Εκδήλωση για τις Εθνικές Συντάξεις Ομογενών απόψε στις 19:00 στο Δημαρχείο Καλλιθέας

0
65

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Εθνικές Συντάξεις Ομογενών (με Αλβανική ιθαγένεια και προερχόμενοι από την τ. Σοβιετική Ενωση), με αφορμή τη νέα σχετική νομοθεσία (Ν 4915/2022 άρθρο 73)  διοργανώνει ο Δήμος Καλλιθέας σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στο Δημαρχείο Καλλιθέας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωση θα είναι η κα Παυλίνα Καρασιώτου (Γεν. Γραμματέας Δ/σης Κοινωνικής Ασφάλισης l του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ακόμη το Κέντρο Στήριξης Ποντιακού Ελληνισμού του Δήμου Καλλιθέας, ενώσεις και φορείς Ελλήνων Ομογενών.

Εθνικές Συντάξεις Ομογενών

Αναφορικά με τις Εθνικές Συντάξεις Ομογενών με απόφαση της κυβέρνησης μειώνονται τα απαιτούμενα για λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης χρόνια διαμονής στη χώρα από 40 σε 30, καθώς οι ομογενείς από τις δύο αυτές περιοχές δεν ήταν σε θέση να βρίσκονται και να εργάζονται στην Ελλάδα προ του 1992, λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν στις χώρες διαμονής τους εκείνη την περίοδο. 

Με ΚΥΑ που εξέδωσε η κυβέρνηση ορίζονται οι δικαιούχοι, ο τρόπος υπολογισμού της εθνικής σύνταξης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και η διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα γίνει ο νέος υπολογισμός.  Για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα καταστούν συνταξιούχοι εντός του 2022, η πλήρης εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται εφόσον έχουν 30 έτη διαμονής στη χώρα, ενώ για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 30 θα μειώνεται κατά 1/30. Σταδιακά το όριο αυτό αναπροσαρμόζεται ετησίως, έτσι ώστε μετά από μία δεκαετία, δηλαδή, από το 2032 και μετά οι προϋποθέσεις να εξομοιώνονται για όλους τους δικαιούχους εθνικής σύνταξης και πλέον να απαιτούνται 40 χρόνια διαμονής.

Comments are closed.