Δ. Κάρναβος: Έχουμε χρέος να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Τ. Α. στην χώρα μας – Η ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

0
395

Την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας επεσήμανε στην ομιλία του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «…η χώρα μας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό παράδοξο και αυτό είναι ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση είναι η πιο αδύναμη, η πιο ανίσχυρη σε όλη την Ευρώπη…».

Ο κ. Κάρναβος στάθηκε στην πρόσφατη αναφορά της Κομισιόν η οποία, όπως τόνισε ο ίδιος, «…έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Επισήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην κατάρτιση των εθνικών αναπτυξιακών σχεδίων για την επόμενη μέρα. Από την αρχή και με ισότιμο ρόλο, και όχι εκ των υστέρων, σε ρόλο κομπάρσων, όπως συνέβη δυστυχώς στο παρελθόν στην Ελλάδα.».

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. θέτοντας τους άξονες των θεσμικών αλλαγών που χρειάζονται για τη δημιουργία ενός νέου Χάρτη Ολικής Διοίκησης με ξεκάθαρο πλαίσιο και ευθύνες ζήτησε «…η αύξηση των ΚΑΠ να γίνει με ένα νέο καθαρό δίκαιο και αναπτυξιακό πλαίσιο κατανομής πόρων…», συνεχίζοντας έθεσε ως μια ακόμη προτεραιότητα τη μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

Ο κ. Κάρναβος για το θέμα της κινητικότητας ζήτησε να γίνεται από Δήμο σε Δήμο χωρίς να υπάρχουν παρεκκλίσεις, ενώ μίλησε και για την ανάγκη θεσμοθέτησης της εντοπιότητας στις προσλήψεις που αφορούν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) καθώς και στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ενώ επεσήμανε πως επιβάλλεται να υπάρξει μεγαλύτερη θωράκιση των Δήμων έναντι των εταιριών που αναπτύσσουν δίκτυα εντός των πόλεων, για να καταλήξει λέγοντας πως «…υπάρχει η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ όπως και του Προγράμματος Τρίτσης, που οφείλουν να περάσουν και μέσα από τους δήμους της χώρας. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για εμάς και για την χώρα…».

Η ομιλία του Δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου στο Ετήσιο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.

Comments are closed.