Απίστευτα κι όμως… Αληθινά

0
432

Το μάτι της… Σαχάρα!

Το μάτι της Σαχάρα, ή αλλιώς η δομή Richat, βρίσκεται στην έρημο Σαχάρα στη Μαυριτανία.
Εξαιτίας του μεγέθους του (έχει διάμετρο περίπου 50 χιλιόμετρα) και του ότι εύκολα ξεχωρίζει από το κατά τα άλλα μονότονο περιβάλλον της ερήμου, είναι ορατό από το διάστημα και μάλιστα αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πληρώματα των διαστημοπλοίων και των διαστημικών σταθμών.

Εξαιτίας του σχήματός του, είχε θεωρηθεί αρχικά σαν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης κάποιου μετεωρίτη με τη Γη. Οι ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι η δημιουργία του οφείλεται σε διάβρωση του ανυψωμένου τοπίου, από φυσικά αίτια όπως η βροχή και ο αέρας.

Το “Μάτι της Αφρικής” ή δομή Richat είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες:

  1. Δημιουργία: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δομή Richat δημιουργήθηκε πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια γεωλογικών διαδικασιών.
  2. Γεωλογικές ιδιαιτερότητες: Το εντυπωσιακό σχήμα της δομής Richat περιλαμβάνει συνεχόμενο κύκλο πετρωμάτων με ένα κεντρικό ανάγλυφο, που δημιουργεί την εντύπωση ενός “ματιού” όταν το παρατηρείτε από ψηλά.
  3. Τουρισμός: Η δομή Richat έχει γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός, με επισκέπτες που την εξερευνούν πεζοπορώντας ή με αεροπλάνα και δρόμους που την περνούν από κοντά.
  4. Διαστημική Θέα: Η δομή Richat είναι εντυπωσιακή ακόμα και από το διάστημα, και οι αστροναύτες της NASA την χρησιμοποίησαν ως σημείο αναφοράς κατά την αποστολή τους.
  5. Περιβαλλοντική Σημασία: Η περιοχή γύρω από τη δομή Richat είναι σημαντική από περιβαλλοντική άποψη και συμβάλλει στη διατήρηση της ερήμου και της χλωρίδας της περιοχής.

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη δομή Richat, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τις οδηγίες για την επίσκεψη, καθώς βρίσκεται σε απομακρυσμένη ερημική περιοχή.

Πηγή:

,

Comments are closed.