Αλέξης Γρηγορόπουλος …

Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου»:

image.png

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, αποδεικνύει ότι διαχρονικά η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρατική βία και καταστολή, την αστυνομική αυθαιρεσία.

Η απαράδεκτη δικαστική απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, και την αθώωση του άλλου κατηγορουμένου, Β. Σαραλιώτη, με την προκλητική αναγνώριση “ελαφρυντικών“, προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας, έστρωσε κι άλλο το έδαφος για ένταση της καταστολής και της ασυδοσίας.

12 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου προστίθενται συνεχώς νέοι κρίκοι στην αλυσίδα των μέτρων κρατικής τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, για να θωρακιστεί αποτελεσματικά το εκμεταλλευτικό σύστημα, να επιβληθεί “σιγή νεκροταφείου”, υποταγή στη σύγχρονη βαρβαρότητα.

Βαρβαρότητα που εκφράζεται στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τα καθημερινά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τις τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη μετατροπή των χώρων δουλειάς και των μέσων μαζικής μεταφοράς σε εστίες υπερμετάδοσης. Αλλά εκφράζεται και με την αξιοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση ως ευκαιρία για να επιταχύνει το αντιλαϊκό της έργο, να περάσει τις ανατροπές του αιώνα, με την κατάργηση και με νόμο του 8ωρου, τη νομιμοποίηση της υποχρεωτικής 10ωρης εργασίας, τη θεσμοθέτηση μισθών 200 ευρώ, την ενίσχυση της καταστολής.

Οι αποτρόπαιες εικόνες με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να δολοφονούν εν ψυχρώ στις ΗΠΑ, να καταστέλλουν λαϊκές κινητοποιήσεις σε Γαλλία, Πολωνία και αλλού, η ενίσχυση του νομικού κατασταλτικού οπλοστασίου επιβεβαιώνουν ότι η ένταση της καταστολής δεν είναι “ελληνικό φαινόμενο”, ούτε μόνο “εμμονή” κάποιων υπουργών. Αποτελεί κοινή συνισταμένη της δικτατορίας του πλούτου σε όλες τις χώρες, τόσο από φιλελεύθερες όσο και από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Συνιστά επίσημη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς με τη βούλα της απαγορεύονται το δικαίωμα σε απεργίες, διαδηλώσεις, στη συνδικαλιστική δράση, ακόμα και το να φωτογραφίζεις αυθαιρεσίες από δυνάμεις καταστολής, όπως στη Γαλλία.

Ο κόσμος τους είναι η καταστολή στο σώμα και την ψυχή! Ο δικός μας, η δίψα για ζωή και ανατροπή! Απέναντι στο όργιο αυταρχισμού, ο λαός και η νεολαία θα αντιτάξουμε την οργανωμένη μας πάλη για ζωή με δικαιώματα! Η φωνή μας δεν πρόκειται να φιμωθεί!»

«Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου»:

Με τον τίτλο αυτό διακινείται κείμενο υπογραφών στο διαδίκτυο, με αφορμή την επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου μαθητή από τον αστυνομικό Επ. Κορκονέα στις 6/12/2008. Οι υπογράφοντες καλούν σε «τείχος αντίστασης στις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας» και το κείμενο υπογραμμίζει ότι «το Εφετείο Λαμίας με πολλούς ακροβατισμούς και μηχανεύματα αθώωσε τον έναν κατηγορούμενο και αποφυλάκισε τον δολοφόνο, ο οποίος βρέθηκε αμέσως στη φιλόξενη αγκαλιά της εκκλησίας».

«Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη συνεχώς δοκιμαζόμενη νεολαία», σημειώνεται ακόμη στο κείμενο, που καταλήγει: «Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί. Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση».

Το κείμενο υπογράφουν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, συνδικαλιστές και πολλοί ακόμα.

Μεταξύ άλλων και οι παρακάτω: Στέλλα Κουρκούτη – Δημοσιογράφος. Δημήτρης Μπαλαγιάννης – Δημοσιογράφος. Κώστας Παπαδάκης – Δικηγόρος. Γιάννης Μάγγος – Εκπαιδευτικός. Γιώργος Θαλάσσης – Εκπαιδευτικός. Αννυ Παπαρρούσου – Δικηγόρος. Μαρία Λούκα – Δημοσιογράφος, Σεναριογράφος. Θύμιος Καλαμούκης – Δημοσιογράφος. Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης – Δημοσιογράφος. Νατάσσα Μποφίλιου – Ερμηνεύτρια. Γιώργος Χαρίσης – Μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Θανάσης Καμπαγιάννης – Δικηγόρος. Παυλίνα Νάσιουτζικ – Συγγραφέας. Γιώργος Ρωμανός – Οδοντίατρος. Αλέκα Ζορμπαλά – Δικηγόρος. Πέτρος Θεοδωρίδης – Πολιτικός επιστήμονας. Γιώργος Κτενάς – Δημοσιογράφος. Ελένη Τσιγαρίδα – Αρχιτεκτόνισσα. Γεωργία Κοντράρου – Δημοσιογράφος. Νικόλας Δημητρακόπουλος – Ραδιοφωνικός Παραγωγός ΕρτOpen. Γιάννης Παντελάκης – Δημοσιογράφος. Βαγγέλης Δεληπέτρος – Δημοσιογράφος. Μιχάλης Κουρουτός – Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ. Μιμίκα Κριτσανίδου – Πολιτική ακτιβίστρια. Χρήστος Καλογράνης – Ερμηνευτής, Γυμνά Καλώδια. Θέκλα Τσελεπή – Δημοσιογράφος. Ηλίας Μωραΐτης – Συγγραφέας, Ποιητής. Δημήτρης Πουλικάκος – Ηθοποιός, συνθέτης, ερμηνευτής. Αντώνης Σιγάλας – Λυρικός τραγουδιστής, πολιτικός αναλυτής. Ελένη Καρατζόλα – Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αλέκα Ζουμή – Δημοσιογράφος. Ακης Γαβριηλίδης – Συγγραφέας. Ελπίδα Κουτσογιάννη – Δημοσιογράφος. Βάσος Γεώργας – Σκηνοθέτης, Συγγραφέας. Βάσω Χριστοδούλου – Ποιήτρια. Λάμπρος Παπαλέξης – Μουσικός, Συνθέτης, Στιχουργός. Μανώλης Κιλισμανής – Συγγραφέας. Θάνος Κόης (Lost Bodies) – Μουσικός. Ελένη Μπογιατζή – Εικαστικός.

ετσι θα τιμησουμε  τον ΑΛΕΞΗ απεναντι στη φασιστικη καταστολη της κυβερνησης

Τιωργος Αντωνακακης

Comments are closed.