Διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και στο εισόδημα του λαού

Τα νέα «πράσινα» χαράτσια καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής και καλεί τα λαϊκά στρώματα να εντείνουν τον αγώνα τους για να σταματήσει το αίσχος των χωματερών τύπου Φυλής και η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τη δεύτερη μετά τη συγκρότησή του σε σώμα το 2020, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν νέα χαράτσια σε βάρος του λαού της Αττικής, λες και δεν του έφταναν τα βάρη από την ακρίβεια που έχει πάρει τον ανήφορο στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην Ενέργεια, το χτύπημα στο εισόδημα, η απληρωσιά και η ανεργία.

Οι εργαζόμενοι που ζουν στο λεκανοπέδιο θα κληθούν ως δημότες να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πεδίο υψηλής κερδοφορίας για μια δράκα επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιβάρυνση των δήμων της Αττικής για το 2022 με το “τέλος ταφής” είναι της τάξης των 34 εκατ. ευρώ, “πληρωτέο” απευθείας από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στο έγκλημα της χωματερής της Φυλής

Το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον ν. 4042/2012, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το αντικατέστησε με την “περιβαλλοντική εισφορά”. Η ΝΔ επανήλθε με το “τέλος ταφής”, ενώ από 1/1/2022 “μετράει” και η περιβαλλοντική εισφορά του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021 και παραμένει τώρα στο νομικό οπλοστάσιο της ΝΔ, προκειμένου να αποφασίσει τον χρόνο έναρξης της καταβολής της.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ καταδείχθηκε με εκκωφαντικό τρόπο ότι το μεγαλύτερο μέρος – πλην των αντισταθμιστικών – του διαχειριστικού κόστους του ΕΔΣΝΑ, συνολικού ύψους 127,7 εκατ. ευρώ, κατευθύνεται στο αίσχος της χωματερής (31,9 εκατ. ευρώ), γεγονός χαρακτηριστικό του διαχρονικού εμπαιγμού στους κατοίκους του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς των χρηματικών αντισταθμιστικών οφελών, συνολικού ύψους 42,9 εκατ. ευρώ, που αξιοποιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές της Φυλής σε μια προσπάθεια χειραγώγησης και εγκλωβισμού της λαϊκής συνείδησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανοχή στη διατήρηση της καταστροφικής για την υγεία και το περιβάλλον καρκινογόνας εστίας που λέγεται ΟΕΔΑ Φυλής.

Οι εκπρόσωποι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ καταψήφισαν τις εισηγήσεις της διοίκησης για την οικονομική διαχείριση του Συνδέσμου.

Ανέδειξαν ότι η διαχρονικά ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στηρίζεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση των αποβλήτων, στην “πράσινη συμφωνία” και την “κυκλική οικονομία”, στις οποίες δεσμεύονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισαν την ανάγκη να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”.

Καταδίκασαν την αθλιότητα των αντισταθμιστικών και υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης της περιοχής, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλεσαν στο δυνάμωμα του αγώνα για να κλείσει οριστικά το αίσχος της χωματερής και για να μην έχουμε νέα εγκλήματα τύπου Φυλής στην Αττική.

Για διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία, στο εισόδημα του λαού, στο περιβάλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι εκλεγμένοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Περιφέρεια και στους δήμους της Αττικής θα δώσουν και το επόμενο διάστημα όλες τους τις δυνάμεις».

επιμελεια Γιωργος Αντωνακακης

Comments are closed.