Δ. Καλλιθέας: Πρώτη στην Ελλάδα της όπερας του A. Vivaldi «Farnace, ο βασιλιάς του Πόντου» απόψε στις 20:30

0
141

Κορυφαία στιγμή για το 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Καλλιθέας η παρουσίαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της όπερας του Αντόνιο Βιβάλντι «Ο Φαρνάκης», σε μορφή αναλογίου που θα δοθεί απόψε, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στο χώρο της Καθολικής Εκκλησίας Καλλιθέας, στις 20:30, με την ευγενική αρωγή της ενορίας. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Μεσογειακού  Φεστιβάλ Καλλιθέας, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, παρουσιάζεται η Όπερα του Antonio Vivaldi «Farnace, ο βασιλιάς του Πόντου».

Ο γεωγραφικός χώρος του Ευξείνου Πόντου, γνώρισε στην πορεία των αιώνων τόσο λαμπρές σελίδες όσο και ημέρες δεινών και καταστροφής. Υπήρξε δε, πηγή έμπνευσης για συνθέτες όπερας τόσο πριν τον Βιβάλντι όσο και αργότερα, με γνωστότερη αναφορά στο πρόσωπο του Μιθριδάτη, πατέρα του Φαρνάκη, εκείνη του Μότσαρτ στην ομώνυμη όπερα.

Η πλοκή και των δύο έργων είναι εν πολλοίς βασισμένη στη μυθοπλασία και περιστρέφεται περισσότερο στις ερωτικές έριδες μεταξύ των πρωταγωνιστών και κατά δεύτερο λόγο στα στρατιωτικά τους κατορθώματα στο πεδίο της μάχης, επηρεασμένη από τα ήθη της εποχής που ήταν διαφορετικά τόσο από την αρχαιότητα, στην οποία αναφέρονται, όσο και από τα μετέπειτα, που με τη σειρά τους έκριναν τη μοίρα των ανθρώπων που κατοίκησαν τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αντόνιο Βιβάλντι συνέθεσε την όπερα πάνω σε λιμπρέτο του Αντόνιο Μαρία Λουκίνι, που προοριζόταν για την όπερα με τον ίδιο τίτλο, του Λεονάρντο Βίντσι. Ο Βιβάλντι παρουσίασε την όπερα για πρώτη φορά τη σεζόν του 1727 στη Βενετία και ήταν τόσο δημοφιλής που τρία χρόνια αργότερα έκανε πρεμιέρα στην Πράγα και αφού γνώρισε και άλλα τέσσερα ανεβάσματα, η όπερα έπεσε στην αφάνεια μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα.

Ο Βιβάλντι προσάρμοσε το έργο σχεδόν σε κάθε ανέβασμα, ανάλογα με το θίασο του κάθε θεάτρου. Η εκδοχή που θα παρουσιαστεί εδώ, θα είναι βασισμένη στην εκδοχή της Φεράρα. Από το έργο δεν σώζεται η μουσική για την Τρίτη πράξη και η εισαγωγή. Έτσι, ενώ η εισαγωγή που θα ακουστεί, προέρχεται από άλλο έργο του συνθέτη (Ολυμπιάδα), η τρίτη πράξη δεν θα παρουσιαστεί, δεδομένης της απουσίας έστω και ίχνους των αρχικών προθέσεων του συνθέτη. 

Το καστ περιλαμβάνει μια πλειάδα διαπρεπών καλλιτεχνών, με κορυφαία την διεθνούς φήμης και πολύπειρη ερμηνεύτρια της μπαρόκ όπερας, Μαρίτα Παπαρίζου, που θα αναλάβει το ρόλο του Φαρνάκη. Στους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους, θα απολαύσουμε τις Μαργαρίτα Συγγενιώτου (Ταμίρη), Ρόζα Καπόν Πουλημένου (Βερενίκη), Αγάπη Παπαμήτσου (Γκιλάδης), τον Γιάννη Κάβουρα (Πομπέο), τη Νικολέτα Ιερείδου (Σελίντα) και την Έφη Δημητρέλου(Ακουίλιο). 

Την επιμέλεια της μετάφρασης ανέλαβαν από κοινού η Φωτεινή Παπαθανασίου και ο Βασίλειος Μπούρης, ο οποίος επιμελήθηκε και τα κείμενα που θα απαγγελθούν κατά τη διάρκεια της παράστασης από την ηθοποιό Φρέζη Μαχαίρα.

Για μια ακόμη φορά τιμά με τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ, ο εξαιρετικός μαέστρος Μαουρίτσιο Κολασάντι, που τον είχαμε απολαύσει ξανά σε έργο του Βιβάλντι, τη «Θριαμβέυουσα Ιουδήθ», μαζί με την ίδια ορχήστρα, την Orchestre du Soleil Baroque Ensemble.

Αυτή τη φορά, αν και η παράσταση έχει κοσμικό θέμα, θα φιλοξενηθεί στον όμορφο και με ζεστή ακουστική χώρο της Καθολικής Εκκλησίας Καλλιθέας (Σοφοκλέους 138) σήμερα Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο.

Comments are closed.