Αγωνία για την επόμενη μέρα από τους Εμποροεπαγγελματίες της Καλλιθέας…

0
1002

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Κραυγή αγωνίας από τους Εμποροεπαγγελματίες της πόλης μας για την επόμενη μέρα από την κρίση, η οποία φαίνεται να είναι δυσκολότερη από την μάχη με τον Covid-19.

Αναλυτικότερα η επιστολή του προέδρου του Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας Ανδρέα Αναστόπουλου έχει ως εξής:

Οριζόντια μέτρα ΣΗΜΕΡΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας αύριο

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι σίγουρο ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις,  βρισκόμαστε σε πολύ  κρίσιμη  και ιστορική καμπή και οφείλουμε  να είμαστε  προετοιμασμένοι.

Είμαστε  σε ακήρυχτο πόλεμο με  αόρατο εχθρό και η παύση των εχθροπραξιών δεν εξαρτάται από εμάς. Οι συνθήκες απαιτούν οικονομία πολέμου όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός πρόσφατα.

Οι  επιχειρήσεις  εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων πλήττονται, η   ανάκαμψή τους και η επιστροφή στην κανονικότητα θα αποτελέσει την πρόκληση της επόμενης μέρας.

Χρήζει   ιδιαίτερης αναφοράς η εξαίρεση φυσικών προσώπων  που είναι μέλη εταιρειών (ΟΕ- ΕΠΕ κλπ) από το τα μέτρα προστασίας και στήριξης (800,00 ευρώ επίδομα , αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκή αντιμετώπιση από τα τραπεζικά ιδρύματα κ.α.), μέτρα που προβλέπονται για τους επιχειρηματίες που διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοί μας, που διατηρούν την επιχείρησή τους με νομική μορφή (ΟΕ, ΕΠΕ κλπ).

Δέχομαι δεκάδες τηλέφωνα καθημερινά από συναδέλφους οι οποίοι μου μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους   καθώς και τις ανησυχίες τους .

Η κυβέρνηση  ανακοινώνει καθημερινά μέτρα  στήριξης, αλλά είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν  σε αυτά όλες οι επιχειρήσεις, καθώς δεν υπάρχει κλάδος που δεν πλήττεται.  Ακόμη και καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά έχουν πολύ μεγάλη  πτώση τζίρου.

Να αναφέρω ότι υπάρχουν ανοιχτά   καταστήματα  που διεκπεραιώνουν το ελάχιστο των εργασιών τους σε σχέση με αυτά που είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν  πριν την ανακοίνωση των μέτρων.       

Η μικρομεσαία  εμπορική επιχείρηση βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο «επίκεντρο της θύελλας» και θα έχει να διαχειριστεί ένα δυσβάστακτο οικονομικό κόστος.

Αν θέλουμε να αναφερθούμε (και να συζητάμε) για επόμενη μέρα , αν θέλουμε να μιλάμε για  ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας θεωρώ  ότι είναι μονόδρομος η λήψη οριζοντίων μέτρων από τα οποία να εξαιρούνται (μόνο) συγκεκριμένοι κλάδοι (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία).

Η αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι προς την σωστή κατεύθυνση,  αλλά θα ήταν προτιμότερο να γίνει αναδιάρθρωση και οριστική διαγραφή μέρους αυτών. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει τους πόρους και τα κονδύλια  για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.   

Επ’ αόριστον Lockdown θα οδηγήσει σε σοβαρή οικονομική αποσταθεροποίηση και εξαθλίωση κάθε μορφής εμπορικής δραστηριότητας.

Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η απόφαση  του Δήμου της πόλης μας για την απαλλαγή των δημοτικών τελών που αφορούν την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό για τις επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την  λειτουργία τους.

Κλείνοντας  εύχομαι  η επόμενη ημέρα να μας βρει όλους παρόντες

και υγιείς (αυτό είναι το πρωτεύων άλλωστε)  και τις επιχειρήσεις μας ζωντανές.

“Την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις”  έχει πει  ο Οδυσσέας Ελύτης, για αυτό   “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”  σήμερα για να για  να (ξανά)φτιάξουμε την άνοιξη αύριο…

Αναστόπουλος Ανδρέας

Πρόεδρος ΕΣΚ

Comments are closed.