Δ. Κάρναβος: Η ΚΕΔΕ δίνει αγώνες για να υπάρχει τοπική ανάπτυξη, όμως ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί

0
36

Το δικό του αποτύπωμα έδωσε με την ομιλία του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος αναφέρθηκε στα αδιέξοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Ελληνικό κράτος, αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση ως τον “φτωχό συγγενή”.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας συνεχίζοντας επεσήμανε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει εκτός πλαισίου σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα την τοπική ασφάλεια ή την διοίκηση και εξαρτάται απόλυτα από την κεντρική πολιτεία. Ακόμα ανέφερε, ότι το συγκεντρωτικό κράτος, έχει έλλειψη γνώσης για τους Δήμους και τις πραγματικές τους ανάγκες, καθώς και για τη συμβολή των Δήμων, στα φορολογικά έσοδα του κράτους. Στη χώρα μας οι Ελληνικοί Δήμοι, έχουν περιορισμένη οικονομική ελευθερία και υστερούν σε σχέση με τα δεδομένα της δύσης, ενώ δεν διαθέτουν φορολογικά έσοδα. 

Στο σημείο αυτό προχώρησε σε συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση των εσόδων των Δήμων λέγοντας πως ένα εργαλείο μόχλευσης της τοπικής ανάπτυξης, είναι η μεταφορά φορολογικών εργαλείων στους Δήμους, όπως ο ΕΝΦΙΑ καθώς και η μικρότερη εξάρτηση τους από τις κρατικές επιδοτήσεις.

φωτό:  neakallithea.gr

Η ΚΕΔΕ δίνει αγώνες για να υπάρχει τοπική ανάπτυξη, όμως ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί, αφού συνήθως βρισκόμαστε πίσω από τα προβλήματα και όχι μπροστά. Με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική θύελλα, απαιτούνται πιο ριζοσπαστικές προσεγγίσεις, ώστε οι Δήμοι να πάψουν να χρηματοδοτούνται από τις Περιφέρειες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κάρναβος, ανέφερε, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να έχει επαρκή δυνατότητα προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό και σε συνδυασμό με τον ελάχιστο δανεισμό, τα μικρότερα ελλείμματα που έχουν οι Δήμοι σε σχέση με την κεντρική διοίκηση, την υπεύθυνη διαχείριση, την καινοτομία και τις καλές πρακτικές, μία διοίκηση λιγότερο συγκεντρωτική θα αξιοποιούσε καλύτερα τα χρήματα των πολιτών μας .

Comments are closed.