Ανεξίτηλη η προσφορά του Γιώργου Αντωνακάκη με βαριά παρακαταθήκη

Τρεις μέρες χωρίς την ανυπέρβλητη παρουσία του «ψηλορείτη» της Καλλιθέας Γιώργου Αντωνακάκη. Η αναγγελία του θανάτου του βύθισε στο πένθος την πόλη μας και την έκανε φτωχότερη.

φωτό   Ανδρέας  Ανδρεόπουλος

Στη «ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» από προχθές κανείς μας δεν είχε κουράγιο να πιάσει το πληκτρολόγιο και να γράψει όλα όσα εκείνος αντιπροσώπευε για όλους εμάς.

Η διαφορετική προσέγγιση του Γιώργου Αντωνακάκη σε θέματα πολιτικά, αυτοδιοικητικά, πολιτιστικά, αθλητικά και κοινωνικά  έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα στις στήλες του σάιτ μας.

Η καθημερινή συνεργασία μαζί του ήταν και ένα νέο μάθημα στην αντιμετώπιση της ειδησεογραφίας βάζοντας πάντα τη δική του πινελιά σε αυτή.

Ο Γιώργος Αντωνακάκης τίμησε τη «ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» καθώς από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μαζί της, διαπίστωσε ότι στόχος είναι η σφαιρική προσέγγιση της ενημέρωσης, και το αγκάλιασε αυτό με την προσωπικότητα που διέθετε ανοίγοντας για το ειδησεογραφικό μας σάιτ νέους ορίζοντες στα τοπικά ρεπορτάζ και την αρθρογραφία. Θα τολμούσαμε να γράψουμε ότι στη συνεργασία αυτή πράγματι τα ετερώνυμα «ήρθαν και κόλλησαν».

Γράφοντας λίγο σε προσωπικό επίπεδο για το Γιώργο, επιτρέψτε μου, έχω να αναφέρω ότι η πρώτη μας συνάντηση γύρω στο 1980, δεν μαρτυρούσε σε τίποτα τη σχέση που θα αναπτυσσόταν με την πάροδο του χρόνου. Εγώ ότι είχα ολοκληρώσει τη στρατιωτική μου θητεία και εκείνος είχε ξεκινήσει την αυτοδιοικητική του πορεία.

Την πρώτη του μάλιστα ολοκληρωμένη συνέντευξη,  εφ όλης της ύλης για την Καλλιθέα και το θεσμό της αυτοδιοίκησης την είχε παραχωρήσει στην τοπική εφημερίδα «Νεα Γνώμη της Καλλιθέας» της εκδότριας Αννίτας Ανδρεατίδου όπου συνεργαζόμουν ως υπεύθυνος σύνταξης.

Τι εμπειρία ήταν και αυτή, πόσο διαφορετικά ερεθίσματα έβγαζαν οι θέσεις του γύρω από το αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι της εποχής;

Την κάθε ερώτηση που απαντούσε σου γεννούσε νέες ερωτήσεις, ήταν ασταμάτητος και εύστοχος.

Όμως, ας βάλουμε μια άνω τελεία εδώ, καθώς η «ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» σήμερα και αύριο θα έχει διάφορα αφιερώματα για τον Γιώργο Αντωνακάκη.

Για την σημαντική πορεία του Γιώργου Αντωνακάκη σας παραθέτουμε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο του:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Γιώργο Αντωνακάκη ο οποίος έφυγε χτες από τη ζωή. Ο σύντροφος Γιώργος γεννήθηκε το 1948 στα Χανιά από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ο πατέρας του ήταν στον ΕΛΑΣ και η μητέρα του στην ΕΠΟΝ. Στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, ο πατέρας της μητέρας του δολοφονήθηκε το 1947 στα Χανιά, σαν Γραμματέας του ΕΑΜ.

Ο σύντροφος Γιώργος Αντωνακάκης τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο το 1968 και τα επόμενα χρόνια ως το 1975 φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και ως σκηνοθέτης, ως διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό “93,1”, ενώ ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές της θεατρικής σκηνής “Αλέκα Παΐζη”. Τα τελευταία χρόνια ήταν και διευθυντής στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ.

Το 1963 σε ηλικία 15 χρονών, μαθητής οργανώθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ και τα επόμενα χρόνια ως την ενοποίησή της με τη Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν μέλος του Γραφείου Μαθητών Αθήνας.

Η δικτατορία τον βρίσκει στην Κρήτη. Ερχόμενος στην Αθήνα εντάχθηκε στον Ρήγα Φεραίο, από όπου αποχώρησε μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, διαφωνώντας με τις θέσεις του ΚΚΕ εσωτερικού. Ως σπουδαστής συμμετείχε ενεργά στον συνδικαλισμό και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συλλόγου Σπουδαστών Δραματικών Σχολών. Πήρε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τα επόμενα χρόνια ασχολείται με τον πολιτισμό στον Δήμο της Καλλιθέας, συνεργάζεται με μέλη της ΚΝΕ και το 1978 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις στα Τμήματα Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής και στις Αχτιδικές Επιτροπές της Καλλιθέας και των Καλλιτεχνών. Από το 1982 έως σήμερα εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καλλιθέας, ενώ διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού για οχτώ χρόνια.

Ο σύντροφος Γιώργος Αντωνακάκης υπηρέτησε για περισσότερα από 40 χρόνια τους σκοπούς του ΚΚΕ σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στον χώρο του Πολιτισμού.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η κηδεία του σ. Γ. Αντωνακάκη θα γίνει αύριο Τρίτη 1 Αυγούστου, στις 6 μ.μ. στο νεκροταφείο της Καλλιθέας, ενώ επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Comments are closed.