Δ. Κάρναβος: Ομόφωνα επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας & Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Κάρναβος, εξελέγη ομόφωνα επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην συνεδρίαση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Μέσω της ΕτΠ οι περιφέρειες, νομαρχίες ή κομητείες, επαρχίες, δήμοι και κοινότητες να εκφράζουν άμεσα τη γνώμη τους εντός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ.
Το Προεδρείο συγκροτείται από:
- τον Πρόεδρο
- τον Α’ Αντιπρόεδρο
- 27 άλλους αντιπροέδρους (ένας από κάθε κράτος μέλος)
- 26 άλλα μέλη
- τους προέδρους των πολιτικών ομάδων
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος μετά την ανάδειξη του ως επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας της ΕτΠ δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ από καρδιάς τους συναδέλφους στη Ευρώπη και στην Ελλάδα για την εκλογή μου αυτή. Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις και για αυτό χρειάζεται περισσότερος χώρος στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα βοηθήσει την Ευρώπη να ανταποκριθεί. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή των περιφερειών αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην πορεία της Ευρώπης στο μέλλον»..
Ποιοι συμμετέχουν στην Ελληνική Αντιπροσωπεία
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕτΠ αποτελείται από 12 τακτικά και 12 αναπληρωματικά μέλη, αιρετοί εκπρόσώποι των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, τα οποία υποδείχθηκαν από τα πολιτικά κόμματα με αναλογική εκπροσώπηση.
Ένα μέλος κάθε Εθνικής Αντιπροσωπείας έχει την ιδιότητα του επικεφαλής της και αποτελεί τον επίσημο σύνδεσμο με τα όργανα της ΕτΠ. Επιλέγεται από τα μέλη της αντιπροσωπείας και ανακοινώνεται στο Προεδρείο. Μεριμνά για τη σωστή οργάνωση των εργασιών της αντιπροσωπείας και διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα. Χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσιαστική λειτουργία των άλλων μελών, προωθεί και επιδιώκει ενιαία στάση στα εθνικής σημασίας θέματα.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχει στο Προεδρείο με δύο τακτικά και δύο πάγια αναπληρωματικά μέλη, όλα τακτικά μέλη της ΕτΠ. Ένα εξ αυτών έχει την ιδιότητα του Αντιπροέδρου). Η συμμετοχή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το θεσμικό ρόλο των μελών σε Τοπικό Επίπεδο (Πρόεδροι των Συλλογικών Οργάνων της Τ.Α.).
Τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας συμμετέχουν σε δύο από τις τέσσερις πολιτικές ομάδες της Ε.τ.Π. την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) και την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP).
Τα Μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΕτΠ
Τα 12 τακτικά μέλη είναι τα εξής:
- Τζιτζικώστας Απόστολος, Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας
- Πατούλης Γεώργιος, Περιφερειάρχης Αττικής
- Αρναουτάκης Σταύρος, Περιφερειάρχης Κρήτης
- Κράτσα Ρόδη, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
- Χατζημάρκος Γεώργιος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
- Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
- Μπακογιάννης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Αθηναίων
- Κονδύλης Ανδρέας, Δήμαρχος Αλίμου
- Ελισάφ Μωυσής, Δήμαρχος Ιωαννίνων
- Κάρναβος Δημήτριος, Δήμαρχος Καλλιθέας
- Καιτεζίδης Ιγνάτιος, Δήμαρχος Πυλέας-Χορτιάτη
- Ρούσσος Συμεών, Δήμαρχος Χαλανδρίου
Τα 12 αναπληρωματικά μέλη είναι τα εξής:
- Δημήτριος Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης
- Καχριμάνης Αλέξανδρος, Περιφερειάρχης Ηπείρου
- Φαρμάκης Νεκτάριος, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
- Σπανός Φάνης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
- Κασαπίδης Γεώργιος, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
- Αγγελάκη Δήμητρα, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής
- Καλογερόπουλος Δημήτρης, Πολιτικά υπεύθυνος έναντι του Δ.Σ. Δήμου Παλαιού Φαλήρου
- Βαφειάδης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Αθηναίων
- Τζιούμης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Τρίπολης
- Χρυσοπούλου Κατερίνα, Δήμαρχος Βριλησσίων
- Χιωτάκης Νικόλαος, Δήμαρχος Κηφισιάς
- Χαρχαλάκης Ευστράτιος, Δήμαρχος Κυθήρων
Τι είναι η Επιτροπή των Περιφερειών
Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΤΠ) αποτελεί πολιτική συνέλευση η οποία παρέχει στις τοπικές και περιφερειακές αρχές τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΤΠ συστάθηκε το 1994 για την αντιμετώπιση δύο βασικών θεμάτων. Πρώτον, το 75% της νομοθεσίας της ΕΕ έχει εφαρμογή στο τοπικό ή το περιφερειακό επίπεδο και συνεπώς είναι λογικό οι αντιπρόσωποι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής διοίκησης να συμμετέχουν στη διαδικασία κατάρτισης των νέων κοινοτικών νόμων. Δεύτερον, διατυπώθηκε η ανησυχία ότι η Ευρώπη προχωρούσε μεν, άφηνε ωστόσο τους πολίτες πίσω της. Ένας τρόπος για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα ήταν να έλθουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι πιο κοντά στους πολίτες.
Η Επιτροπή και το Συμβούλιο υποχρεούνται από τις Συνθήκες να ζητούν τη γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών όποτε διατυπώνονται νέες προτάσεις σε τομείς που ενδέχεται να έχουν συνέπειες στο τοπικό και το περιφερειακό επίπεδο. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ όριζε πέντε τέτοιους τομείς: την οικονομική και κοινωνική συνοχή, τα διευρωπαϊκά δίκτυα υποδομών, την υγεία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ ήρθε να προσθέσει πέντε ακόμη τομείς, την πολιτική απασχόλησης, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, την επαγγελματική κατάρτιση και τις μεταφορές, οι οποίοι καλύπτουν σήμερα το μεγαλύτερο φάσμα των δραστηριοτήτων της ΕΕ.
Εκτός από τους προαναφερθέντες τομείς, η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατηρούν το δικαίωμα να ζητούν τη γνωμοδότηση της ΕΤΠ για προτάσεις που μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο τοπικό και το περιφερειακό επίπεδο. Η ΕΤΠ μπορεί εξάλλου να καταρτίζει γνωμοδοτήσεις με δική της πρωτοβουλία, προσθέτοντας έτσι, διάφορα θέματα στο πρόγραμμα της ΕΕ.
Τρεις βασικές αρχές διέπουν το έργο της ΕΤΠ:
Η επικουρικότητα
Η αρχή αυτή, η οποία συμπεριελήφθη στις Συνθήκες ταυτόχρονα με τη σύσταση της ΕΤΠ, διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη. Επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει δράσεις οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Η εγγύτητα
Κάθε επίπεδο διακυβέρνησης πρέπει να φροντίζει να βρίσκεται στο “πλευρό του πολίτη”, κυρίως οργανώνοντας το έργο του με διαφάνεια, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιος είναι αρμόδιος για κάθε θέμα και με ποιο τρόπο θα μπορούν να εισακούονται οι απόψεις τους.
Η εταιρική σχέση
Για μία ορθή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση απαιτείται η συνεργασία του ευρωπαϊκού, τού εθνικού, του περιφερειακού και του τοπικού επιπέδου διακυβέρνησης. Καθεμία από τις τέσσερις αυτές βαθμίδες είναι απαραίτητη και η παρουσία της είναι επιβεβλημένη σε όλο το φάσμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Τα Μέλη και η εντολή της Επιτροπής των Περιφερειών
Η ΕΤΠ απαρτίζεται από 344 Τακτικά και ισάριθμα Αναπληρωματικά μέλη. Όλα τα Μέλη διορίζονται για τέσσερα έτη από το Συμβούλιο, μετά από πρόταση των κρατών μελών. Αν και κάθε χώρα επιλέγει τα μέλη που την εκπροσωπούν με το δικό της τρόπο, οι αντιπροσωπείες οφείλουν να αντικατοπτρίζουν την πολιτική, γεωγραφική και περιφερειακή ή τοπική ισορροπία δυνάμεων του κράτους μέλους. Τα μέλη είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ή βασικοί παράγοντες των τοπικών ή περιφερειακών αρχών της περιφέρειάς τους.
Η ΕΤΠ επιτελεί το έργο της με τη βοήθεια έξι εξειδικευμένων επιτροπών, που απαρτίζονται από μέλη της, τα οποία εξετάζουν λεπτομερώς τις προτάσεις για τις οποίες ζητείται η γνωμοδότηση της ΕΤΠ και καταρτίζουν σχέδια γνωμοδότησης. Στα σχέδια γνωμοδότησης υπογραμμίζονται τα σημεία εκείνα, όπου διαπιστώνεται σύγκλιση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκείνα στα οποία προτείνονται τροποποιήσεις με στόχο τη βελτίωση του εγγράφου. Το κάθε σχέδιο γνωμοδότησης συζητείται, στη συνέχεια, σε μία από τις πέντε συνόδους ολομέλειας της ΕΤΠ που διεξάγονται κάθε χρόνο. Εάν η πλειοψηφία το εγκρίνει, τότε υιοθετείται ως γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφερειών και διαβιβάζεται στην Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Η ΕΤΠ εκδίδει επίσης ψηφίσματα που αφορούν θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Τέσσερις πολιτικές ομάδες, που εκφράζουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά πολιτικά ρεύματα, εκπροσωπούνται στην ΕΤΠ: η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSE), η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (PPE), η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών (ALDE) και η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας (UEN-EA).
Η ταυτότητα της ΕΤΠ
Συστάθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1994. Αρχικά, προβλέπονταν πέντε τομείς υποχρεωτικής διαβούλευσης: οικονομική και κοινωνική συνοχή• διευρωπαϊκά δίκτυα στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας• δημόσια υγεία• εκπαίδευση και νεολαία• πολιτισμός. Το 1999, η Συνθήκη του Άμστερνταμ πρόσθεσε πέντε επιπλέον τομείς υποχρεωτικής διαβούλευσης: απασχόληση, κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, επαγγε3344ατική κατάρτιση, μεταφορές.
Αριθμεί 344 τακτικά μέλη και 344 αναπληρωματικά μέλη που διορίζονται κάθε τέσσερα έτη από το Συμβούλιο, μετά από πρόταση των κρατών μελών.
- Αυστρία 12
- Βέλγιο 12
- Βουλγαρία 12
- Γαλλία 24
- Γερμανία 24
- Δανία 9
- Ελλάδα 12
- Εσθονία 7
- Ηνωμένο Βασίλειο 24
- Ιρλανδία 9
- Ισπανία 21
- Ιταλία 24
- Κάτω Χώρες 12
- Κύπρος 6
- Λετονία 7
- Λιθουανία 9
- Λουξεμβούργο 6
- Μάλτα 5
- Ουγγαρία 12
- Ρουμανία 15
- Πολωνία 21
- Πορτογαλία 12
- Σλοβακία 9
- Σλοβενία 7
- Σουηδία 12
- Τσεχική Δημοκρατία 12
- Φινλανδία 9
Υπάρχουν τέσσερις πολιτικές ομάδες:
- η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος,
- η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,
- η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών και
- η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας.
Ο Πρόεδρος και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος εκλέγονται για δύο έτη από τα μέλη της ΕΤΠ.
Το Προεδρείο είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του πολιτικού προγράμματος. Εκλέγεται για δύο έτη από τα μέλη της ΕΤΠ. Αποτελείται από 60 μέλη συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου και του πρώτου Αντιπροέδρου.
Υπάρχουν 6 επιτροπές στην ΕΤΠ, αποτελούμενες από μέλη της, οι οποίες ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής:
- COTER Επιτροπή “Πολιτική συνοχής”
- ECOS Επιτροπή “Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική”
- DEVE Επιτροπή “Βιώσιμη ανάπτυξη”
- EDUC Επιτροπή «Πολιτισμός, Παιδεία και Έρευνα”
- CONST Επιτροπή «Συνταγματικά θέματα, ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης»
- RELEX Επιτροπή «Εξωτερικές σχέσεις και αποκεντρωμένη συνεργασία»