Κάποιοι συνάνθρωποι πεθαίνουν γιατί κρατάς ανεκμετάλλευτες τις δόσεις σου

Η απάντηση στον ιό και την επελαύνουσα μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων, παγκοσμίως, έλεγε ένας διεθνούς φήμης καθηγητής του Καναδικού Πανεπιστημίου McGill σε συνέντευξή του σε διεθνές δίκτυο, ως απάντηση στην τρίτη δόση που ήδη παρέχει το Ισραήλ στους άνω των 60 ετών.

Τα μαθηματικά της υγείας είναι ξεκάθαρα.

Είναι πιο αποτελεσματικό να έχεις περισσότερους εμβολιασμένους παρά ανεμβολίαστους και κάποιους υπερπροστατευμένους με τρεις δόσεις.

Ανεμβολίαστε συμπολίτη, στην Αφρική δεν έχουν εμβόλια γιατί οι ανεπτυγμένες χώρες τα κράτησαν για τον εαυτό τους και εμείς δεν κάνουμε το εμβόλιο την ώρα που άλλοι εκλιπαρούν.

Τα στοιχεία των ανεμβολίαστων στην χώρα μας στις παραγωγικές ηλικίες 18-49 είναι εξωφρενικά χαμηλά. Στις ηλικίες 18-24 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο 6 στους δέκα (εμβολιασμένοι 41,3%) και στις ηλικίες 25-49, σχεδόν 5 στους δέκα ( εμβολιασμένοι 56,6 %).

Στην Αφρική έχει εμβολιαστεί μόνο το 2% ενώ από τη Δέλτα οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία.

Οι 20 πιο ανεπτυγμένες χώρες στον πλανήτη δέσμευσαν άνω του 80% των εμβολίων*.

Ανεμβολίαστε συμπολίτη, στην Αφρική που τα εμβόλια μοιράζονται μέσω ενός συστήματος δωρεών (COVAX) ή με αγορές της Αφρικανικής Ένωσης και απευθείας δωρεές κρατών έχουν δοθεί 103 εκ. δόσεις και χρειάζεται ακόμη 183 εκ δόσεις για να φθάσει το 10% τέλη Σεπτεμβρίου και επιπλέον 729 εκ δόσεις για να φθάσει το 30% στο τέλος του έτους.

Οι νεκροί ξεπερνούν τις 178.000 και οι νοσήσαντες έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

Ανεμβολίαστε συμπολίτη, δεν κατανοώ που εδράζεται η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς. Αλλά, αν είναι μια συνειδητή επιλογή και γνωρίζεις ότι: στατιστικά είναι πιο πιθανό να νοσήσεις βαριά παρά να υποστείς παρενέργεια του εμβολίου, πως είναι πιθανόν να μην έχεις δυνατότητα να πας στη δουλειά σου χωρίς να έχεις εμβολιαστεί, να μην μπορείς να πιείς καφέ το χειμώνα με φίλους ή ένα κρασάκι στην αγαπημένη σου ταβέρνα, ή να σβήσεις τα κεράκια της τούρτας του μωρού σου σε ένα κλειστό χώρο, τότε ποιος να σε εμποδίσει από το δικαίωμα (;) σου.

Μα σκέψου ότι κάπου αλλού, άνθρωποι το έχουν ανάγκη και ζητούν να το κάνουν.

Ανεμβολίαστε συμπολίτη μπορείς να πεις ότι δεν σε νοιάζει η ζωή σου και των δικών σου αλλά τότε σώσε, τουλάχιστον έναν άλλο άνθρωπο, είτε στην Αφρική είτε στην Ασία , ακόμη και στο Ιράν.

Αν ακόμη δεν έχεις πεισθεί ή φοβάσαι, τότε να σου εξηγήσουν οι ειδικοί.

*Υποσημείωση:  Σωστά θα ξεκινήσουν τρίτη δόση σε ευάλωτες ομάδες (μεταμοσχευμένους, καρκινοπαθείς, κλπ).

Ανδρέας Παναγόπουλος

Comments are closed.