«Βροχή» αστεριών απόψε και αύριο το βράδυ…«βροχή» ευχών στη πτώση των «Λυρίδων»…

0
609

«Λυρίδες» ή «πεφταστέρια» θα «βρέξει» ο ουρανός απόψε και αύριο το βράδυ καθώς θα κορυφωθεί η πτώση τους στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, συνεπώς και της Ελλάδος.

Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός μιας και θα υπάρχει χάσιμο του φεγγαριού γεγονός που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις, εφόσον όμως είναι και ο ουρανός ανέφελος, κάτι όχι και πολύ βέβαιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δίνει η ΕΜΥ.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα(Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Comments are closed.