Απίστευτα κι όμως… Αληθινά

0
920

Έσκαβε επί 36 χρόνια τα

βουνά για να φέρει νερό στο

χωριό του!

Θέλωντας να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων στο χωριό του, ο Huang Dafa, πρόεδρος του Caowangba, ενός μικρού χωριού κρυμμένου βαθιά στα βουνά της επαρχίας Guizhou της Κίνας έκανε κάτι εκπληκτικό. Επί 36 χρόνια έσκαβε ανάμεσα στα βουνά για να δημιουργήσει ένα κανάλι μήκους 10 χιλιομέτρων ώστε να φέρει νερό στην περιοχή. Το κατόρθωμά του είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι 3 ολόκληρα βραχώδη βουνά χωρίζουν το χωριό του από την πλησιέστερη πηγή νερού.

Σύμφωνα με έναν κινεζικό μύθο, ένας γέρος ο Yu Gong, του οποίου το σπίτι από το πλησιέστερο χωριό το χώριζαν δύο βουνά, άρχισε να σκάβει για να δημιουργήσει μια διαδρομή προς το χωριό. Οι άνθρωποι τον κορόιδευαν γι’ αυτό και έλεγαν ότι ήταν μια μάταιη προσπάθεια, αλλά εκείνος απαντούσε πως ενώ οι απόγονοί του θα μπορούσαν να σκάβουν για γενιές, αλλά τα βουνά δεν θα μπορούσαν να μεγαλώσουν. Τελικά οι θεοί μετακίνησαν τα βουνά και το σπίτι του απέκτησε πρόσβαση στο χωριό.

Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται στην Κίνα, το ρητό «yu gong yi shan» («ο γέρος που μπορούσε να μετακινήσει τα βουνά»), για να περιγράψει την αδιάκοπη προσπάθεια ενός ανθρώπου που θέλει και αγωνίζεται να πετύχει κάτι παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Αλλά ενώ ο Yu Gong του μύθου δέχτηκε θεία παρέμβαση στην προσπάθειά του, ο Huang Dafa στάθηκε μόνο στη μεγάλη του θέλησή προκειμένου να κατασκευάσει ένα μακρύ κανάλι νερού μέσα από τρία βραχώδη βουνά. Το φιλόδοξο έργο του ξεκίνησε το 1959 και χρειάστηκαν 36 χρόνια σκληρής εργασίας για να ολοκληρωθεί. Σήμερα, το χωριό του ακμάζει χάρη στο τρεχούμενο νερό που φτάνει στην περιοχή.

Πριν από τη δημιουργία του καναλιού, στο χωριό υπήρχε μόνο ένα πηγάδι με πόσιμο νερό, ενώ για την καλλιέργεια των εδαφών ούτε λόγος, αφού το νερό ήταν απαραίτητο για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Ο δήμαρχος πρότεινε τότε να φέρουν το νερό από το χωριό Yebiao, λίγα χιλιόμετρα μακριά, το οποίο χωριζόταν από το Caowangba από τρία βουνά. Οι περισσότεροι θεώρησαν ανέφικτη την ενέργεια αυτή αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση, οπότε ξεκίνησαν το εγχείρημα το 1959 με μερικούς νέους τότε άντρες να σκάβουν με τα χέρια και απλά εργαλεία στα βράχια, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος που ήταν τότε 23 ετών.

Κάποια στιγμή κατάλαβε πως ενώ υπήρχε η πρόθεση, το νερό τελικά δεν θα έφτανε στο χωριό γιατί έπρεπε να οριστεί σωστά η διαδρομή του, κάτι που απαιτούσε γνώσεις ύδρευσης. Γι ‘αυτό αποφάσισε να σπουδάσει την τεχνική του συστήματος ύδρευσης στην πόλη Fengxiang. Επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ζήτησε από τους χωρικούς να προσπαθήσουν ξανά. Το 1995 ολοκληρώθηκε ένα κανάλι μήκους 7.200 μέτρων και μια διακλάδωση μήκους 2.200 μέτρων, αρχίζοντας το νερό να ρέει στο Caowangba, περνώντας από άλλα τρία χωριά, τροφοδοτώντας τα με τρεχούμενο νερό. Φυσικά ονομάστηκε το κανάλι του Huang Dafa προς τιμήν του δημιουργού και εμπνευστή της κατασκευής.

Πηγή:

Comments are closed.