Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση – άρθρο του Ανδρέα Αναστόπουλου

0
709

Η τοπική ανάπτυξη είναι βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας. Τοπική ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέχουν το 97% στο οικοσύστημα των επιχειρήσεων και αποτελούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Ανάπτυξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημαίνει περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

Διαχρονικά  η μικρομεσαία επιχείρηση επηρεάζει όλη την οικονομική δραστηριότητα των τοπικών κοινωνιών αλλά και της χώρας . Οι Ελληνικές επιχειρήσεις έφτασαν στα όριά τους, τα προηγούμενα χρόνια με την επέλαση της οικονομικής της υγειονομικής, και τηςενεργειακής κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια η κατάρρευση του τζίρου των επιχειρήσεων αύξησε δραματικά την αδυναμία στην συνέπεια των επιχειρήσεων προς τα δάνειά τους.
Από την άλλη πλευρά το ποσοστό απόρριψης των αιτημάτων δανεισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες διατηρείται υψηλό και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τα super markets αύξησαν τα περιθώρια κέρδους ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παρουσίασαν πτώση της τάξης του 50%.

Τα δύσκολα μπορεί να έχουν μείνει οριστικά πίσω μας όμως υπάρχουν πολλά ακόμηπου πρέπει να γίνουν.

Η αύξηση των εισοδημάτων δεν συνάδει με την αύξηση των τιμών η αγοραστικήδύναμη, πηγαίνει στα είδη πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα την δύσκολη επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι εξελίξεις και ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή θα επηρεάσουν συνολικά την οικονομία μας καθώς η πιθανή αύξηση του πετρελαίου θα φέρει μια σειρά από αλυσιδωτές αυξήσεις οι οποίες θα πλήξουν την οικονομία.

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις από παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος από τον Νοέμβριο θα έχουμε ακριβότερο ρεύμα, ενώ από την αρχή του 2024 επιστρέφει και η ρήτρα αναπροσαρμογής και ο ενεργειακός εφιάλτης είναι πάλι προ των πυλών.

Η στήριξη των εισοδημάτων, ειδικά των ευάλωτων συμπολιτών μας, λελογισμένεςαυξήσεις με ταυτόχρονη περαιτέρω μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικώνεισφορών θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι μια πολύ καλή εξέλιξη και μπορεί να επηρεάσει την δανειοδότηση των επιχειρήσεων θετικά. Εδώ είναι και το σημείο που η πολιτεία πρέπει να δει σοβαρά, να κάνει βήματα προόδου και να βοηθήσει. Οι εξαγγελίες φαίνεται πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση αρκεί να γίνουν πράξη.

Ανδρέας Αναστόπουλος 

Πρόεδρος ΕΣΚ   

Comments are closed.