Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου: ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΤΑΙ Η ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ

0
202

Γράφει ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος 

Ολοένα και περισσότερο φαίνεται πως απομονώνεται ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης εξαιτίας των χειρισμών του στην υπόθεση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση (28/2/2021) της περιφερειακής παράταξης «Δύναμη Ζωής», κατά την οποία πολιτικοί παράγοντες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν ομόθυμα την ευρεία διακομματική συμφωνία για την άμεση συνέχιση του έργου, τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα, όπως και τη σημασία του για την αναπτυξιακή προοπτική της νότιας Αθήνας.

Η διοίκηση της Περιφέρειας είναι ο μόνος, αν και κρίσιμος, αίτιος προσκομμάτων στην ομαλή εξέλιξη της β΄ φάσης του έργου, αρνούμενη τη χρηματοδότησή της και προωθώντας την αναθεώρηση ώριμων μελετών. Διακομματική είναι, μοιραίως, και η ανησυχία ότι η μεταβολή της πολιτικής της υπονομεύει την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνει το έργο στη συνείδηση των πολιτών, όπως ολοκληρωμένα ανέλυσε στη συζήτηση ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα της Β΄ Αθηνών κ. Διονύσης Χατζηδάκης, τέως δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου.

Εύλογα διαπιστώνεται, εξάλλου, ότι ο κ. Γιώργος Πατούλης ίσως δεν καλύπτεται από τη Νέα Δημοκρατία για τις πράξεις και τις παραλείψεις του. Αν και το κυβερνών κόμμα δεν έχει μέχρι τούδε εκδηλώσει κάποια δημόσια αντίδραση στις επιλογές της Περιφέρειας, η Κυβέρνηση είναι φανερό ότι ευνοεί τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου και ενδιαφέρεται να συνδράμει στη χρηματοδοτική τους υποστήριξη. 

Γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας συμπεριφέρεται όπως οι Λακεδαιμόνιοι στη μάχη του Γρανικούποταμού; Η πιθανότερη, αλλά επικινδυνότερη όλων απάντηση είναι ότι μάλλον αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου για την Αττική και τη νότια Αθήνα. Ο κ. Πατούληςκαι στενοί του συνεργάτες δεν παύουν άλλωστε να επαναλαμβάνουν ότι η χρηματοδότηση της β΄ φάσης του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας θα προκαλούσε την αντίδραση των λοιπών δήμων της Αττικής. Το επιχείρημά τους καθιστά, ωστόσο, έωλο η πραγματικότητα. Η Περιφέρεια διαθέτει επαρκέστατους πόρους για τη χρηματοδότηση ώριμων έργων σε σειρά δήμων, ενώ καλύπτει χωρίς προβλήματα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της υπό καθυστερημένη, πλην, εξέλιξη της α΄ φάσης της ανάπλασης. 

Δέσμια αυτής της μικροπολιτικής αντίληψης, η διοίκηση της Περιφέρειας μένει μόνη και μακριά από τις θετικές εξελίξεις στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, το οποίο χρειάστηκε χρόνο, αντιπαραθέσεις και κοινωνικές πιέσεις, αλλά τελικώς αντελήφθη πως δεν μπορούσε να αδρανεί έναντι των κοινωνικών αναγκών. Στους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου εναπόκειται τώρα η υποχρέωση να αναδείξουν αυτή την ευρεία συμφωνία, ενεργοποιώντας την κοινωνία των πολιτών και πολύ πέραν των δικών τους ορίων. Αντί να αντιδικεί μαζί τους, η διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να επιλέξει στρατόπεδο.

Comments are closed.