Δημοτικές Εκλογές 15ης Απριλίου 1951 στην Καλλιθέα… Σαν Σήμερα

0
4004

Σαν Σήμερα 15 Απριλίου 1951, Πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές Δημοτικές Εκλογές, των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η μαζικότητα με την οποία προσήλθαν στις κάλπες οι γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα οι Ελληνικές Αυτοδιοικητικές εκλογές 1951 που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Απριλίου του 1951 και ήταν οι πρώτες ελεύθερες Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, καθώς οι προηγούμενες είχαν πραγματοποιηθεί το 1934, δύο έτη πριν την επιβολή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936, ενώ στη συνέχεια ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ακολούθως επήλθε η Κατοχή αλλά και ο Εμφύλιος με συνέπεια να μη διεξάγονται εκλογές και οι ανώτατοι άρχοντες να είναι “δοτοί”, δηλαδή διορισμένοι από τις εκάστοτε αρχές. Οι εκλογές του 1951 ήταν ακόμη οι πρώτες στα χρονικά κατά τις οποίες δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις Ελληνίδες γυναίκες.

 Οι εκλογές έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που σήμαινε ότι για την εκλογή κάποιου υποψηφίου δημάρχου από την πρώτη Κυριακή απαιτούνταν ποσοστό ψήφων της τάξης του 51%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, στην Αθήνα εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Κοτζιά με το πολύ μεγάλο ποσοστό του 63% των ψήφων.

Στον Πειραιά επικράτησε ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος και στη Θεσσαλονίκη ο Παντελής Πετρακάκης στις 8 Ιουνίου 1951, καθώς αντικατέστησε την αρχικώς εκλεχθείσα πρώτη δήμαρχο στη χώρα Αρίστη Παγιατάκη, που ακυρώθηκε από το Εκλογοδικείο λόγω του νόμου 733/1951 που απέκλειε την εκλογή γυναικών ως δημάρχων

Οι Δημοτικές Εκλογές στην Καλλιθέα 

Στο  Καλλιθέα μετείχαν οι Συνδυασμοί «Καλλιθέα – Έργα»  του Ιατρού Νικολάου Σκανδαλάκη,  «Προοδευτικός Συνδυασμός Καλλιθέας» των συνεργαζόμενων πρώην Δήμαρχων Γεωργίου Ιατρίδη και Νικολάου Ζερβού, Ηνωμένη Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη«Ένωσις – Έργα» του Πρόδρομου Γιαννά και ο «Δημοκρατικός Εργατικός Συναγερμός», του Σταμάτη Μαστρογιαννάκου. 

Αναλυτικά Αποτελέσματα

Δήμαρχος εξελέγη στις 14 Ιουνίου 1951, ο ιατρός Νικόλαος Σκανδαλάκης.

Η τελική ανάδειξη του Δημάρχου επιτεύχθηκε στις 14/6/1951 καθώς με βάση τον Εκλογικό Νόμο οι Δήμαρχοι εκλέγονταν από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Στην Καλλιθέα χρειάστηκαν τρεις ψηφοφορίες προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος Δήμαρχος.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο για την περίοδο 1951 – 1954 συμμετείχαν οι Χρήστος Βιτσαράς,, Ανδρέας ΒαρλάςΠρόδρομος ΓιαννάςΙωάννης ΓιακουμίδηςΤάκης ΚοσμίδηςΕλευθέριος ΚασιάνηςΓιώργος ΚαραγιάννηςΣπύρος ΛαριτζάκηςΧρήστος ΛυμπερόπουλοςΓ. ΜπαρούΛεωνίδας ΜαλαχίαςΓρηγόρης ΜωραϊτίδηςΧάρης ΠαυλόπουλοςΕυάγγελος ΠαπαδάκηςΆννα ΡοντήρηΘεόδωρος ΤσιμένηςΓεώργιος ΙατρίδηςΘεόδωρος ΑνδρειωμένοςΝικόλαος ΖερβόςΚωνσταντίνος ΜακρίδηςΣταμάτιος ΜαστρογιαννάκοςΙωάννης ΜακρίδηςΧρήστος Χαμπέρης και Ελένη Λέφα.

Comments are closed.