Εγκαίνια του «κάστρου» της οδού Μπιζανίου – Συγκίνηση και μνήμες για τους Αθάνατους ΕΠΟΝίτες

0
326

Με μια λιτή εκδήλωση ο Δήμος Καλλιθέας πραγματοποίησε τα εγκαίνια του  ιστορικού «κάστρου» της μάχης στην οδό Μπιζανίου όπου η Εθνική Αντίσταση έμελλε να γράψει μια ακόμη σελίδα ιστορίας σε μια από τις πιο ένδοξες πόλεις της στην Καλλιθέα.

Όλοι όσοι συνέβαλλαν στην ανάδειξη της οικίας ως εμβληματικού σημείου αντάξιου της θυσίας των Δέκα ΕΠΟΝιτών ήταν εκεί, και συμμετείχαν στο Ιστορικό τους Προσκλητήριο.

Προσκλητήριο Ηρώων – Εθνικός Ύμνος

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος (οικοδεσπότης της βραδιάς) οι πρώην Δήμαρχοι Καλλιθέας (Γ. Κυρίοπουλος, Κ. Ασκούνης), η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (επί θητείας της εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ανακατασκευής του ιστορικού κτηρίου), ο Γιώργος Αντωνακάκης αντιδήμαρχος επί θητείας του αείμνηστου Δημάρχου Καλλιθέας Γιάννη Γάλλου και Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας (ο πρώτος Δήμαρχος που ανέδειξε σε μουσειακό χώρο το κτήριο), η Γεν. Γραμματέας  της Π.Ε.Α.Ε.Α. Τούλα Μητσέα, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη η Αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Βιδάλη αλλά και Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου.

Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Βουλής προεξέχοντος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, των Βουλευτών της Ν.Δ. Βασίλη Σπανάκη, Σύριζα Νίκου Παπά και του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτα, ενώ το ΚΚΕ εκπροσώπησε το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. Γιάννης Πρωτούλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας παρευρέθηκε σύσσωμο με επικεφαλής τον πρόεδρο του Γιώργο Κυριακόπουλο, τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Γιάννη Βακαλόπουλο, Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, Νίκο Ξεντέ, την ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλο Δαμουλιάνου Κορίνα και τους Δημοτικούς Συμβούλους Κων/νο Ευσταθίου, Κουτσογιάννη Γιώργο, Αθηνά Εξάρχου, Κώστα Πολυχρονίδη, Γιώργο Μαργωμένο, Φωτόπουλο Ανέστη, Γεωργούση Παναγιώτη, Νίκο Ηλιάδη, Παρθένα Ιορδανίδου, Θοδωρή Παπαθανασόπουλο, Ελένη Αυγερινού, Κοσμίδου – Πρέντζα Ευσεβία.

Το Παρών στο Προσκλητήριο των Δέκα Επονιτών τίμησαν και οι Αντιδήμαρχοι Καλλιθέας, Δημήτρης Παπαθανάσης, Άννα Γιαννακού – Πάσχου, Κώστας Κόκουλος, Κώστας Καλογερόπουλος, Παναγιώτης Κοττέας, Μαργαρίτη Βάσω και Λάζαρος Λασκαρίδης.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο υπουργός κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και ο κ. Δημήτρης Κάρναβος, ενώ τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος στην προσφώνηση του μεταξύ άλλων ανέφερε «Η απαίτηση των πολιτών της Καλλιθέας για την αποκατάσταση αυτή μετά από 77 χρόνια, γίνεται πράξη, γιατί προϋπόθεση για τη συνοχή και ταυτότητα μιας πόλης είναι να τιμά την ιστορία της και κάθε πολίτης να γνωρίζει το παρελθόν της και να είναι περήφανος γι’ αυτό…». Ο Δήμαρχος Καλλιθέας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Αττικής (Ρ. Δούρου και Γ. Πατούλη) για να καταλήξει λέγοντας ότι «…δηλώνουμε περήφανοι για την ιστορία της πόλης μας. Η Καλλιθέα δεν είναι μόνο το σήμερα, είναι και το παρελθόν της. Η ιστορική της διαδρομή είναι αυτή που προσδιορίζει και τη σημερινή ταυτότητά της. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές, για να τους δείχνουμε ότι πάνω από όλα τα αγαθά του κόσμου, ένα μετράει περισσότερο: η ελευθερία».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ενότητας των Ελλήνων και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει ναζιστικά μορφώματα. Στεκόμαστε ενωμένοι σε κάθε ναζιστική απειλή».

Comments are closed.