Απίστευτα κι όμως… Αληθινά

0
1105

Τα πεύκα που γέρνουν προς

τον Ισημερινό!

Τα περισσότερα δέντρα μεγαλώνουν κάθετα ευθεία, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες, όταν απουσιάζει το φως ή υπάρχουν δυνατοί άνεμοι, μπορεί να αναπτυχθούν υπό γωνία. Το είδος πεύκου Araucaria columnaris ή πεύκο Cook -που ονομάστηκε από τον Captain James Cook- είναι ένα δέντρο ενδημικό στη Νέα Καληδονία, στην περιοχή Melanesia του νοτιοδυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και σε εύκρατες, υποτροπικές και τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη προσοχή στην κατεύθυνσή τους.

Ο Matt Ritter από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ερεύνησε το πεύκο Cook για ένα βιβλίο που ετοιμάζει για τα αστικά δέντρα της Καλιφόρνιας, όταν συνειδητοποίησε ότι τα πεύκα είχαν κλίση πάντα νότια. Για να διαπιστώσει αν αυτό συμβαίνει παντού, επικοινώνησε με έναν συνάδελφο στην Αυστραλία και έκπληκτος έμαθε ότι αυτό συμβαίνει και εκεί – τα δέντρα στρέφονται προς τον Ισημερινό.

Έτσι ο Matt Ritter και η ομάδα του μελέτησαν 256 πεύκα, διάσπαρτα σε πέντε ηπείρους, σε γεωγραφικό πλάτος 7 ° και 35 ° βόρεια και 12 ° και 42 ° νότια. Διαπίστωσαν ότι τα δέντρα πάντα στρέφονταν προς τον Ισημερινό. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα πεύκα Cook παρουσιάζουν αυτή την ιδιόμορφη συμπεριφορά, αλλά οι ερευνητές αναφέρουν ότι οφείλεται στον φωτοτροπισμό – το ίδιο φαινόμενο που προκαλεί την στροφή των φυτών εσωτερικού χώρου προς τον ήλιο. Μάλλον τα πεύκα Cook στρέφονται για να συλλάβουν καλύτερα τις λοξές ακτίνες του ηλιακού φωτός σε μεγάλα υψόμετρα.

Πηγή:

Comments are closed.