Δωρεάν ιατρική πρόληψη για να μη θρηνούμε αθλητές και αθλούμενους

0
366

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νεαρού ποδοσφαιριστή του ΓΣ Ηλιούπολης μετά την κατάρρευσή του στο γήπεδο σε αγώνα της ομάδας του, :

«Αυτές τις μέρες ο αθλητισμός συνδέεται με τη σαπίλα του “οπαδισμού”, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν νέο άνθρωπο και πρέπει να βρει την απάντηση που της αξίζει από τη νεολαία. Αυτήν την τραγική είδηση της άνανδρης δολοφονίας του 19χρονου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε η είδηση για το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 21χρονου ποδοσφαιριστή του ΓΣ Ηλιούπολης, Αλέξανδρου Λάμπη, κατά τη διάρκεια αγώνα για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ηρθε για ακόμη μία φορά να αναδείξει την παντελή έλλειψη δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για τον συστηματικό και εξειδικευμένο έλεγχο της υγείας των αθλούμενων, για την παροχή πρώτων βοηθειών από εξειδικευμένο προσωπικό στη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Πρόσφατα πάλι έχασε τη ζωή του ένας 24χρονος στο κολυμβητήριο του δήμου Ζωγράφου. Δυστυχώς η λίστα είναι μεγάλη!Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία

Αυτά και άλλα περιστατικά είναι ενδεικτικά των αδιεξόδων και των αντιφάσεων που γεννά η εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού και της Υγείας, σε ένα σύστημα που αντιμετωπίζει συνολικά τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος.

Το πρόβλημα σχεδόν ποτέ δεν ανακύπτει ξαφνικά, κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ξεκινά από την έλλειψη της αναγκαίας οργανωμένης και συστηματικής πρόληψης με ευθύνη του κράτους και στον τομέα του Αθλητισμού. Ο προαγωνιστικός έλεγχος, η συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση των αθλούμενων, ανάλογα και με το είδος της αθλητικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζονται ως κόστος από το κράτος και η ευθύνη και τα έξοδα βαραίνουν τον ίδιο τον λαό.

Βαραίνουν πλέον τραγικά, εν μέσω πανδημίας, οι ελλείψεις στις ρημαγμένες δημόσιες δομές της ΠΦΥ, που εξωθούν τους αθλούμενους σχεδόν αποκλειστικά στους ιδιώτες γιατρούς και στους ιδιωτικούς ομίλους. Τελικά, το κόστος ακόμα και των στοιχειωδών εξετάσεων καλύπτεται από τα σωματεία, τους αθλητές, τους αθλούμενους και τους γονείς τους, με αποτέλεσμα την ελλιπή ιατρική κάλυψη.

Φτάνοντας τελικά στις αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν συναντούμε πουθενά μόνιμο ιατρικό προσωπικό, αθλητιάτρους, με ευθύνη του κράτους, που να είναι σε θέση να επέμβουν από το πιο απλό μέχρι το πιο σοβαρό περιστατικό. Επίσης ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, όπως οι απινιδωτές, όπου υπάρχει, κατά κανόνα δεν συντηρείται με τους απαραίτητους ελέγχους, ούτε έχει τοποθετηθεί βάσει μελέτης που να δείχνει ότι επαρκεί, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της εγκατάστασης και τον αριθμό των αθλούμενων.

Ιδίως όταν πρόκειται για αγώνες, τα ίδια τα σωματεία είναι αυτά που αναλαμβάνουν την ευθύνη για την παρουσία γιατρού, επωμιζόμενα και πάλι το αντίστοιχο κόστος. Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, που προβλέπει την παρουσία ασθενοφόρου στους αγώνες των επαγγελματικών κατηγοριών (κάτι τέτοιο δεν απαιτείται για τις χαμηλότερες κατηγορίες), δεν εφαρμόζεται όπως πρέπει.

Παρά τους κομπασμούς της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, οι ισχνές επιδοτήσεις των σωματείων εξανεμίζονται για τα λειτουργικά κόστη και καθιστούν πρακτικά αδύνατη την παρουσία γιατρού σε κάθε δραστηριότητα του συλλόγου, όπως στις προπονήσεις.

Αρνούμαστε να παίζουμε τη ζωή μας “κορόνα – γράμματα” επειδή αθλούμαστε!

Τώρα να δυναμώσει η συλλογική πάλη και διεκδίκηση για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, πλήρως ανεπτυγμένου και δωρεάν συστήματος Πρόληψης, με την ευθύνη του κράτους, που θα καλύπτει και τις ανάγκες αθλητών και αθλούμενων.

  • Με επαρκή αριθμό Κέντρων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονο εξοπλισμό, που θα συνδέονται με αθλητικούς χώρους.
  • Μέσα στους αθλητικούς χώρους ιατρεία, στελεχωμένα και κατάλληλα εξοπλισμένα, που θα αντιμετωπίζουν ζητήματα πρόληψης – θεραπείας – αποκατάστασης.
  • Υποχρεωτική και με ευθύνη του κράτους παρουσία αθλητίατρου σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, με τον αναγκαίο και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Αμεσα κανένας αγώνας χωρίς ασθενοφόρο.

Δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη και δικαίωμα!».

επιμελεια   Γιωργος Αντωνακακης   

πηγη ΄΄Ρ”

Comments are closed.