«Αναδίπλωση» Πατούλη μετά την «παρέμβαση» Θεοδωρικάκου, και «πρόσω ολοταχώς» για ολοκλήρωση των έργων…

0
568

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ενημερώνοντας για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, για την οποία είχατε ενημερωθεί έγκαιρα από την «Νέα Καλλιθέα», με την παρουσία και των δημάρχων Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου και Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, προκειμένου να καταστήσει σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης πως τα έργα του Παραλιακού Μετώπου βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της.

Ουσιαστικά ο υπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των έργων για τα οποία ανοίγει και το «πουγκί» του υπουργείου του προκειμένου να χρηματοδοτηθεί κομμάτι του έργου, συντελώντας έτσι στην γρήγορη, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ολοκλήρωση του. Η παρέμβαση του κ. Θεοδωρικάκου, η οποία φαίνεται να έχει την έγκριση του πρωθυπουργού, παρουσιάζει και μια σημειολογική ερμηνεία καθώς ο υπουργός Εσωτερικών δεν κρύβει πως θα είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας (άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον αποκαλούν υπουργό «Νοτίων Προαστίων»), γεγονός που κάνει μεγαλύτερο και το δικό του ενδιαφέρον για το Παραλιακό Μέτωπο.

Στην ανακοίνωση του ο Περιφερειάρχης Αττικής κάνει λόγο για σημαντικές ελλείψεις της προηγούμενης διοίκησης της κ. Δούρου σε επίπεδο μελετών αλλά και πόρων, ενώ δεσμεύεται για την άμεση δημοπράτηση της Β’ φάσης των έργων.

Η Ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

«…Στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, επαναλάβαμε για μια ακόμη φορά ότι η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Είναι ένα έργο πνοής για όλη την Αττική και τους κατοίκους της κι εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση μας που το έργο αυτό βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου.

«…θα κάνουμε ότι χρειαστεί με την ολοκλήρωση της Α’ Φάσης των έργων να έχει προκηρυχθεί στο ίδιο διάστημα και η Β’ Φάση παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε μελέτες που μας άφησε η προηγούμενη διοίκηση…»

Η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί ότι η Α’ Φάση του Έργου θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020 και θα κάνουμε ότι χρειαστεί, για να προκηρυχθεί στο ίδιο διάστημα και η Β’ Φάση του, παρά τα σημαντικές ελλείψεις που μας άφησε η προηγούμενη Διοίκηση τόσο σε επίπεδο μελετών (προμελέτες), όσο και σε επίπεδο επαρκών πόρων , για το σύνολο της παρέμβασης σε όλο το φαληρικό όρμο και όχι μόνον σημειακά.

«…υπάρχει ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για μετά την ολοκλήρωση των έργων…»

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του έργου. Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη που να φορά την μελλοντική αξιοποίηση, βιωσιμότητα και συντήρηση του χώρου, είτε μέσω ενός φορέα λειτουργίας και διαχείρισης, είτε μέσω της πρόσκλησης επενδυτών, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα είναι ένα ακόμη «έργο φάντασμα», το οποίο θα αποτελεί βαρίδι για τους φορολογούμενους.

«…θετική η πρόθεση του υπουργού να χρηματοδοτήσει το έργο με επιπλέον πόρους του Υπουργείου…»

Για όλα αυτά τα δεδομένα που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστά ενημερώσαμε εκτενώς τόσο τον Υπουργό, όσο και τους παριστάμενους εκπροσώπους των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Κρίνουμε πολύ θετική την πρόθεση του Υπουργού Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει με επιπλέον πόρους του Υπουργείου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου , την εμβάθυνση του Ιλισσού κι αναζητούμε με ποιον τρόπο μπορεί η πρόθεση αυτή να γίνει πράξη.

Επαναλαμβάνουμε ότι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου  περιλαμβάνεται στο πίνακα έργων για τα οποία η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης της επόμενης φάσης, ενώ λόγω σπουδαιότητας,  περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση,  από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής διερευνά τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος των πολιτών της Αττικής».

Comments are closed.