«Αττικό Μετρό»: Επέκταση μέχρι το ΚΠΙΣΝ σε «βάθος χρόνου»… Από το 2009 η «υποχρέωση» επέκτασης προς την Καλλιθέα…


Με «διαρροή» ειδήσεων,  η «Αττικό Μετρό» αφήνει να εννοηθεί ότι «μπήκε» στο μικροσκόπιο της οι επεκτάσεις των γραμμών της προς Γλυφάδα αλλά και προς την Καλλιθέα, λόγω κυρίως της ύπαρξης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το υπουργείο Υποδομών θέλει να προχωρήσει άμεσα η επέκταση της γραμμής προς Γλυφάδα, ήδη από το φθινόπωρο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Χθες «διέρρευσε» πως βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη συμβούλου, προκειμένου να διερευνηθεί η μελετητική ωρίμανση των δύο αυτών επεκτάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχει παρά πολύ δρόμο η εξέλιξη της. Το σίγουρο είναι πως η Γλυφάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να δει το μετρό να φθάνει μέχρι το εμπορικό της κέντρο. Φυσικά η εμπορική κίνηση που παρουσιάζει το ΚΠΙΣΝ είναι ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της Καλλιθέας προκειμένου να δει το μετρό να φθάνει στις Τζιτζιφιές, όμως στη προκειμένη περίπτωση υπάρχουν ιδιαιτερότητες καθώς εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές διαδρομές.

Τι είχε συμβεί στις 6 Νοεμβρίου 2018 

Αξίζει να θυμηθούμε τι είχε ειπωθεί στην ημερίδα που είχε διοργανώσει ο Δήμος Καλλιθέας την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με θέμα «Η ανάγκη επέκτασης του Μετρό προς την Παραλιακή Ζώνη».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι της πολιτείας, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του ΚΠΙΣΝ καθώς και οι Δήμαρχοι της Καλλιθέας, πρώην και ΝΥΝ αλλά και των όμορων Δήμων. Εκ μέρους του ΙΣΝ, είχε συμμετάσχει  ο Διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος, κ. Θεόδωρος Μαραβέλιας.

 Ο Δήμος Καλλιθέας είχε αναφερθεί στο νόμο του 2009 που κύρωνε τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού Δημοσίου, και είχε επισημάνει πως είναι υποχρέωση της πολιτείας η κατασκευή γραμμής Μετρό που θα συνδέει το Κέντρο Πολιτισμού με το κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με την επέκταση του Μετρό, είχε αναφέρει πως ως τον Ιανουάριο του 2019 επρόκειτο να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού των μέσων σταθερής τροχιάς η οποία αναμενόταν να χρειαστεί 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθεί και από την οποία θα προέκυπταν οι μελλοντικές γραμμές του Μετρό (πέραν της γραμμής 4). Οι νέες γραμμές είχε πει ότι «…θα παραδοθούν στο κοινό μία δεκαετία αργότερα…».

Από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά οι εξελίξεις, για να μην πούμε ότι είχαν «τελματώσει». Σήμερα και με τα όσα αναφέρει το non paper της «Αττικό Μετρό«, για την επέκταση προς Καλλιθέα τα πράγματα παραμένουνεί πιο σύνθετα. Ενώ ο στόχος παραμένει το Μετρό να φτάσει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 Οι εναλλακτικές που εξετάζονται είναι  να γίνει ένα παρακλάδι από τη Γραμμή 1 και συγκεκριμένα από το σταθμό Πετράλωνα που θα εξυπηρετεί και τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Καλλιθέας και θα καταλήγει στο ΚΠΙΣΝ. Ενώ η δεύτερη είναι ένα παρακλάδι από τη γραμμή 2 είτε από το σταθμό Συγγρού/Φιξ είτε από το σταθμό Νέος Κόσμος που με χάραξη πάνω στη Λεωφόρο Συγγρού θα καταλήγει και πάλι στο ΚΠΙΣΝ που είναι ο κύριος στόχος.

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ;

Αυτό που πρόκειται ουσιαστικά να συμβεί από την Αττικό Μετρό είναι η εκκίνηση μίας μακράς διαδικασίας. Από το αποτέλεσμα της διερεύνησης του συμβούλου θα προκύψουν οι πρώτες προμελέτες και έρευνες για τα γεωλογικά, γεωτεχνικά και τοπογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι οριστικές μελέτες, η τελική χάραξη και η χωροθέτηση των σταθμών και η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση. Τέλος θα χρειαστεί η ένταξη τους σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η επιλογή του τρόπου υλοποίησης (ως δημόσιο έργο ή ένα υβριδικό σχήμα παραχώρησης κλπ).

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς μπορεί το νερό να φαίνεται ότι μπαίνει στο αυλάκι, εν τούτοις οι διαδικασίες μάλλον θα δικαιώσουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό Θεόδωρος Παπαδόπουλο που είχε μιλήσει για βάθος δεκαετίας.

Η αρχή έγινε οι δυσκολίες υπάρχουν, άλλωστε κατά πως λέει και ο λαός μας «κάθε αρχή και δύσκολη» έτσι ελπίζουμε να μην περάσουμε στην άλλη λαϊκή ρήση που λέει πως «ήμουνα νιός και γέρασα». Έπεται συνέχεια επί των εξελίξεων…

Comments are closed.