Γ. Καββαθάς (πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ): Πάμε σε μια μεγάλη καταστροφή του κλάδου της εστίασης
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για την ενίσχυση των επαγγελματιών της εστίασης που τίθενται σε lockdown για ένα μήνα, ασπιρίνη στον καρκινοπαθή.
Ο κ. Καββαθάς κάνει λόγο για καταστροφή του κλάδου ο οποίος επηρεάζει περί το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, από τον πρωτογενή τομέα ως τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Καββαθά στο newmoney
Δυστυχώς τα μέτρα που ακούσαμε δεν είναι καν ασπιρίνη στον καρκινοπαθή. Όχι μόνο είναι παρωχημένα, αφού ουσιαστικά αποτελούν μία επανάληψη των μέτρων του Μαρτίου, είναι και ανεπαρκή μη λαμβάνοντας υπόψη σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο κλάδος της εστίασης έπειτα από τόσους μήνες περιπετειών αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν», λέει στο newmoney ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς. «Με δεδομένο ότι το lockdown αφορά την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου αυτομάτως πάμε σε μία μεγάλη καταστροφή», προσθέτει.
«Περιμέναμε πιο γενναίες αποφάσεις. Από τις σημερινές ανακοινώσεις έλειπε η χορήγηση ενός ποσού στους επαγγελματίες, όπως δόθηκε στο δίμηνο lockdown. Ακόμα και τα δύο προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλα», υπογραμμίζει.
«Ακόμα και με τα ενοίκια, η επιχείρηση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 2 του Δεκέμβρη και την επομένη θα πρέπει να καταβάλει το πλήρες ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Με τι λεφτά; Ο τζίρος θα είναι μηδενισμένος όλο το μήνα. Και η εστίαση δεν είναι κλάδος που μπορεί να αναπληρώσει τζίρο, όπως ένα εμπορικό κατάστημα που στοκάρει. Έχουμε χάσει δυόμιση μήνες με το πρώτο lockdown και έρχεται τώρα άλλος ένας μήνας με μηδενικό τζίρο. Πλέον τα λουκέτα στο χώρο μας είναι η νέα πραγματικότητα που θα επιταχυνθεί μετά από όλα αυτά», σημειώνει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναλύει η Ομοσπονδία, ο κύκλος εργασιών στην εστίαση είναι σήμερα 60% πιο μικρός σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. «Εάν πήγαινε έτσι ως το τέλος της χρονιάς θα μιλούσαμε για έναν ετήσιο τζίρο γύρω στα 2 δισ ευρώ, όταν πέρυσι ήμασταν στα 5 δισ ευρώ. Με το νέο lockdown όμως ούτε αυτό το νούμερο μπορεί να επιτευχθεί και όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί και μία αλυσίδα συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία, απ’ τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, ως τα αρτοποιία, τις αγορές κρεάτων και λαχανικών κοκ», προσθέτει ο κ. Καββαθάς.
Σήμερα λειτουργούν στο χώρο της εστίασης γύρω στις 80.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες οικογενειακές. Οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 330.000 ενώ άλλα 100.000 είναι τα αποκαλούμενα «συμβοηθούντα μέλη», όπως η σύζυγος, τα παιδιά, γενικά οι συγγενείς α’ βαθμού του καταστηματάρχη. «Εάν το δει όμως κάποιος συνολικά θα διαπιστώσει ότι ο κλάδος επηρεάζει κοντά στο 1 εκατ. θέσεις εργασίας, από τον πρωτογενή τομέα ως τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες», λέει ο κ. Καββαθάς.