Απίστευτα κι όμως… Αληθινά

0
1591

Το παράξενο δέντρο που…

ματώνει!

Το Pterocarpus angolensis, είναι ένα είδος ιθαγενών δέντρων τικ (Teak) που ευδοκιμεί στη Νότια Αφρική, γνωστό με διάφορα ονόματα, όπως Kiaat, Mukwa και Muninga. Ωστόσο είναι γνωστό με την ονομασία «δέντρο που ματώνει» για το αξιοσημείωτο σκούρο κόκκινο χρώμα που τρέχει από το ξύλο του κορμού και των κλαδιών μόλις αυτά αποκοπούν από το δέντρο.

Μια κολλώδης κοκκινωπή ουσία στάζει σε κάθε κόψιμο, σαν να πρόκειται για αποκομμένο μέλος ζώου, που συντελεί στο κλείσιμο της πληγής που δημιουργείται κατά την αποκοπή του ξύλου.

Η ουσία αυτή παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τους ντόπιους ως χρωστική ενώ σε ορισμένες περιοχές αναμειγνύεται με ζωικά λίπη για τη δημιουργία καλλυντικών προϊόντων. Επιπλέον υπάρχει η εντύπωση ότι το κόκκινο αυτό υγρό θεραπεύει παθήσεις του αίματος ενώ χρησιμοποιείται στη δημιουργία σκευασμάτων για διάφορες ασθένειες. Το δέντρο φτάνει τα 12 έως τα 18 μέτρα ύψος και τη διάρκια της ανθοφορίας τους έχει πολύ ωραία κίτρινα άνθη. Εξαιτίας της αλόγιστης κοπής πάντως τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Πηγή: 

Comments are closed.