«Δείπνο Ηλιθίων» του Φρ. Βεμπέρ απόψε στις 20:30 στο «Θέατρο της Δευτέρας στην Καλλιθέα»

0
265

Με το «Δείπνο Ηλιθίων» του Φρανσίς Βεμπέρ, σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου και με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο, συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 20:30 , οι φετινές παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας στην Καλλιθέα», διαδικτυακά.

Όσοι ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία την περασμένη Τρίτη 26/2 για να «κλείσουν» θέση στην παράσταση απόψε θα διασκεδάσουν με μια ομολογουμένως αξιόλογη κωμωδία και πολύ καλό επιτελεί ηθοποιών.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο γράφτηκε από τον Φρανσίς Βεμπέρ το 1993. Έκανε πρεμιέρα στο Théâtre des Variétés τον Σεπτέμβριο του 1993 και έμεινε στο ρεπερτόριο του θεάτρου μέχρι τον Ιανουάριο του 1996. Τους κεντρικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Jacques Villeret (ως Φρανσουά Πινιόν) και Claude Brasseur (ως Πιερ Μπροσάν).

Το 1998 έγινε ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του Βεμπέρ με πρωταγωνιστές τον Jacques Villeret (στον ρόλο και πάλι του Φρανσουά Πινιόν) και τον Thierry Lhermitte (ως Πιερ Μπροσάν), κάνοντας τεράστια επιτυχία (σχεδόν 9,5 εκατομμύρια εισιτήρια). Η ταινία τιμήθηκε επίσης με μία σειρά από βραβεία César και Lumières. Έκτοτε, το έργο ανεβαίνει συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αρκετές είναι και οι κινηματογραφικές του μεταφορές. Εκδοχές του ήρωα του Βεμπέρ, Φρανσουά Πινιόν υπάρχουν και σε προηγούμενα αλλά και σε επόμενα έργα του.

Το έργο διηγείται την ιστορία του Πιερ Μπροσάν, ενός πλούσιου μεγαλοεκδότη στο Παρίσι, που οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα… ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής!

Ο Φρανσουά Πινιόν, ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στον σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα. Ο Πινιόν με την αφέλεια και την αθωότητά του, προκαλεί απανωτούς σεισμούς. Μέσα σε λίγη ώρα, ο άτρωτος “man of the year”, Πιερ, αποδομείται και γίνεται αξιοθρήνητος ανθρωπάκος. Τελικά, ποιος απ’ τους δύο είναι ο ηλίθιος; 

Τα στοιχεία της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος
Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Διάρκεια: 100 λεπτά

Ερμηνεύουν: 

Σπύρος Παπαδόπουλος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Βασίλης Ρίσβας, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Άννα Μενενάκου, Χρήστος Σπανός, Ξανθή Γεωργίου

Comments are closed.