Αντισυνταγματικό το χαράτσι για το τέλος ταφής των απορριμμάτων – Οδηγεί σε χρεοκοπία τους Δήμους

0
2201

Την έντονη αντίδραση του στην τροπολογία που πέρασε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση ζητώντας από τους Δήμους να καταβάλλουν 240 εκατ. €, για το Τέλος Ταφής των Απορριμμάτων, εκφράζει με ανακοίνωση του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ασκούνης κάνει λόγο για χαράτσι που θα εκτινάξει τα Δημοτικά Τέλη καθώς το ποσό που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Καλλιθέας (περί τα 2 εκατ. €) θα επιβαρύνει τους δημότες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καλλιθέας για τον ίδιο λόγο πληρώνει ήδη στον Ε.Σ.Δ.Ν.Α. ετησίως το ποσό των 2,2 εκατ. €.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο νέος Δήμαρχος Καλλιθέας δημιουργούνται απορίες ως προς την απόφαση της απερχόμενης δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε μείωση των Δημοτικών Τελών τη στιγμή που ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει ένα τόσο σημαντικό ποσό για το νέο χαράτσι της κυβέρνησης.

Ο κ. Ασκούνης ακόμη καλεί την Κ.Ε.Δ.Ε. να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την απόσυρση της επίμαχης απόφασης ενώ επισημαίνει πως «…η Ανακύκλωση δεν επιτυγχάνεται με τιμωρητικές πολιτικές, αλλά με ουσιαστικά κίνητρα και συνεργασία με τους Δήμους που θα την κάνουν πράξη. …».

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ίδιος θέτει ως άμεση προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής το θέμα της Ανακύκλωσης, καθώς η απερχόμενη διοίκηση εννέα χρόνια δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις ανάγκες του Δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης.

 Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του Κώστα Ασκούνη

Η Κυβέρνηση με τροπολογία που πέρασε αιφνιδιαστικά ζητά από τους Δήμους να καταβάλλουν 240 εκατ. € εντός του 2024 από τους πόρους τους για το ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.

Ο Δήμος Καλλιθέας καλείται το 2024 να καταβάλλει 2 εκατ. € από δικούς του πόρους για να καλύψει την αποτυχία της Κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όταν ΗΔΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 2,2 ΕΚΑΤ. € ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Πρόκειται για χαράτσι, το οποίο θα επιβάλλεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να εκτινάξει τα Δημοτικά Τέλη που επιβαρύνουν τους δημότες μας, μετά και την αποτυχημένη 9χρονη πολιτική της απερχόμενης Διοίκησης στον τομέα της Ανακύκλωσης. 

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος φέρει ευθύνη γιατί, ενώ ο Νόμος έχει ψηφισθεί από το 2021, δεν αντέδρασε να αποτρέψει ένα ΑΔΙΚΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ μέτρο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ τους Δήμους. 

Είναι επιτακτική ανάγκη ΤΩΡΑ η ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε η Κυβέρνηση να αποσύρει την απόφαση αυτή και να ανοίξει έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο μαζί της για το θέμα της Ανακύκλωσης. 

Η Ανακύκλωση δεν επιτυγχάνεται με τιμωρητικές πολιτικές, αλλά με ουσιαστικά κίνητρα και συνεργασία με τους Δήμους που θα την κάνουν πράξη. Όσον αφορά το Δήμο Καλλιθέας, η Ανακύκλωση για μας αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Comments are closed.