«Αντίο» στον Μανώλη Τζούμη, από συγγενείς και φίλους…

0
620

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του Μανώλη Τζούμη, δωρητή και ευεργέτη του Δήμου Καλλιθέας, στην Ιερά Μονή τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Μαρκόπουλο Ωρωπού.
Στην εντυπωσιακή Ιερά μονή βρέθηκαν συγγενείς, φίλοι και γνωστοί του Μανώλη Τζούμη η οποίοι συγκινημένοι τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία. Ο Μανώλης είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στη συγκεκριμένη Ιερά Μονή με την οποία διέθετε ιδιαίτερους δεσμούς, στην είσοδο της οποίας έχτισε Εκκλησάκι προς τιμή της Παναγίας της Φανερωμένης αφιερωμένο στη μνήμη των γονιών του Δημήτριου και Ελένης, και του αδελφού του Αποστόλη.

Οι μοναχές με επικεφαλής την ηγουμένη πρωτοστάτησαν στους ψαλμούς της ακολουθίας, ενώ μετά το τέλος μιλούσαν για τον ίδιο με κολακευτικά λόγια αναφέροντας στους παρόντες πως τις θεωρούσε αδελφές του.

Στην εξόδιο ακολουθία εκτός από τα ξαδέλφια του εκλιπόντος το παρών έδωσαν ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας Γιώργος Μαργωμένος, η κ. Ευδοξία Εξάρχου, η κ. Ελένη Ζόμπολα, ο κ. Γιάννης Πίτσος κ.ά

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Θοδωρής Ψαλιδόπουλος με γραπτή του δήλωση εξέφρασε την θλίψη του για την απώλεια του Μανώλη Τζούμη.

«Εκφράζω ειλικρινή θλίψη για την απώλεια του συμπολίτη μας Μανώλη Τζούμη, δωρητή του Δήμου και παλαιού κατοίκου της Καλλιθέας. Θλίβομαι ακόμη περισσότερο ότι «έφυγε» μόνος και αβοήθητος.

Ο ίδιος και ο αείμνηστος αδελφός του, Απόστολος, υποστήριξαν με συνέπεια τις προσπάθειες παλαιοτέρων διοικήσεων του Δήμου να διασώσουν την ιστορική μνήμη της πόλης και να ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή των κατοίκων της σε θεσμούς, όπως η Συνάντηση των Παλαιών Καλλιθεατών και η δημιουργία ιστορικού αρχείου. Με τη δραστηριοποίηση αυτή δεν εξέφραζαν μόνο τη νοσταλγία για το παρελθόν, αλλά και τη βάσιμη πεποίθησή τους ότι συνέβαλλαν στη δημιουργία συνειδητών πολιτών, στη σύγχρονη εποχή.

Ο Μανώλης Τζούμης ήταν βαθύτατα θρησκευόμενος άνθρωπος, εμπνεόμενος από την κοινωνική και την ηθική αυστηρότητα, με την οποία κατανοούσε το χριστιανικό ασκητισμό. Ήταν μια μορφή της πόλης μας. Της πόλης που δεν υπάρχει πια. Στη Δημοτική Πινακοθήκη «Σοφία Λασκαρίδου» θα υπάρχουν, όμως, τα σπαράγματα του αρχείου του, αφιερωμένα στην Καλλιθέα που διαρκώς αναδημιουργείται».

Comments are closed.