόσο ως Δημοτικοί Σύμβουλοι όσο και ως Κοινοτικοί (Χρ. Σιατούνης, Ν. Γιατράς, Αικ. Ευτυχιάδου, Φωτ. Χαλαστάνη).

Εκ του αποτελέσματος κρίνει κανείς πως οι συνεργασίες και οι μεταγραφές του απερχόμενου Δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου δεν φαίνεται να έδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην παράταξη του, κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε καθαρά στις πρόσφατες εκλογές όπου τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξη του δεν κατάφεραν να είναι οι νικητές.

Σε αντίθεση με τις συνεργασίες και τις μεταγραφές του νικητή των εκλογών Κώστα Ασκούνη, που του έδωσαν αέρα νίκης, και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας πάντα, φάνηκαν να είχαν μεγαλύτερη επιρροή  στο εκλογικό σώμα της Καλλιθέας αλλά και στη γενικότερη πολυφωνική παρουσία του συνδυασμού του σε αυτό.

Τέλος ένα ακόμη χαρακτηριστικό σημείο της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης μπορεί να αποτυπωθεί και από τους ψήφους που έλαβαν τα μικρομεσαία στελέχη των δύο συνδυασμών όπου για το μεν απερχόμενο Δήμαρχο από τη θέση 22 και κάτω υστέρησαν αισθητά απέναντι στην καθολική υπεροχή των αντίστοιχων υποψηφίων του συνδυασμού του Κώστα Ασκούνη.

Οι δύο «μονομάχοι»

Για να αποτυπωθεί το μέγεθος της ανατροπής που πέτυχε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης έναντι του απερχόμενου Δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στις Δημοτικές Εκλογές του 2019.

Ως αφετηρία της πρόσφατης επικράτησης του παρατηρούμε ότι ο κ. Ασκούνης πήρε την απόφαση για να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή.

Η απόφαση του αυτή είχε πολλά αρνητικά σημεία να ανατρέψει και ο ίδιος γνώριζε καλλίτερα από τον κάθε ένα ότι μόνο εύκολη δεν θα ήταν η εκλογική αναμέτρηση με το Δημήτρη Κάρναβο.

Ο κ. Κάρναβος είχε ήδη μια ήπια πενταετία στη διοίκηση του Δήμου με μόνη δημοτική παράταξη να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η υποψηφιότητα το 2019 του πρώην δημάρχου δημιούργησε ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο για τον ίδιο και την παράταξη του. Έβαλε απέναντι του τρεις ακόμη παρατάξεις πέρα από αυτή του Δημήτρη Κάρναβου.

Είχε να αντιμετωπίσει δηλαδή τόσο την παράταξη της κ. Μαργαρίτη, η οποία ιδεολογικά προερχόταν από τον ίδιο χώρο με τον κ. Ασκούνη, του εκλιπόντος Λάζαρου Λασκαρίδη, ο οποίος επίσης κινούταν στον ίδιο χώρο, όσο και την παράταξη του επίσης εκλειπόντος Θοδωρή Ψαλιδόπουλου.

Απέναντι σε αυτή την «άτυπη» προεκλογική «συμμαχία» ο ίδιος είχε να αντιπαραθέσει το έργο του την προσωπικότητα του και το στελεχιακό του δυναμικό που συστρατεύτηκε με την απόφαση του να είναι και πάλι υποψήφιος.

Το 42,79% του Δημήτρη Κάρναβου την Α’ Κυριακή έναντι του 29,20% του Κώστα Ασκούνη και το 57,13% της Β’ Κυριακής έναντι του 42,87% είχε διπλή ανάγνωση.

Η πρώτη είχε να κάνει με τη ξεκάθαρη νίκη του κ. Κάρναβου απέναντι σε ένα μεγάλο και σοβαρό αντίπαλο.

Η δεύτερη ήταν ότι ο Κώστας Ασκούνης συσπείρωσε γύρω του ένα υψηλό ποσοστό (42,87%) με το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων να είναι απέναντι του.

Αυτή τη δεύτερη ανάγνωση κάποιοι ίσως να μην την διάβασαν καλά τη στιγμή που ίσως κάποιοι άλλοι να την είδαν ως αφετηρία για τις Δημοτικές Εκλογές του 2023.

Η ακανόνιστη προεκλογική «συμμαχία» των τεσσάρων παρατάξεων απέναντι στην υποψηφιότητα του Κώστα Ασκούνη, λες και αυτός ήταν ο δήμαρχος, βρήκε μετεκλογικά σε κοινή συμπόρευση τις δύο, ήδη γνωστές, παρατάξεις με τη διοίκηση, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να δημιουργηθούν ανισόρροπες τάσεις τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην κοινωνία.

Η ανατροπή των δεδομένων των εκλογών του 2019 είχε αντίθετη πορεία καθώς οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις βρήκαν κοινές πολιτικές διαδρομές μέσα από τα λάθη και τις παραλήψεις της διοίκησης Κάρναβου, όπου σταθερά έμενε αγκυλωμένη στο θρίαμβο του 57,13%, πιστεύοντας προφανώς πως έγινε ισχυρότατη μαζί με τις παρατάξεις «ΤΩΡΑ Καλλιθέα» και «Όλα για την Καλλιθέα».

Όσο η διοίκηση του απερχόμενου δημάρχου είχε «δογματικά» τη στήριξη αυτή τόσο οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, η κάθε μια χωριστά και σε κάποιες περιπτώσεις από κοινού, της δημιουργούσαν σημαντικά ρήγματα.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν μπόρεσε να δει την ανισορροπία που του δημιούργησε η «συμμαχία» αυτή, και δεν φρόντισε να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα έβαζαν «φρένο» σε αυτό που φαινόταν ότι θα δημιουργηθεί με ορίζοντα τις Δημοτικές Εκλογές του 2023.

Στο «αντίπαλο» στρατόπεδο του Κώστα Ασκούνη διαθέτοντας ισχυρή παρουσία της παράταξης του στο Δημοτικό Συμβούλιο (13 έδρες) και στο σύνολο των οργάνων του Δήμου, επιχειρήθηκε από την πλευρά του μια συστηματική αποδόμηση του Δημήτρη Κάρναβου τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως στην κοινωνία. «Δράση» η οποία δεν βρήκε πειστική αντίδραση στην κοινωνία, μέσα στην τετραετία, από τον κ. Κάρναβο ο οποίος περιοριζόταν σε προσωπικές «επιθέσεις» προς τον αντίπαλο του και αυτές μόνο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έτσι ο Κώστας Ασκούνης, που γνωρίζει καλλίτερα από τον κάθε ένα να πολιτεύεται, φάνηκε να «παίζει» μόνος του στην κοινωνία και σε συνάρτηση με τα προβλήματα που διογκωνόντουσαν βρήκε «συμμάχους» τόσο στις γειτονιές της πόλης όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Το τι θα συνέβαινε στις πρόσφατες εκλογές φάνηκε καθαρά στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδυασμού του Κώστα Ασκούνη, στις αρχές του 2023, όπου πέρα από την αθρόα προσέλευση του κόσμου οι πολιτικές παρουσίες από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, πλην της ΝΔ, έδιναν την αίσθηση ότι οι εκλογές δεν θα ήταν εύκολες για τον απερχόμενο Δήμαρχο.

Από εκεί και πέρα βήμα – βήμα ο ίδιος και η Δημοτική του Ομάδα φαίνεται ότι πορεύτηκαν με αταλάντευτο στόχο την ανατροπή στις Δημοτικές Εκλογές του 2023.

Γνωστές από εκεί και πέρα οι κοινές συζητήσεις που έμελλε  να γίνουν και συμπόρευση με τη Δημοτική Παράταξη «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» όπου από κοινού σχεδίασαν και επικοινώνησαν θέσεις και πρόγραμμα με τα αποτελέσματα να είναι πλέον γνωστά.

Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά στην συμπόρευση και των ανεξάρτητων πολιτών, κυρίως στελεχών του ευρύτερου κεντροδεξιού χώρου, των οποίων η συμβολή τους ήταν επίσης δυναμική, προσθέτοντας ένα ακόμη «όπλο» στη φαρέτρα του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Καλλιθέας.

Η συντακτική ομάδα του «Νέα Καλλιθέα»

Comments are closed.