Απίστευτα κι όμως… Αληθινά

Ο κεκλιμένος πύργος του

Suurhusen

Το Suurhusen είναι ένα μικρό χωριό στη βόρεια Γερμανία. Ο πύργος που βρίσκεται το καμπαναριό της εκκλησία του έχει πάρει τέτοια κλίση που έχει ξεπεράσει το διάσημο πύργο της Πίζας. Επιβεβαιώνεται μάλιστα και από το βιβλίο Guinness, καθώς κατέχει το ρεκόρ του κτηρίου με τη μεγαλύτερη ακούσια κλίση στον κόσμο.

photo by: link

Η εκκλησία χτίστηκε το Μασαίωνα σε μια βαλτώδη περιοχή. Για να διαφαλίσουν τη στατικότητα του πύργου οι κατασκευαστές στήριξαν την εκκλησία σε μια συστάδα βελανιδιές. Κατά το 18ο αιώνα η περιοχή άρχισε να ξηραίνεται και σιγά σιγά ο πύργος απέκτησε κλίση.

Μπορεί οτπικά να φαίνεται η μεγάλη του κλίση, σε σχέση με τον πύργο της Πίζας, αλλά αυτό οφείλεται στη διαφορά ύψους (ο πύργος της Πίζας είναι πολύ ψηλότερος). Στην πραγματικότητα βέβαια ο πύργος του Suurhusen έχει κλίση 5,19 μοιρών ενώ ο πύργος της Πίζας μόλις 3,99 μοίρες. 

Από το 1970 απαγορέυεται η πρόσβαση στον πύργο και τη γύρω έκταση καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Κάποια στιγμή τέθηκε και θάμα καταδάφισής του, αλλά οι ντόπιοι αποφάσισαν τη στήριξή του πάρα το μεγάλο κόστος.

Πηγή:

Comments are closed.