Α. Αναστόπουλος: Από τα μνημόνια στην υγειονομική κρίση και τώρα στον πόλεμο

Τα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πανδημία να έχει αφήσει ανεξίτηλα τα προβλήματα της στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας (ΕΣΚ) Ανδρέας Αναστόπουλος.

Ο κ. Αναστόπουλος μέσα από μια αποτύπωση των νέων οξυμένων προβλημάτων που δημιουργούνται κάνει λόγο για νέα λουκέτα στην αγορά και εκτίναξη της ανεργίας, ζητώντας παράλληλα την άμεση παρέμβαση της πολιτείας ευελπιστώντας, όπως αναφέρει, στην εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της υφιστάμενης κατάστασης. 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τέλος επισημαίνει «…πως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6% καθώς η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μέτρα  που μπορούν  να μπουν στο τραπέζι…».  

Κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά σε χώρες της Ευρώπης που έχουν ήδη μειώσει αισθητά τον ΦΠΑ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συζητούν ακόμη και το μηδενισμό του για το διάστημα που διαρκεί η υφιστάμενη κρίση.

Αναλυτικότερα η Ανακοίνωση του προέδρου του Ε.Σ.Κ.

Θέμα: «Εκτακτα μέτρα στήριξης»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και μοιραία επηρεάζεται και η χώρα μας.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στο χειρότερο δυνατό σημείο για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Τα συνεχόμενα πλήγματα δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. 

Από τα μνημόνια στην υγειονομική κρίση και τώρα στον πόλεμο. Το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων που ξεκίνησε τείνει να εξελιχθεί σε τσουνάμι.

Βιώνουμε τη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών. Ο μεγαλύτερος  αριθμός των μικρορομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. 

Στην πραγματική οικονομία  οι συνθήκες  που επικρατούν είναι οι πιο δυσμενής των τελευταίων δεκαετιών. Μπροστά μας βλέπουμε τον ορατό κίνδυνο των «λουκέτων» και της εκτίναξης της ανεργίας

Η λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα βοηθούσε  τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντέξουν στην πίεση των ανατιμήσεων.

Σύμφωνα (και) με την κυβερνητική θέση σίγουρα   “λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν” , όμως η άμεση παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας κρίνεται και είναι «επιβεβλημένη» .

Προτείνουμε (και ευελπιστούμε) την εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της υφιστάμενης κατάστασης. Η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6% καθώς η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μέτρα  που μπορούν  να μπουν στο τραπέζι . Κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη μειώσει αισθητά τον ΦΠΑ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συζητείται ακόμη και ο μηδενισμός του για το διάστημα που διαρκεί η υφιστάμενη κρίση.

Επιμένουμε επίσης στην επαναφορά της κανονικότητας στη λειτουργία της αγοράς, στην άρση κάθε περιορισμού καθώς και στην κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Με εκτίμηση  

Αναστόπουλος Ανδρέας 

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας

Comments are closed.