Δ. Καλλιθέας: Ξεκινούν Τρίτη 23/3 διαδικτυακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια…(πρόγραμμα)

0
391

Με οκτώ διαδικτυακές εκδηλώσεις στο πενθήμερο από 23 έως 27 Μαρτίου 2021,ο Δήμος Καλλιθέας τιμά τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση των Ελλήνων.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα γίνουν διαδικτυακά λόγω των απαγορευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19 και θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία (αλφαβητικά) των ΕΡΤ Α.Ε., Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλλιθέας, του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης», των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Καλλιθέας, του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Παιδικών Εργαστηρίων Ζωγραφικής του Δήμου Καλλιθέας και της Πολιτιστικής Εταιρίας Ορχηστρικής Τέχνης «Βάκχαι».

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων

ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, ΩΡΑ 19.00

Ζωντανή συζήτηση

Ο Δήμος Καλλιθέας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση για την Επανάσταση του 1821, τη σημασία της και τα διδάγματά της.

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

-O δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος
Στέφανος Καβαλλιεράκης, διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών
Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Λάζαρος Λασκαρίδης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ΚΕΠ του Δήμου Καλλιθέας.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από την πλατφόρμα
https://zoom.us/j/96126053435?pwd=dVp3ZGYvcVMyMlFQRzVNVzVnY mhNdz09#success καθώς και από το κανάλι των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στο YouTube.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, ΩΡΑ 18.00

Επετειακή έκθεση Παιδικών Εργαστηρίων Ζωγραφικής του Δήμου Καλλιθέας

Ζητήσαμε από τα παιδιά που μαθητεύουν στα Εργαστήρια Ζωγραφικής του Δήμου Καλλιθέας, να ζωγραφίσουν με τον δικό τους τρόπο για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Διαδικτυακή έκθεση των έργων τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου». 

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, ΩΡΑ 20.00

Αφιέρωμα του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Η προφορική μουσική παράδοση των τραγουδιών των κλεφτών, της τάβλας, του θανάτου, της εμψύχωσης περνά από στόμα σε στόμα σε όλη την Ελλάδα και η ταύτιση των Ελλήνων με αυτά φαίνεται από το γεγονός ότι διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας.

Παραδοσιακό τραγούδι ο καθηγητής Παναγιώτης Σδούκος και συνοδεία, στο βιολί ο Χρήστος Δαλιάνης και στο λαούτο ο Θεοδόσης Συκιώτης, μας ταξιδεύουν…

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, ΩΡΑ 18.00

Προβολή του ντοκιμαντέρ «1821, η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή»

Το δραματοποιημένο αυτό ντοκιμαντέρ του Αρχείου της ΕΡΤ, μέσα από ιστορικά στοιχεία και αναπαραστάσεις, αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821 και στον τρόπο που αυτή προετοιμάστηκε και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσαρόπουλος, σενάριο-ιστορική έρευνα: Παντελής Αν. Σκρουμπέλος, παίζουν οι ηθοποιοί Λευτέρης Ελευθεριάδης, Ανδρέας Βαρούχας και Νίκος Αναστασίου, αφηγείται ο Κώστας Κλάδης.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, ΩΡΑ 20.00

Επετειακή Συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλλιθέας

Σ’ ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου, από το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας , η Δημοτική Φιλαρμονική με σκοπούς από όλη την Ελλάδα επιδιώκει να ενώσει τους απανταχού Έλληνες μέσω της μουσικής μας παράδοσης.

Ακούγονται, μεταξύ άλλων, έργα Σκαλκώτα, Βισβάρδη και Καστέλη.

Διευθύνει ο αρχιμουσικός Αντώνης Βαβυλουσάκης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 18.00

Κείμενα μεγάλων δημιουργών στη σκηνή

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Καλλιθέας δίνει το δικό του τόνο στην επέτειο, με κείμενα μεγάλων δημιουργών που άφησαν ως παρακαταθήκη πνευματικούς θησαυρούς. Εμπνευσμένοι από τα κατορθώματα των ηρώων, κατέγραψαν δημιουργικά τα γεγονότα, τροφοδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εξέλιξη των γραμμάτων και των τεχνών.

Από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Γαλάντη ερμηνεύονται κείμενα από απομνημονεύματα αγωνιστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 20.00

Συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης»

Από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας παρουσιάζονται μουσικά έργα από πέντε ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα. Τον Ηπειρώτικο, τον Αρκαδικό, τον Κρητικό, τον Τσάμικο και τον Κλέφτικο.

Διευθύνει η Μαρία Μπαζού και συμμετέχει το σύνολο Filii Notas, το οποίο περιλαμβάνει και τετράφωνη Μικτή Νεανική Χορωδία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΡΑ 19.00

«Τα Ελληνάκια», μουσικοχορευτική παράσταση

Μουσικοχορευτική και θεατρική παράσταση, εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, με αφήγηση λογοτεχνικών και ιστορικών κειμένων, με σκοπούς και τραγούδια που συνέθεσε η λαϊκή μούσα για σημαντικά γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας για μικρούς και μεγάλους από την Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ».

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν από το κ ανάλι του Δήμου στο YouTube.

Πληροφορίες και στο τηλ. 210-9570001.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Καλλιθέας για τις εκδηλώσεις 

'

«Γιορτάζουμε φέτος, τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση .Ένα τεράστιο ορόσημο για τον ελληνισμό αλλά και για την ανθρωπότητα.
Τιμάμε, τις χιλιάδες των ηρώων μας που έδωσαν τις ζωές τους, για την πατρίδα. Που προέταξαν με τόσο εμφατικό τρόπο το δημόσιο έναντι του ιδιωτικού, βαδίζοντας ενάντια στο ρεύμα.
Το 1821 ήταν ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας. Άλλαξε συσχετισμούς δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική επανάσταση, μας έδωσε εθνική ανεξαρτησία και έφερε το πιο δημοκρατικό και φιλελεύθερο κράτος στον κόσμο με το Σύνταγμα της Επιδαύρου.
Οι Έλληνες, μετά από αιώνες βγήκαμε, στο προσκήνιο της ιστορίας, πληρώνοντας μεγάλο φόρο αίματος. Πάνω από όλα όμως ήταν η εθνική μας ενότητα αυτή που έδωσε την νίκη. Μια ενότητα που είχε ιδεολογικό υπόβαθρο, οργάνωση και αποφασιστικότητα. Και όταν χάθηκε αυτή η ενότητα, όλα κινδύνεψαν.
Το 1821 είναι πάντα επίκαιρο, πάντα ζωογόνο, πάντα ελπιδοφόρο. Το μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα σε αυτή τη δύσκολη εθνική συγκυρία. Η Τουρκία σήμερα προσπαθεί να μας συρρικνώσει, αλλά και πάλι, 200 χρόνια μετά, αυτή η προσπάθεια αναθεωρητισμού θα ηττηθεί. Γιατί είμαστε ενωμένοι και υπερασπιζόμαστε και τώρα το δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. 
Για αυτό το λόγο οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας έχουν ιδιαίτερη σημασία. Γιατί η ιστορία πρέπει να διδάσκει και γιατί είναι χρέος μας να τη μεταλαμπαδεύουμε στις γενιές που έρχονται».

Τι δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λάζαρος Λασκαρίδης

«Οι επέτειοι-σταθμοί στην ιστορία ενός έθνους-κράτους, όπως αυτή της 25ης Μαρτίου, προσφέρονται για ποικίλες αναγνώσεις και διδάγματα.
Πέραν των ιστορικών προσεγγίσεων για τα κυρίαρχα γεγονότα που οδήγησαν στο κορυφαίο, βγαίνουν στην επιφάνεια διαρκώς νέα στοιχεία που πλουτίζουν τη βιβλιογραφία και συνδράμουν στην κατανόηση του κλίματος της εποχής. Από αυτό γίνεται σαφές ότι όλα δεν ήταν «ρόδινα» τότε. Όχι μόνο στην προεπαναστατική εποχή αλλά και στα γεγονότα που ακολούθησαν.
Από τη μια η ενότητα, όπου κυριάρχησε, έφερε -σε συνδυασμό με το διεθνές περιβάλλον- εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά, στη συνέχεια, η διχόνοια ήταν πηγή κακών».
Στη διαδικασία της απελευθέρωσης σημαντικός ήταν φυσικά ο ρόλος των πρωταγωνιστών αλλά στο πάνθεον της ιστορίας περνούν ως ισοϋψείς και οι χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους για τον εθνικό ξεσηκωμό.
Το «αθάνατο», κατά τον ποιητή «κρασί του ‘21», ενέπνευσε επί έναν και πλέον αιώνα για να φτάσουμε στα υπάρχοντα σύνορα της εθνικής ολοκλήρωσης. Με σκληρούς αγώνες και μάχες που έβρισκαν απέναντι, σε πολλές περιόδους της ιστορίας, τον ίδιο αντίπαλο. Εκείνον που σε μια παρατεταμένη περίοδο, εξακολουθεί να απειλεί, φορώντας στις μέρες μας έναν περισσότερο από ποτέ, σκοταδιστικό μανδύα.
Ο Δήμος Καλλιθέας εξετάζοντας από σφαιρική σκοπιά όλα τα ιστορικά γεγονότα, δίδει διαδικτυακά το «παρών», στο φετινό εορτασμό, όπως άλλωστε σε όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τον ελληνισμό».

Comments are closed.