Αφιέρωμα – Ιστορικοί λογοτέχνες της Καλλιθέας: Γιάννης Χατζίνης

0
608

Ο Γιάννης Χατζίνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1900.  Τα πρώτα του βήματα στα λογοτεχνικά μονοπάτια τα πραγματοποιεί στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και στις αρχές της επόμενης, με ποιήματα που πρωτοδημοσιεύει στα φιλολογικά περιοδικά Νέα Ζωή και Νουμάς . Στο έργο του περιλαμβάνονται μεταφράσεις Γάλλων συμβολιστών ποιητών, δοκίμια και κριτικές λογοτεχνίας. Το μοναδικό πεζογράφημα που έγραψε είναι η «Παλίρροια» το 1964, ένα ερωτικό μυθιστόρημα που γνώρισε μεγάλη αποδοχή.

Ο Χατζίνης υπήρξε δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών από το 1925 έως 1960. Το 1929 διορίζεται στο Δημόσιο Ταμείο στην Καλλιθέα, όπου και εγκαθίσταται μόνιμα.  Τα τελευταία δύο χρόνια της καριέρας του στο υπουργείο, ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια ως οικονομικός διευθυντής του ελληνικού προξενείου. Ακόμα και εκεί, καταφέρνει να συνδράμει στα λογοτεχνικά δρώμενα και συμβάλλει στην ίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών της Αλεξάνδρειας το 1959.

Η Καλλιθέα, γίνεται τόπος αναφοράς για τον Χατζίνη, ο οποίος ως ενεργός πολίτης ασχολείται με τα κοινά, δίνει διαλέξεις στη Λέσχη Καλλιθέας, οργανώνει εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις, αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο και αποτελεί την ψυχή της παρέας στη λογοτεχνική συντροφιά που μαζεύεται τα πρωινά στο περίφημο ζαχαροπλαστείο του Κελέφα στη Δαβάκη. Ιωάννης Γρυπάρης, Σωτήρης Σκίπης, Έλλη Αλεξίου, Σοφία Μαυροειδή- Παπαδάκη, Μάρκος Αυγέρης, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Γιώργος Βαλέτας – ήταν μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες της φιλολογικής αυτής παρέας που άφησε εποχή και που κατά την Κατοχή ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση.

Ο Χατζίνης στα ελληνικά γράμματα σταδιοδρόμησε κυρίως ως κριτικός. Κριτικός λογοτεχνίας, θεάτρου, δοκιμίων και ταξιδιωτικών κειμένων. Συστηματικός συνεργάτης του περιοδικού Νέα Εστία από το 1941 μέχρι το θάνατό του, έκρινε με ευαισθησία και αντικειμενικότητα παλιούς και νέους συγγραφείς.

Η προσφορά του στα ελληνικά γράμματα αναγνωρίστηκε και  τιμήθηκε με κρατικά βραβεία το 1938 και το 1955 , με το βραβείο Δοκιμίου το 1962 καθώς και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1969 για το σύνολο του έργου του. Ακόμα, ο Χατζίνης παρασημοφορήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου του Α’.

Ο Γιάννης Χατζίνης υπήρξε ενεργότατος όσον αφορά στη συμμετοχή του στους οργανωμένους λογοτεχνικούς κύκλους. Διατέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών,  ήταν μέλος της Ομάδας των 12 -που ιδρύθηκε από επιφανείς συγγραφείς (Καραγάτσης, Βενέζης, Θεοτοκάς κ.α.) για να βραβεύει νέους λογοτέχνες- όπως επίσης και της Κοινότητας Ευρωπαίων Συγγραφέων. Ακόμα συμμετείχε στην κριτική επιτροπή Κρατικών Βραβείων και αγοράς σχολικών βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας κατά τα έτη 1963- 1966 και υπήρξε σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η λογοτεχνική δραστηριότητα του Χατζίνη έπαψε μόνο μετά το θάνατό του τον Ιούλιοτου 1975. Οι κληρονόμοι του, αναγνωρίζοντας  και τιμώντας την προσφορά του στην τοπική κοινωνία της Καλλιθέας, δώρισαν στον Δήμο την οικία του στην οδό Ματζαγριωτάκη 118. Επιπλέον δώρισαν την βιβλιοθήκη του που εκτός από το πολύτιμο αρχείο του περιλαμβάνει και την αλληλογραφία του με πολλούς και σημαντικούς λογοτέχνες της εποχής του. Η οικία του σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Γιάννης Χατζίνης», που αποτελεί παρακαταθήκη μιας σπουδαίας προσωπικότητας στους πολίτες της Καλλιθέας.

Σύνταξη: Χατζοπούλου Ελευθερία, φιλόλογος

Για τον Σύλλογο Πέζο,  Επιμέλεια άρθρου: Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.